Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ιγμορίτιδα: Τι είναι και πότε αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η μύτη είναι το φίλτρο αλλά και το κλιματιστικό του οργανισμού. Η λειτουργία της αυτή εμποδίζεται όταν υπάρχει αιτία απόφραξης (π.χ.οίδημα, φλεγμονή κτλ).

Η ιγμορίτιδα (ρινοκολπίτιδα είναι ο γενικότερος όρος που καλύπτει όλες τις φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα ιγμόρεια) είναι η φλεγμονή των ιγμορείων (παραρρίνιοι κόλποι, μαζί με τους μετωπιαίους, σφηνοειδείς και ηθμοειδείς κυψέλες) που ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή κρίση αλλεργικής ρινίτιδας, με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας.

Το έντονο οίδημα προκαλεί απόφραξη των μικρών πόρων που συνδέουν τη μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα τη διαταραχή έως αδυναμία παροχέτευσης και αερισμού αυτών με συμπτώματα την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο ή το μέτωπο, ανάμεσα ή πίσω από τα μάτια ή ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια.

Η ιγμορίτιδα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στον ιατρό. Πλήττει μικρούς και μεγάλους, πολλές φορές για μερικές ημέρες αλλά συχνά με τακτικές υποτροπές που βασανίζουν τον πάσχοντα για μήνες ή και χρόνια.

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου και των προδιαθεσικών της παραγόντων είναι ο μόνος τρόπος οριστικής ανακούφισης και θεραπείας.

Ιγμορίτιδα: Τι είναι και πότε αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσετε

Ποιά είναι τα κυριότερα αίτια που οδηγούν σε ιγμορίτιδα;

Κρυολογήματα

Aποτελούν το συνηθέστερο αίτιο. Το «πρήξιμο» του βλεννογόνου από τη φλεγμονή που προκαλούν οι ιοί και η υπερπαραγωγή βλέννης συχνότατα αποφράσσουν τους πόρους.

Αλλεργίες

Η εισπνοή αλλεργιογόνων ουσιών προκαλεί φλεγμονή στο βλεννογόνο της μύτης με τις γνωστές συνέπειες.

Κάπνισμα

Είναι σημαντικός παράγοντας γιατί ο καπνός καταστέλλει τη λειτουργία των κροσσσών, παρεμποδίζοντας την απομάκρυνση της βλέννης.

Ρινικοί πολύποδες

Είναι σαρκώδεις σχηματισμοί που μπορούν να αποφράξουν τους πόρους.

Ανατομικές ανωμαλίες

Με σημαντικότερες αυτές στο ρινικό διάφραγμα το οποίο μπορεί να είναι στραβό εκ γενετής ή κατόπιν τραυματισμού και να αποφράσσει τους πόρους. Παράλληλα, ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με στενούς πόρους επικοινωνίας παραρρινίων-μύτης.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@