Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Καλύτερη η φυσική ανοσία ή το εμβόλιο για τη γρίπη;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η εποχή της γρίπης ήρθε και πάλι και μαζί οι παραινέσεις των ειδικών να μην ξεχάσουμε το αντιγριπικό εμβόλιο. Πολλοί όμως αναρωτιούνται μήπως είναι καλύτερα να αφήνεται ο πληθυσμός να παθαίνει γρίπη από το να κάνει το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο.

Ει μη τι άλλο, λένε, δεν θα είναι ισχυρότερη η φυσική ανοσία που θα αποκτήσουν αν αρρωστήσουν;

«Αν και είναι γεγονός ότι η γρίπη παρέχει πολύ ισχυρότερη ανοσία απ’ ό,τι τα εμβόλιά της, η ανάπτυξή της είναι επικίνδυνη και έτσι το εμβόλιο αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή» απαντά ο δρ Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας.

Οπως εξηγεί ο δρ Τσακρής, όταν ο ιός της γρίπης εισβάλλει στον οργανισμό, το ανοσοποιητικό παράγει αντισώματα για να τον αντικρούσει και εφεξής τον θυμάται, οπότε κάθε φορά που τον ξανασυναντά τον εξολοθρεύει. Μάλιστα, η προστασία που παρέχουν τα αντισώματα μπορεί να διαρκέσει επί πολλά χρόνια: υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους που μολύνθηκαν τη δεκαετία του 1930 από ιούς γρίπης και εξακολουθούν να έχουν ανοσία σε αυτούς!

Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική ανοσία διαρκεί περισσότερο απ’ όσο η εμβολιαστική. Μελέτη λ.χ. που δημοσιεύθηκε το 2011 στην επιθεώρηση «PLoS One» έδειξε πως απ’ όσους είχαν μολυνθεί το 2009 με τον πανδημικό ιό γρίπης Η1Ν1 το 50% εξακολουθούσε να έχει καλή ανοσοποιητική αντίδραση έπειτα από έξι μήνες, ενώ απ’ όσους είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο μόνο στο ένα τρίτο υπήρχε εφάμιλλη αντίδραση.

Εφόσον λοιπόν ισχύουν όλα αυτά, γιατί δεν είναι προτιμότερη η φυσική ανοσία από το αντιγριπικό εμβόλιο;

Κατ’ αρχάς, για να την αποκτήσει κάποιος πρέπει να αρρωστήσει, απαντά ο δρ Τσακρής. Μερικοί άνθρωποι όμως αρρωσταίνουν τόσο βαριά, ώστε καταλήγουν στο νοσοκομείο, όπου κάποιοι θα αναρρώσουν πλήρως, άλλοι θα απομείνουν με μόνιμες βλάβες εξαιτίας των επιπλοκών (η συνηθέστερη είναι η πνευμονία) και κάποιοι θα χάσουν τη μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

Ο κίνδυνος σοβαρής επιπλοκής είναι πιθανότερος στα μικρά παιδιά, στους ηλικιωμένους, στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (και σε αυτά δεν ανήκουν μόνο η καρδιοπάθεια ή η πνευμονοπάθεια, αλλά και η παχυσαρκία) και στις εγκύους.

Ακόμα όμως κι αν κάποιος είναι υγιής μπορεί να μολύνει κάποιο ευπαθές άτομο του περίγυρού του, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η φυσική ανοσία αφορά ένα στέλεχος του ιού της γρίπης κάθε φορά και κάθε χρονιά είθισται να κυκλοφορούν αρκετά, συνεχίζει ο καθηγητής. Επειδή, δε, οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται ασταμάτητα, η φυσική ανοσία θα αφορά μόνο τον συγκεκριμένο ιό από τον οποίο αρρώστησε κάποιος ή έστω και κάποιον πολύ παρόμοιο ιό του μέλλοντος.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αρρωσταίνει κανείς από γρίπη κάθε χρόνο και ίσως πάνω από μία φορά για να αποκτά φυσική ανοσία σε καθένα από τα στελέχη των ιών της που θα κυκλοφορούν.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμα κι αν αρρωστήσει κανείς δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα αποκτήσει επαρκή ανοσία, διότι αυτό εξαρτάται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, το ατομικό ιστορικό έκθεσης σε ιούς γρίπης και τον βαθμό της έκθεσης στον εκάστοτε ιό, κατά τον δρα Τσακρή.

Στον αντίποδα, τα αντιγριπικά εμβόλια περιέχουν τους αδρανοποιημένους ιούς που είναι πιθανότερο να κυκλοφορούν κάθε χρονιά και οι οποίοι μιμούνται τη λοίμωξη, προκαλώντας ελεγχόμενη ανοσοποιητική αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι επειδή οι ιοί είναι αποδυναμωμένοι, ενεργοποιούν μεν το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά δίχως να προκληθεί οξεία, βαριά γρίπη. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται προστασία κατά 50-60% από τη γρίπη, ενώ κι αν ακόμα αρρωστήσει κάποιος έχει ηπιότερα συμπτώματα απ’ ό,τι αν ήταν ανεμβολίαστος.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Οτι δεν θα ήταν διόλου συνετό να εκτίθεται κανείς στη γρίπη νομίζοντας ότι θα αποκτήσει γενικώς και αορίστως ανοσία εναντίον της, διότι θα αποκτήσει ανοσία για έναν συγκεκριμένο ιό ή άντε και κάποιον παρόμοιο, αλλά θα είναι εντελώς απροστάτευτος έναντι δεκάδων άλλων, καταλήγει ο δρ Τσακρής.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@