Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η κατανάλωση αυτού του μυρωδικού βοηθάει στην αντιμετώπιση αυτών των 9 διαφορετικών Προβλημάτων Όρασης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

parsley-eyes-fi

Η κατανάλωση αυτού του μυρωδικού βοηθάει στην αντιμετώπιση αυτών των 9 διαφορετικών Προβλημάτων Όρασης, συμπεριλαμβανομένου και του Καταρράκτη!

Ο μαϊντανός είναι ένα μυρωδικό που προέρχεται από τη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα από τη νότια Ιταλία, την Αλγερία και την Τυνησία. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες και ως φαρμακευτικό βότανο αλλά και ως τροφή. Παρόλο που είναι μικρό φυτό, η διατροφική του αξία είναι πολύ μεγάλη. Τα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνονται στο μαϊντανό είναι πολλά, μεταξύ των οποίων και τα εξής:

– Βιταμίνη Α

– Βιταμίνη Κ

– Βιταμίνη C

– Βιταμίνη Ε

– Βιταμίνη Β6

– Ασβέστιο

– Σίδηρο

– Μαγνήσιο

– Μαγγάνιο

– Κάλιο

– Ψευδάργυρος

parsley-e1464794696759

Οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στο μαϊντανό ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην προστασία της επιφάνειας των οφθαλμών, διατηρώντας τους υγρούς. Όταν η βιταμίνη Α καταναλώνεται μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μίας ασθένειας που σχετίζεται με την ηλικία. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε καροτίνη Β, όπως το σπανάκι και το καρότο, είναι ακόμη πιο ωφέλιμα όταν καταναλώνονται μαζί με το μαϊντανό.

Άλλα καροτενοειδή που περιλαμβάνονται στο μαϊντανό, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, είναι ουσίες που συμβάλουν κατά πολύ στη μείωση των οφθαλμικών παθήσεων που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς λόγους, και πιο συγκεκριμένα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτά τα δύο καροτενοειδή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Η   λουτεΐνη συμβάλλει στην παρεμπόδιση βιολογικών διαδικασιών που καταστρέφουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

eye-e1464795032138

Επίσης, ο μαϊντανός ενισχύει τη διούρηση με φυσικό τρόπο και παρεμποδίζει την εμφάνιση ποικίλων ασθενειών, όπως της πέτρας των νεφρών, των ουρολοιμώξεων, της πέτρας της χολής και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πονόδοντου, των μωλώπων, των δαγκωμάτων από έντομα και άλλων φλεγμονών, όπως της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ο μαϊντανός δεν διακοσμεί απλώς το πιάτο σας. Τα πτητικά έλαια τα οποία περιέχει, όπως η μυριστικίνη, παρεμποδίζουν την εμφάνιση όγκων και τη βλάβη των κυττάρων από την οξείδωση. Επίσης, ο μαϊντανός συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των οστών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

Καταναλώνοντας το μαϊντανό

Η προσθήκη του μαϊντανού στη διατροφή σας προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Αν είναι εφικτό, επιλέξτε φρέσκο μαϊντανό αντί για ξηρό. Το χρώμα του πρέπει να είναι βαθύ πράσινο και να είναι φρέσκος και τραγανός. Αποφύγετε τα ματσάκια που έχουν μαραμένα φύλλα ή είναι κίτρινα. Ο οργανικός μαϊντανός είναι ο καταλληλότερος, καθώς μπορείτε να επωφεληθείτε από τα οφέλη του πάνω στην υγεία, χωρίς να διατρέχετε τον κίνδυνο να καταναλώσετε μαζί και τις ανεπιθύμητες παρασιτοκτόνες ουσίες. Διατηρήστε τον στο ψυγείο σε ένα σακουλάκι είτε για να τον προσθέσετε στο ρόφημά σας είτε για να τον μαγειρέψετε.

