Newsitamea.gr
NEWS FEED ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο συκώτι: Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου!!!ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Καρκίνος στο συκώτι: Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου.

Δραματική είναι η αύξηση των θανάτων λόγω του καρκίνου στο συκώτι, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Από το 2000 μέχρι και το 2016 ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί κατά 43%, ποσοστό που αντανακλά την αύξηση που παρατηρείται στις διαγνώσεις για καρκίνο στο συκώτι.

Όσον αφορά τους παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση της νόσου, αυτοί περιλαμβάνουν πρωτίστως το υπερβολικό σωματικό βάρος και τη λοίμωξη από ηπατίτιδα C, αναφέρει ο Δρ Φαράντ Ισλάμι, ερευνητής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Η θνησιμότητα από τον καρκίνο στο συκώτι είναι μεγαλύτερη μεταξύ των αντρών συγκριτικά με τις γυναίκες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ένας βασικός λόγος που ο καρκίνος στο συκώτι κατατάσσεται μεταξύ των πλέον θανατηφόρων καρκίνων είναι επειδή σπανίως εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο, όταν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ευκολία. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τους ασθενείς που δεν έχουν παρουσιάσει μεταστάσεις σε κοντινά όργανα είναι 31%, ωστόσο για όσους έχουν εμφανίσει μεταστάσεις στα λεμφογάγγλια ή σε άλλα όργανα πέφτει στο 11% περίπου.

Ο καρκίνος στο συκώτι, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδιά του, συχνά δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα που θα μας κινητοποιήσουν να επισκεφτούμε τον γιατρό. Όταν όμως εκδηλώνονται συμπτώματα αυτά πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να αξιολογούνται από τον ειδικό.

Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος στο συκώτι.

1. Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Η μειωμένη όρεξη ή και η απώλεια βάρους που δεν προκύπτει λόγω αλλαγών στη διατροφή ή στα επίπεδα σωματικής άσκησης είναι τυπικά συμπτώματα πολλών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου στο συκώτι.

2. Κιτρίνισμα ματιών ή δέρματος: Η κιτρινωπή απόχρωση των ματιών και του δέρματος, κατάσταση γνωστή ως ίκτερος, οφείλεται στην υπερβολική συγκέντρωση χολερυθρίνης στο αίμα. Όταν το συκώτι λειτουργεί φυσιολογικά, φιλτράρει τη χολερυθρίνη ώστε αυτή να μην περάσει στο αίμα, ωστόσο μια σοβαρή πάθηση όπως ο καρκίνος συνεπάγεται ότι η διαδικασία του φιλτραρίσματος δεν γίνεται εξίσου αποτελεσματικά.

3. Φούσκωμα ή πόνος στην κοιλιά: Ένας καρκινικός όγκος μπορεί να μπλοκάρει τη ροή του αίματος από το στομάχι προς το συκώτι, οδηγώντας σε αυξημένη πίεση στην περιοχή της κοιλιάς και συσσώρευση υγρών στο στομάχι. Αποτέλεσμα είναι να εκδηλώνεται φούσκωμα και πόνος στην κοιλιακή χώρα, ιδιαίτερα ψηλά και δεξιά.

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους, ο ίκτερος και οι κοιλιακές ενοχλήσεις είναι οι κυριότερες εκδηλώσεις του καρκίνου στο συκώτι, ωστόσο συνήθη συνοδά συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς είναι επίσης η γενικευμένη κόπωση, το αίσθημα πληρότητας μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού, η ναυτία, η τάση για εμετό και η φαγούρα στο δέρμα, ενώ σπανιότερα εκδηλώνεται πυρετός, διεύρυνση των φλεβών της κοιλιάς και εμφάνιση μώλωπα στο δέρμα ακόμη και μετά από ελαφρύ τραυματισμό.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  CNN, menshealth.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea

Κορονοϊός: Πόσοι νέοι πέθαναν από καρδιά σε 1 εκατομμύριο που εμβολιάστηκαν

Efi Nika

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς

Γιώργος Newsitamea