Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καρκίνος οισοφάγου: Οι τροφές που απομακρύνουν τον κίνδυνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ το πενταετές ποσοστό επιβίωσης δεν ξεπερνά το 20%.

Πρόκειται για μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, καθώς διηθεί τοπικά και κάνει μετάσταση στους γειτονικούς λεμφαδένες. Το 75% των ασθενών με καρκίνο οισοφάγου παρουσιάζεται με λεμφαδενικές μεταστάσεις.

Σύμφωνα με ερευνητές του Κολεγίου Νοσηλευτικής και Καινοτομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, καθώς και τα διατροφικά συμπληρώματα ψευδαργύρου, μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση του πολλαπλασιασμού των οισοφαγικών καρκινικών κυττάρων.

Καρκίνος οισοφάγου: Οι τροφές που απομακρύνουν τον κίνδυνο

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος προστατεύει τον οισοφάγο από τον καρκίνο, αλλά δεν είχε γίνει κατανοητός ο τρόπος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι ο ψευδάργυρος αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά όχι των φυσιολογικών οισοφαγικών επιθηλιακών κυττάρων.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερδραστήρια σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα, τα οποία απουσιάζουν από τα φυσιολογικά κύτταρα, και άρα ο ψευδάργυρος επιλεκτικά αναστέλλει την καρκινική κυτταρική ανάπτυξη.

«Τώρα φαίνεται ότι ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο “συνομιλούν”, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν σχέση μεταξύ τους», εξηγεί η Δρ Ζούι Παν, επίκουρη καθηγήτρια Νοσηλευτικής και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, η οποία εκτιμά ότι η παρούσα μελέτη ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη πρόληψη και θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Σύμφωνα με την ίδια, μια ανεπαρκής ποσότητα ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνων και άλλων παθήσεων.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το σπανάκι, το συκώτι, ο λιναρόσπορος, το βοδινό κρέας, τα μανιτάρια, η μπανάνα, ο κρόκος του αυγού, τα όσπρια, οι σπόροι κολοκύθας και τα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες και τα στρείδια.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The FASEB Journal.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Γιώργος Newsitamea

6 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο που θα ήταν καλό να αποφεύγεις

Efi Nika

5 τρόποι να ξανακάνουμε το φαγητό απόλαυση

newsitamea