Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Κατανοώντας τη Νεφροπάθεια: Παράγοντες κινδύνου, Συμπτώματα, Θεραπεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η χρόνια νεφροπάθεια είναι η σταδιακή μείωση της σωστής λειτουργίας των νεφρών, κατά τη διάρκεια μιας μικρής ή μεγαλύτερης  χρονικής περιόδου. Η αλήθεια είναι πως η μείωση αυτή ενδέχεται να γίνεται με τόσο αργούς ρυθμούς που δεν καταλαβαίνει κανείς πως οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά μέχρι να προκύψει σοβαρό πρόβλημα.

Οι νεφροί είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού καθώς συμβάλουν στην αποβολή των απόβλητων ουσιών. Οι ουσίες αυτές αποβάλλονται μέσω της ούρησης. Όμως, όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά, οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στον οργανισμό και συμβάλουν στην εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας.

Αιτίες

Οι βασικές αιτίες της νεφροπάθειας είναι ο διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος. Αυτοί οι δύο παράγοντες ευθύνονται για τα 2/3 των περιπτώσεων χρόνιας νεφροπάθειας. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι νεφροί μπορεί να καταστραφούν ανεπανόρθωτα. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τους νεφρούς είναι:

– ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος

– η σπειραματονεφρίτιδα

– οι δυσμορφίες κατά την ανάπτυξη του εμβρύου

– οι κληρονομικές ασθένειες όπως η πολυκυστική νόσος των νεφρών  

– οι χρόνιες ουρολοιμώξεις και οι αποφρακτικές παθήσεις των νεφρών

Συμπτώματα

Η έγκαιρη διάγνωση είναι βασική για την αντιμετώπιση της νεφροπάθειας. Να έχετε το νου σας για οποιεσδήποτε μεταβολές στο σώμα σας. Στα πιο συχνά συμπτώματα, περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

λίγα ούρα

– συνεχής ναυτία και έμετοι

πρήξιμο κοντά στους αστραγάλους

αναπνοή που μυρίζει σαν τα ούρα

χρόνια κόπωση

υψηλή πίεση του αίματος

μυϊκές κράμπες

ξηρό δέρμα που έχει φαγούρα

απώλεια όρεξης

καθυστερημένη ανάπτυξη παιδιών

χλωμή επιδερμίδα

Θεραπεία

Οι περισσότεροι ειδικοί ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει πλήρης ίαση για τη χρόνια νεφροπάθεια αλλά πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εάν υπάρχει και κάποια υποβόσκουσα διαταραχή όπως διαβήτης ή υψηλή πίεση του αίματος, τότε χρειάζεται κατάλληλη διατροφή, άσκηση και σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, εάν οι νεφροί καταστραφούν ανεπανόρθωτα, το επόμενο βήμα είναι η αιμοκάθαρση και η μεταμόσχευση νεφρού.

Αιμοκάθαρση: Κατά τη αιμοκάθαρση, φιλτράρονται και απομακρύνονται οι απόβλητες ουσίες μέσω μηχανήματος καθώς οι νεφροί δεν μπορούν πλέον να το κάνουν αυτό μόνοι τους.

Μεταμόσχευση νεφρών: Το μόσχευμα – νεφρός αντικαθιστά τον κατεστραμμένο νεφρό. Απαιτείται συνεχής λήψη φαρμάκων έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως ο οργανισμός σας δεν θα απορρίψει το μόσχευμα.

Επιμέλεια κειμένου  Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνων – remedydaily.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea