Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος ενδομητρίου: Οι μελλοντικοί κίνδυνοι για την καρδιά!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Καρκίνος ενδομητρίου: Οι μελλοντικοί κίνδυνοι για την καρδιά.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας.

Συνήθως, λόγω των έκδηλων συμπτωμάτων, οι γυναίκες επισκέπτονται τον γυναικολόγο και προλαβαίνουν τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο του ενδομητρίου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα αρκετά χρόνια μετά την αγωγή.

Καρκίνος ενδομητρίου: Οι μελλοντικοί κίνδυνοι για την καρδιά

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία 2.648 γυναικών που επέζησαν από καρκίνο του ενδομητρίου, τα οποία συλλέχτηκαν μεταξύ 1997 και 2012 και διαπίστωσαν τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Είναι η πρώτη έρευνα που συγκρίνει τον κίνδυνο υπέρτασης σε επιζήσασες από καρκίνο του ενδομητρίου με τον γενικό πληθυσμό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 25,7 % των γυναικών που επέζησαν από καρκίνο του ενδομητρίου διαγνώστηκαν με καρδιοπάθεια εντός 5-10 ετών από τη διάγνωση του καρκίνου.

Όσες γυναίκες επέζησαν από καρκίνο ενδομητρίου είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (47% περισσότερες πιθανότητες σε διάστημα 1-5 ετών μετά τη διάγνωση καρκίνου και 33% περισσότερες πιθανότητες 5-10 χρόνια μετά τη διάγνωση).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, υπότασης, θρομβοεμβολής και άλλων παθήσεων μέχρι και πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση καρκίνου.

Διαπίστωσαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο σε όσες υποβλήθηκαν σε ραδιοθεραπεία ή χημειοθεραπεία έναντι όσων υποβλήθηκαν σε εγχείρηση, με την ηλικία και την παχυσαρκία να έχουν επίδραση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea