Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ιός του Δυτικού Νείλου: Εξηγήσεις για τους ψεκασμούς ζητά ο Γ. Πατούλης-Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της νόσου!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ιός του Δυτικού Νείλου: Εξηγήσεις για τους ψεκασμούς ζητά ο Γ. Πατούλης-Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της νόσου.

Άμεση ενημέρωση για το πρόγραμμα ψεκασμών στην Περιφέρεια Αττικής ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με αφορμή την επέλαση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου συνεχίζει την επέλασή του στην Αττική και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ζητά εξηγήσεις για τα μέτρα που έχει λάβει η Περιφέρεια Αττικής εναντίον του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο πρόεδρος της Γιώργος Πατούλης κάνει λόγο για «αδυναμία των αρμόδιων κρατικών Αρχών να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους».

Όπως αναφέρει, η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ότι διέθεσε μόλις 8.625 ευρώ για ψεκασμούς στα Νότια Προάστια.

Και προσθέτει πως δεν συνιστά υπεύθυνη ενημέρωση η ανακοίνωση ότι «θα διατεθεί το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ για ψεκασμούς στην Περιφέρεια Αττικής την περίοδο 2018-2020».

Πέντε ερωτήματα

Ο κ. Πατούλης τονίζει πως είναι απαραίτητη η άμεση ενημέρωση από την Περιφέρεια, με δεδομένα τον θάνατο τριών ανθρώπων από τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ένταξη συγκεκριμένων δήμων στην Αττική σε καθεστώς επιτήρησης.

Και ζητά να ενημερωθεί άμεσα για τα εξής:

* Ποια χρονική περίοδο έγιναν οι ψεκασμοί και πότε ολοκληρώθηκαν;

* Πόσα χρήματα διατέθηκαν για τους ψεκασμούς και πως κατανεμήθηκαν στις περιοχές της Αττικής;

* Ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Αττική από εξειδικευμένους επιστήμονες;

* Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών; Δηλαδή ρεμάτων, πάρκων, φρεατίων και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών;

* Έχει μεριμνήσει η Περιφέρεια Αττικής για τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγχουν την πορεία των ψεκασμών και θα επαναπροσδιορίζουν τις παραμέτρους, ώστε να είναι στοχευμένη η αντιμετώπιση του προβλήματος;

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της νόσου

Στο προσκήνιο επανήλθε απειλητικά εφέτος η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, κοστίζοντας ήδη τη ζωή τριών ανθρώπων. Γι’ αυτό καλό είναι να ξέρουμε τα ύποπτα συμπτώματα.

Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κοινά κουνούπια.

Η προστασία από αυτά έχει ζωτική σημασία, επειδή η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα (ασυμπτωματικοί).

Περίπου δύο στους δέκα, όμως, αναπτύσσουν ήπια νόσο. Και λιγότερο από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση.

Ήπια νόσος

Ποια είναι όμως τα ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσουν οι ασθενείς; Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ήπια νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής (ίωσης). Έτσι, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει:

* Πυρετό

* Πονοκέφαλο

* Γενικευμένη αδυναμία/καταβολή δυνάμεων

* Πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις.

Ο ασθενής μπορεί επίσης να έχει συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα:

* Ναυτία

* Εμέτους

* Διάρροιες

* Ανορεξία

* Κοιλιακό πόνο

Τέλος, μπορεί να παρουσιάσει δερματικά εξανθήματα και διόγκωση (πρήξιμο) των λεμφαδένων.

Σοβαρή νόσος

Στο περίπου 1% των περιπτώσεων, ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί βαριάς μορφής νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ασθενείς παρουσιάζουν κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.

Στα πιθανά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

* Πυρετός

* Πονοκέφαλος

* Δυσκαμψία του αυχένα

* Διαταραχές του επιπέδου συνείδησης και διαταραχές συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργος, αποπροσανατολισμός, σύγχυση, κώμα)

* Νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμοί, παραλύσεις)

* Σοβαρή μυϊκή αδυναμία

* Διαταραχές οράσεως

Εμφάνιση και διάρκεια

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου συνήθως εκδηλώνονται σε χρονικό διάστημα 2 έως 14 ημερών από το τσίμπημα του κονουπιού.

Στην ήπια μορφή της νόσου, γενικώς υποχωρούν εντίς 3-6 ημερών (λιγότερο από μία εβδομάδα) χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

Ωστόσο ορισμένα συμπτώματα μερικές φορές επιμένουν επί εβδομάδες ή μήνες. Τέτοια συμπτώματα είναι η υπερβολική κόπωση, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στους μυς και οι διαταραχές της συγκέντρωσης.

Στην σοβαρή μορφή της νόσου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, τα συμπτώματα της οξείας φάσης μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

Στη συνέχεια, μπορεί να υπάρξουν μακροχρόνια, υπολειπόμενα νευρολογικά ελλείμματα ή διαταραχές. Παραδείγματα τέτοιων προβλημάτων είναι παραλύσεις, διαταραχές κινητικότητας, κεφαλαλγία, χρόνια κόπωση κ.λπ.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Θεωρητικά ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο οι μεγάλες ηλικίες (άνω των 50 ετών) είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και θανατηφόρο κατάληξη.

Επιπλέον, οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou