Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Υψηλή χοληστερόλη: τι να τρώω για σνακ;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9635952934684864994

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης προδιαθέτουν σημαντικά για καρδιαγγειακά νοσήματα και για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Βασικός παράγοντας ρύθμισης της χοληστερόλης είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, μιας και η παχυσαρκία συσχετίζεται με την υπερτροφία της αριστερής κοιλίας, ενώ αντίθετα η απώλεια βάρους μειώνει την υπερτροφία της αριστερής κοιλίας.

Ιδιαίτερα, η ανδροειδής (κοιλιακή) παχυσαρκία εμφανίζει ισχυρότερη συσχέτιση με την εμφάνιση χοληστερόλης σε σύγκριση με τη γενικευμένη εναπόθεση του λίπους.

Συνεπώς η απώλεια βάρους στους παχύσαρκους ασθενείς είναι πρωταρχικής σημασίας. Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος έχουν το μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης χοληστερόλης.

Πολλαπλές μελέτες αποδεικνύουν ότι το φυσιολογικό σωματικό βάρος συσχετίζεται με την συχνότητα των γευμάτων και οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά μικρά και συχνά γεύματα τείνουν να έχουν σταθερά χαμηλό το βάρος.

Υψηλή χοληστερόλη: τι να τρώω για σνακ;

Το πιο σωστό είναι να κατανέμουμε τις ημερήσιες θερμίδες μας σε μικρά και συχνά γεύματα. Αν ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με μικρά και συχνά γεύματα των οποίων οι θερμίδες δεν ξεπερνούν τις ενεργειακές μας ανάγκες, μπορούμε να διατηρήσουμε σταθερό βάρος.

Επιπλέον, τα πολλά μικρά και συχνά γεύματα εφοδιάζουν όλη την ημέρα με ενέργεια τον οργανισμό και συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Όμως, εκτός από τη συχνότητα των γευμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία και η ποιότητα τους. Έτσι, στην περίπτωση που επιθυμείτε την ταυτόχρονη μείωση της χοληστερόλης ή τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της μαζί με τη βελτίωση του σωματικού βάρους, θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνονται ως σνακ, τρόφιμα που περιέχουν β- γλυκάνη.

Υψηλή χοληστερόλη: τι να τρώω για σνακ;

Η β-γλυκάνη είναι μια άπεπτη φυτική ίνα, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως η βρώμη και το κριθάρι και περνάει αδιάσπαστη όλο το πεπτικό σύστημα, παρασύροντας τη χοληστερόλη, βοηθώντας έτσι στη μείωση ή τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ημερήσια κατανάλωση βρώμης με τουλάχιστον 3 γραμμάρια β-γλυκάνης, μείωσε την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά 5-7%.

Ένας εύκολος τρόπος για να μπορείτε εύκολα να ακολουθείτε στην καθημερινότητα σας τη συχνότητα γευμάτων, όπου και αν βρίσκεστε και ταυτόχρονα να φροντίζετε την καρδιά σας αποτελούν τα cream crackers με κριθάρι, βρώμη & β- γλυκάνη*.

*Κάθε μερίδα 4 Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1g β-γλυκάνης.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea