Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Το κάπνισμα προκαλεί γενετικό χάος στο σώμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Διεθνής ομάδα επιστημόνων κατέγραψε μία προς μία τις καταστροφικές γενετικές βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στα διάφορα όργανα του σώματος και αναγνώρισε αρκετούς διαφορετικούς μηχανισμούς με τους οποίους ο καπνός προκαλεί αυτές τις μεταλλάξεις.

Οπως έδειξε η ανάλυση των καρκινικών όγκων χιλιάδων ανθρώπων, σε ετήσια βάση το κάπνισμα προκαλεί μια καταιγίδα γενετικών μεταλλάξεων στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα, γεγονός που εξηγεί γιατί οδηγεί τόσο πολλούς καπνιστές στον καρκίνο.

Στην πραγματικότητα, όσοι καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα υφίστανται κάθε χρόνο 150 έξτρα γενετικές μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο των πνευμόνων τους, 97 έξτρα μεταλλάξεις στα κύτταρα του λάρυγγά τους, 39 σε εκείνα του φάρυγγα, 23 στα στοματικά κύτταρα, 18 στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης και 6 σε κάθε κύτταρο του ήπατός τους.

Με άλλα λόγια, με κάθε χρόνο που περνούν καπνίζοντας, συσσωρεύουν σχεδόν 330 μόνιμες, μη αναστρέψιμες μεταλλάξεις στα γονίδια ορισμένων οργάνων, άλλα εκ των οποίων έρχονται απευθείας σε επαφή με τον καπνό και άλλα όχι. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι κάθε μία από αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια αλληλουχία μοριακών διεργασιών που μπορεί δεκαετίες αργότερα να οδηγήσουν στην εμφάνιση ενός καρκίνου.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «το κάπνισμα μπορεί να βλάψει άμεσα το DNA των οργάνων που εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων, αλλά και να επιταχύνει τις γενετικές μεταλλάξεις σε όργανα που έμμεσα εκτίθενται στα καρκινογόνα του» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λουντμίλ Αλεξάντροφ, από το αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο του Λος Αλαμος (LANL).

Στη νέα μελέτη, ο δρ Αλεξάντροφ και οι συνεργάτες του από το LANL, το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger στην Αγγλία και άλλα ερευνητικά κέντρα ανέλυσαν το γενετικό υλικό περισσότερων από 5.000 καρκινικών όγκων που προέρχονταν από καπνιστές και μη καπνιστές.

Ο καρκίνος αρχίζει από τις μεταλλάξεις στο DNA ενός και μόνο κυττάρου, το οποίο κάποια στιγμή αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα οδηγώντας στην ανάπτυξη ενός όγκου. Οι μεταλλάξεις σε αυτό το κύτταρο μπορεί να σχετίζονται με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ο ισχυρότερος εκ των οποίων είναι το κάπνισμα. Αναλύσεις έχουν δείξει ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες, 70 εκ των οποίων είναι καρκινογόνες, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που υπολογίζει με ακρίβεια τον αριθμό των μοριακών μεταβολών που συμβαίνουν στα γονίδια εξαιτίας του καπνίσματος και τα ευρήματά της, άλλα αναμενόμενα και άλλα απροσδόκητα, συνθέτουν μια πολύπλοκη εικόνα άμεσων και έμμεσων επιδράσεων κατά τον δρα Ντέιβιντ Φίλιπς, καθηγητή Περιβαλλοντικής Καρκινογένεσης στο King’s College του Λονδίνου (KCL).

Το κάπνισμα κοστίζει ετησίως τη ζωή σε 6 εκατομμύρια ανθρώπους και, αν συνεχιστεί η παρούσα τάση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι έως το τέλος του 21ου αιώνα θα ευθύνεται για περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο θανάτους.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) υπολογίζει πως το κάπνισμα μειώνει κατά 12 έτη το προσδόκιμο επιβίωσης των ανδρών και κατά 11 των γυναικών, καθώς και ότι σχετίζεται με τουλάχιστον 12 μορφές καρκίνου. Οι καρκίνοι αυτοί είναι του πνεύμονα, του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του νεφρού, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου, καθώς και η μυελοειδής λευχαιμία. Σύμφωνα με την ACS, το 30% των θανάτων από καρκίνο κάθε χρόνο οφείλεται στο κάπνισμα.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika