Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: Τι ισχύει με την βιταμίνη D – Μεγάλη έρευνα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Καρκίνος του πνεύμονα: Τι ισχύει με την βιταμίνη D – Μεγάλη έρευνα.

Η “μεγαλύτερη και πληρέστερη παρατηρητική μελέτη μέχρι σήμερα” δεν έδειξε καμία σύνδεση μεταξύ των συγκεντρώσεων βιταμίνης D στον ορό και του κινδύνου για επακόλουθο καρκίνο του πνεύμονα.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η βιταμίνη D δρα προστατευτικά στον καρκίνο του πνεύμονα.

Τα βασικά σημεία

Στην μελέτη από μια διεθνή ερευνητική ομάδα, η συγκεντρωτική ανάλυση για τα επίπεδα βιταμίνης D σε δείγματα αίματος από 5.000 άτομα έδειξε, ότι δεν υπήρχε σχέση δοσολογίας-απόκρισης μεταξύ επιλεγμένων συγκεντρώσεων βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα (λόγος πιθανότητας = 0,98).

Δεν υπήρξε επίσης καμία ένδειξη σύνδεσης μεταξύ του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, το κάπνισμα, ή την ιστολογία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ. Paul Brennan, του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), και τους συναδέλφους του.

Η έρευνα ανάλυση δημοσιεύθηκε σε διαδικτυακή μορφή στις 2 Απριλίου στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Oncology.

Τι λένε οι ερευνητές

“Για εμάς τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι απίθανο να αποδειχθεί ως μια ευρέως αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα, ανεξάρτητα από το εάν, ή όχι καπνίζετε”, δήλωσε ο δρ. Brennan στο Medscape Medical News, και πρόσθεσε: “Ο σημαντικότερος τρόπος για να περιοριστεί ο καρκίνος του πνεύμονα είναι να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, ή να μην το αρχίσει ποτέ”.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που βασίστηκαν στα όσα οι ίδιοι οι συμμετέχοντες παρείχαν ως πληροφορίες σχετικά με το αν και πόσο κάπνιζαν, η εν λόγω ανάλυση προσδιόρισε την έκθεση στο κάπνισμα μέσω μετρήσεων στα επίπεδα ορού κοτινίνης, ενός μεταβολίτη νικοτίνης που βρίσκεται στο αίμα.

“Τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά επειδή πολλές στρατηγικές πρόληψης επικεντρώνονται στην συμπλήρωση της βιταμίνης D ως προστατευτικό μέτρο κατά ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου”, δήλωσε ο δρ. Brennan.

Καρκίνος του πνεύμονα, ο #1 “δολοφόνος”

Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Πρόκειται για σχεδόν 1,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και 20% για όλους τους θανάτους από καρκίνο συνολικά. Αν και η πρωταρχική αιτία του καρκίνου του πνεύμονα είναι η έκθεση στον καπνό (κάπνισμα), εντούτοις ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα στους πρώην καπνιστές παραμένει υψηλός και ακόμα και οι μη-καπνιστές διατρέχουν κίνδυνο από το παθητικό κάπνισμα.

“Δεδομένης της μεγάλης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες για την μείωση του καπνίσματος και να εντοπιστούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου της νόσου”, δήλωσε ο δρ. Christopher Wild, διευθυντής του IARC. “Ωστόσο, παρά τις προηγούμενες μικρότερες μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D θα μπορούσαν να προστατεύσουν από τον καρκίνο του πνεύμονα, αυτά τα νέα αποτελέσματα δεν υποστηρίζουν την ιδέα της συμπλήρωσης βιταμίνης D για την πρωταρχική πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα”, πρόσθεσε κατηγορηματικά.

Καρκίνος του πνεύμονα και βιταμίνη D: Ανατροπή σε όσα πιστεύαμε

Αυτά τα ευρήματα βρίσκονται σε έντονη αντίθεση με τα αποτελέσματα δύο προηγούμενων μετα-αναλύσεων, που υποδεικνύουν ότι υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο του πνεύμονα, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η πρώτη μετα-ανάλυση, η οποία περιελάμβανε εννέα επιμέρους μελέτες, έδειξε μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα κατά 17% μεταξύ των συμμετεχόντων με διαφορετικές συγκεντρώσεις 25-υδροξυβιταμίνης D, η οποία είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D. Παρομοίως, τα αποτελέσματα από τη δεύτερη μετα-ανάλυση έδειξαν μια μη γραμμική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της ίδιας υδροξυβιταμίνης και του κινδύνου για καρκίνου του πνεύμονα.

“Οι συνεχιζόμενες δοκιμές πρόληψης του καρκίνου, που εξετάζουν τα συμπληρώματα βιταμίνης D, μπορούν να παράσχουν πρόσθετες αποδείξεις σχετικά με το αν οι αυξήσεις στις συγκεντρώσεις βιταμίνης D ‘μεταφράζονται’ και σε μείωση του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα”, γράφουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr  ,  www.medscape.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@