Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Καρκίνος ωοθηκών: Ελπιδοφόρα η πρώτη δοκιμή νέου φαρμάκου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα νέο, πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο των ωοθηκών είχε «πολύ ενθαρρυντικά» αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές της σε ασθενείς, ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες.

Όπως διαπίστωσαν σε μικρή κλινική μελέτη, το φάρμακο συρρίκνωσε τους όγκους στις περίπου μισές από τις γυναίκες με προχωρημένες μορφές της νόσου που συμμετείχαν.

Στόχος της μελέτης ήταν να ελεγχθεί η ασφάλεια του φαρμάκου, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παρείχε άμεσα κλινικό όφελος σε πολλές από τις ασθενείς.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) και το Royal Marsden NHS Foundation Trust του Λονδίνου παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2017) στο Σικάγο.

Όπως εξήγησαν, το φάρμακο λέγεται ONX-0801 (είναι η προσωρινή, κωδική ονομασία του) και δοκιμάστηκε σε μικρό αριθμό ασθενών (ήταν μόλις 15) επειδή ήθελαν να τεκμηριώσουν την ασφάλειά του για ανθρώπινη χρήση.

Οι επτά από τις εθελόντριες είχαν όγκους θετικούς σε ένα συγκεκριμένο μόριο στο οποίο είναι σχεδιασμένο να επιτίθεται το ONX-0801.

Σε αυτές τις ασθενείς, οι όγκοι παρουσίασαν σημαντική συρρίκνωση.

Το ONX-0801 είναι το πρώτο από μία νέα οικογένεια φαρμάκων που μιμούνται την ικανότητα του φυλλικού (ή φολικού) οξέος να επιτίθεται επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανεπηρέαστα τα υγιή.

Όταν το φάρμακο ενωθεί με ένα καρκινικό κύτταρο, διαταράσσει τη χημεία του εμποδίζοντας τη δράση ενός βασικού μορίου και προκαλώντας εκτεταμένη βλάβη στο DNA του. Με αυτό τον τρόπο, οδηγεί το καρκινικό κύτταρο στο θάνατο.

Οι ερευνητές, που προγραμματίζουν να αρχίσουν σύντομα μεγαλύτερες κλινικές (σε ανθρώπους) μελέτες με το ONX-0801 έχουν αναπτύξει και ένα τεστ που εξετάζει αν ο καρκίνος των ωοθηκών μιας γυναίκας είναι θετικός σε αυτό το μόριο, ώστε να είναι πιθανό να ωφεληθεί από αυτό.

«Τα αποτελέσματα που είδαμε στη Φάση Ι των κλινικών δοκιμών είναι πολύ ενθαρρυντικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Udai Banerji, λέκτορας Μοριακής Φαρμακολογίας του Καρκίνου στο ICR.

«Σπανίως βλέπουμε τόσο σαφείς ενδείξεις σταθερής ανταπόκρισης σε τόσο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης ενός φαρμάκου.

»Το συγκεκριμένο φάρμακο στοχεύει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα, γεγονός που σημαίνει ότι έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και, αν τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά του, θα είναι μια πιο “φιλική” θεραπεία για τις γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών.

»Είναι βέβαια ακόμα νωρίς, αλλά ανυπομονώ να το εξετάσουμε σε επόμενα στάδια των κλινικών δομικών το ταχύτερο δυνατόν».

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea