Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες τεκνοποίησης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η παχυσαρκία ενός ζευγαριού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα, δυσκολεύοντας σημαντικά την επίτευξη αλλά και την ολοκλήρωση μιας εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία περισσότερο από ένα στα δέκα (12%) περιστατικά πρωτοπαθούς υπογονιμότητας συνδέονται με το σωματικό βάρος, με την παχυσαρκία να ευθύνεται για τα μισά από αυτά.

Νέα αμερικανική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν και οι δύο σύντροφοι είναι παχύσαρκοι, οι πιθανότητες σύλληψης κατά την διάρκεια ενός εμμηνορρυσιακού κύκλου είναι οι μισές από αυτές ενός ζευγαριού με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 501 ζευγάρια από το Μίσιγκαν και το Τέξας, που είχαν λάβει μέρος σε μελέτη την περίοδο 2005-2009, ενώ προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν. Εξαιρέθηκαν τα υπογόνιμα ζευγάρια και η ηλικία των γυναικών ήταν μεταξύ 18 και 40 ετών και των ανδρών άνω των 18 ετών.

Τα ζευγάρια κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειές τους, το ιατρικό και αναπαραγωγικό ιστορικό τους, ενώ τηρούσαν καθημερινό ημερολόγιο με τις ερωτικές συνευρέσεις τους. Οι γυναίκες κατέγραφαν επίσης την εμμηνορρυσία τους και τα αποτελέσματα των τεστ κυήσεως.

Νοσηλευτικό προσωπικό ζύγιζε κάθε συμμετέχοντα και μετρούσε επίσης το ανάστημα και την αναλογία μέσης-ισχίων.

Υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες τεκνοποίησης

Βάσει των μετρήσεων τα παχύσαρκα ζευγάρια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε αυτά με Δείκτη Μάζας Σώματος 30 έως 34,9 και σε αυτά με ΔΜΣ από 35 και άνω.

Συνολικά, το 27% των γυναικών και το 41% των ανδρών ήταν παχύσαρκοι, ενώ η πλειοψηφία ανδρών και γυναικών εμπλέκονταν σε σωματική δραστηριότητα λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Τα ζευγάρια με τον υψηλότερο ΔΜΣ (35 και άνω) χρειάστηκαν 55% περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν, συγκριτικά με τα ζευγάρια που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Όταν οι ειδικοί συνεκτίμησαν παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η γυμναστική, τα επίπεδα της χοληστερόλης, τα παχύσαρκα ζευγάρια χρειάζονταν 59% περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν.

Επίσης, η μεγάλη περίμετρος μέσης στις γυναίκες συσχετίστηκε με περισσότερο χρόνο για την επίτευξη εγκυμοσύνης, κάτι που όμως δεν ίσχυε όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλες παράμετροι.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@