Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ιλαρά: 6 γιατροί σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία προσβλήθηκαν από τον ιό!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τουλάχιστον έξι γιατροί που εργάζονται σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας έχουν προσβληθεί από τον ιό της ιλαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr που έχει το ρεπορτάζ, οι συγκεκριμένοι γιατροί είναι νέοι σε ηλικία καθώς έχουν γεννηθεί μετά το 1970, γεγονός που σημαίνει είτε ότι δεν είχαν εμβολιαστεί είτε ότι κατά την παιδική τους ηλικία είχαν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου που ήταν σε κυκλοφορία εκείνη την περίοδο. Το πρώτο εμβόλιο για την ιλαρά ήταν μονοδύναμο και τα παιδιά δεν έκαναν δύο δόσεις όπως σήμερα.

Στις υγειονομικές αρχές, πάντως, έχει σημάνει ήδη συναγερμός, καθώς τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια είχαν δηλωθεί μόλις δύο περιστατικά ιλαράς στην Ελλάδα, τους τελευταίες τέσσερις μήνες δηλώθηκαν 160 περιστατικά, από τα οποία τα 60 τις περασμένες 17 μέρες.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι έχουν ήδη προειδοποιήσει για επιδημική έξαρση και καλούς όλους όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου να μεριμνήσουν ώστε να θωρακιστούν απέναντι στον ιό.

Παράλληλα, εκφράζεται έντονη ανησυχία ότι τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν λόγω της αλλαγής του καιρού που αναμένεται.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέφθηκε καταυλισμούς της Αττικής για να προχωρήσει σε εμβολιασμούς παιδιών. Το σχέδιο αναμένεται να επεκταθεί και στους καταυλισμούς της υπόλοιπης χώρας.

Αυτά είναι τα συμπτώματα της ιλαράς. Πώς να προφυλαχθείτε

Ο ιός της Ιλαράς  μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό. Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών δεν αρρωσταίνουν γιατί έχουν ακόμη αντισώματα εναντίον της ιλαράς από την μητέρα τους.

Ποια τα συμπτώματα της ιλαράς;

Στην αρχή της αρρώστιας ,ο άρρωστος δίνει την εικόνα ενός κοινού κρυολογήματος. Έχει δηλαδή, ρινική καταρροή, πυρετό, κόκκινα μάτια που “τρέχουν”, και βήχα. Την τέταρτη περίπου μέρα ,ο πυρετός είναι πιο ψηλός και εμφανίζεται το εξάνθημα ,πρώτα στο κεφάλι και σταδιακά επεκτείνεται προς το υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από κόκκινες κηλίδες που σε πολλά σημεία ενώνονται μεταξύ τους. Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 5-6 μέρες και αρχίζει να φεύγει με την ίδια σειρά που εμφανίστηκε.Στα σημεία του δέρματος που το εξάνθημα φεύγει μπορεί να παρουσιαστεί ελαφρό ξεφλούδισμα. Μια μέρα πριν την εμφάνιση του εξανθήματος ,μπορεί ο άρρωστος να παρουσιάσει τις κηλίδες Koplik.Πρόκειται για μικρές άσπρες κηλίδες ,που στην περιφέρεια τους έχουν κόκκινη ζώνη και βρίσκονται μέσα στο στόμα, στη μέσα πλευρά από τα μάγουλα.

Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές:

• Πνευμονία

• Βρογχιολίτιδα-Βρογχίτιδα

• Μυοκαρδίτιδα

• Εγκεφαλίτιδα

Χρόνος επώασης

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι περίπου 12 μέρες.

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεαρός γιατρός έγινε βοηθός του χειρουργού που τον έσωσε όταν ήταν 10 ετών

Efi Nika

Τι θα ανακαλύπταμε αν υπήρχε τρόπος να μπούμε στο μυαλό ενός παιδιού

Efi Nika

Έχω 6 μικρά παιδιά και το σπίτι μου είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο

Efi Nika