Υπάρχουν κάποιες υπέροχες συνταγές για ροφήματα – χυμούς όπου χρησιμοποιείται ο μαϊντανός. Για υγιή μάτια, καταναλώστε έναν από τους παρακάτω εύγεστους χυμούς για να καταπολεμήσετε τις παρακάτω ασθένειες:

1. Νόσος Best (Δυστροφία της ωχράς κηλίδας): Πρόκειται για μία γενετική διαταραχή που προσβάλει το πίσω μέρος του οφθαλμού. Εμφανίζεται συνήθως στους μεσήλικες και επηρεάζει την ανάγνωση, την οδήγηση και την αναγνώριση προσώπων.

Ρόφημα με: μαϊντανό, μήλα, σκόρδο, πράσο, παντζάρια, καρότα, σπανάκι, λεμόνι, σμέουρα, λάχανο, σταφύλια και σιτάρι.

2. Καταρράκτης/ Φλόγωση της μεμβράνης των κυττάρων: Ο καταρράκτης εμφανίζεται συνήθως με την ηλικία καθώς η πρωτεΐνη συσσωρεύεται στον οφθαλμό και δημιουργείται ένα σύννεφο πάνω από τους φακούς. Η φλόγωση της μεμβράνης των κυττάρων είναι μία μόλυνση που προκαλείται είτε από ιό είτε από βακτήρια και κάνει τα μάτια να πονάνε, να είναι ερεθισμένα και κόκκινα.

Ρόφημα με: μαϊντανό, μύρτιλο, μήλα, αντίδι, σπανάκι και σέλινο.

3. Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Πρόκειται για μία επιπλοκή του διαβήτη που καταστρέφει σιγά σιγά τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Ρόφημα με: μαϊντανό, αγκινάρες της Ιερουσαλήμ, σπαράγγι, σπανάκι, πιπερόριζα, παντζάρια, σέλινο, σμέουρα, σιτάρι, καρότα, κολοκύθα, πράσο, σκόρδο και λάχανο.

4. Γλαύκωμα: Πρόκειται για μία διαταραχή που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο και χειροτερεύει με τον καιρό.

Ρόφημα με: μαϊντανό, αγγούρι, καρότα, ραπανάκια, σέλινο, σμέουρα, γογγύλι, λάχανο, παντζάρια, μήλα και δαμάσκηνο.

5. Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Πρόκειται για την επιδείνωση της κατάστασης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η μικρή κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Προκαλεί θόλωση στην όραση.

Ρόφημα με: μαϊντανό, σμέουρα, μήλα, μπρόκολο, πιπεριά και φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

6. Κιγκλιδωτή εκφύλιση: Πρόκειται για την εκφύλιση της περιφέρειας του αμφιβληστροειδή χιτώνα που ενδέχεται να επηρεάσει την περιφερειακή όραση.

Ρόφημα με: μαϊντανό, καρότα, μήλα, σπανάκι, πράσο, πιπερόριζα, παντζάρια, λάχανο, σταφύλια, λεμόνι, σμέουρα και σιτάρι.

7. Μυοψία: Πρόκειται για το διαχωρισμό του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Οι ασθενείς βλέπουν μαύρα στίγματα να κινούνται στο πεδίο της όρασής τους όπως και λάμψεις.

Ρόφημα με: μαϊντανό, σέλινο, παστινάκη, παντζάρια, σκόρδο, μήλα, σμέουρα και καρότα.

8.  Διαταραχή του οπτικού νεύρου: Πρόκειται για βλάβη και απώλεια του προστατευτικού περιβλήματος του οπτικού νεύρου που μπορεί να προκαλέσει θόλωση και τυφλά σημεία στην όραση.

Ρόφημα με: μαϊντανό, πιπερόριζα, αντίδι, καρότα, μούρα, λάχανο και σιτάρι.

9. Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια: Πρόκειται για ένα σύνολο κληρονομήσιμων ασθενειών που προκαλούν σταδιακή μείωση της όρασης.

Ρόφημα με: μαϊντανό, πράσο, καρότα, παντζάρια, λάχανο, σκόρδο, πιπερόριζα, σταφύλια, λεμόνι, σμέουρα, σέλινο, σιτάρι, μήλα και σπανάκι.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου, εικόνων και βίντεο www.davidwolfe.com

(Πηγές:http://thespiritscience.net , http://www.whfoods.comhttp://themindunleashed.org , http://www.allaboutvision.com/nutrition/lutein.htm)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika