Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος – Τι προβλέπει

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

pistotikes-kartes

Το δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρει αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για το κτίσιμο του αφορολογήτου μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών.

Το νομοσχέδιο αποκρυσταλλώθηκε μετά από εξαντλητική διαβούλευση με τους θεσμούς κάτι που καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήταν σε διαβούλευση με τους δανειστές για 12 μήνες περίπου. Από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προκύπτουν τα εξής:

Το κράτος από την 1η Ιανουαρίου 2017 δεν θα αναγνωρίζει καμία συναλλαγή για το κτίσιμο του αφορολογήτου αν αυτή δεν έχει γίνει με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking ή μέσω μεταφοράς από τον λογαριασμό του φορολογουμένου στον επαγγελματικό λογαριασμό του επαγγελματία ή του καταστήματος.

Το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι εξαρτάται από το ετήσιο εισόδημα και τον συντελεστή που θα εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα, για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει ο φορολογούμενος να συγκεντρώσει αποδείξεις με πλαστικό χρήμα στο ύψος του 10% του εισοδήματός αυτού. Για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 15% και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθεί το 20% του ετήσιου εισοδήματος.

Στην περίπτωση που κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις θα επιβληθεί «πέναλτι» φόρου 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.

Όλες οι συναλλαγές για ποσά πάνω από 500 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με κάρτες ή e-banking.

Καμία απόδειξη από γιατρό δεν θα μετράει αν δεν έχει πληρωθεί με κάρτα.

Όσοι επαγγελματίες δεν δέχονται κάρτες θα πρέπει να το αναγράφουν σε εμφανές σημείο του καταστήματος, διαφορετικά πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Στους φορολογουμένους θα δοθούν και άλλα κίνητρα μέσω κληρώσεων – λοταρία όπου θα χρησιμοποιούνται τα μηνύματα των κινητών τηλεφώνων και ειδικές εφαρμογές Internet.

Δαπάνες που αφορούν νομικές υπηρεσίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κτλ.) θα αναγνωρίζονται από την Eφορία για χτίσιμο του αφορολoγήτου μόνο αν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πληρωθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, όχι με μετρητά.

To αφορολόγητο

Για τα εισοδήματα του 2017 το αφορολόγητο που θα ισχύσει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες είναι το εξής:

Αφορολόγητο 8.636 ευρώ: άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά (φέρνει έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ).

Αφορολόγητο 8.864 ευρώ: έγγαμος με ένα παιδί (φέρνει έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ).

Αφορολόγητο 9.090 ευρώ: έγγαμος με δύο παιδιά (φέρνει έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ).

Αφορολόγητο 9.545 ευρώ: έγγαμος με τρία παιδιά και άνω (φέρνει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ).

www.madata.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγαν εκδρομή και πέθαναν: 18 νεκροί Έλληνες μέσα σε μία ημέρα, το πασχαλινό ταξίδι που κατέληξε σε τραγωδία – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Της “κακομοίρας” σε κηδεία: Αυτό που είπε η σύζυγος του νεκρού σόκαρε τους συγγενείς του και έγινε ο κακός χαμός

Penni Syggrou