Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη βοηθά στη καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη βοηθά στη καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου

Η έγκαιρη διάγνωσή του καρκίνου του προστάτη οδηγεί στην καλύτερη αντιμετώπιση και τη σωστή θεραπεία, όπως θα επισημάνουν και οι επιστήμονες στο 17ο Συμπόσιο της Ελληνο-Γερμανικής Ουρολογικής Εταιρείας, το οποίο θα διεξαχθεί 29 Ιουνίου- 02 Ιουλίου 2017 στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Καλαϊτζή, Δ/ντή της Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής Δ.Π.Θ και Πρόεδρο της Ελληνο-Γερμανικής Ουρολογικής Εταιρείας, η επίπτωσή του καρκίνου του προστάτη σε όλη την Ευρώπη ανέρχεται περίπου στα 120 νέα περιστατικά ανά έτος σε 100.000 άνδρες. Όπως τόνισε ο καθηγητής, οι λόγοι αύξησης των περιστατικών είναι -μεταξύ άλλων- η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αλλά και η ευαισθητοποίηση των ανδρών, οι οποίοι αναζητούν πλέον τους ουρολόγους για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Η μοντέρνα χειρουργική συνεπικουρούντων των εξελίξεων στην ογκολογία και την ακτινοθεραπεία έχει ως αποτέλεσμα η νόσος αυτή, σε μεγάλο βαθμό πλέον, να μην μπορεί να καταστεί βροτολοιγός για τους άνδρες, επισημαίνει ο κ. Καλαϊτζής και συμπληρώνει ότι και στις καταστάσεις που η νόσος είναι προχωρημένη, η ιατρική διαθέτει φαρμακευτικά εργαλεία τα οποία οδηγούν σε ύφεση της νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα και δίνουν έτσι τη δυνατότητα σε πολλούς άνδρες να αγγίξουν το αναμενόμενο προσδόκιμο και να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής.

Αποτέλεσμα αυτού είναι μια αύξηση του επιπολασμού της νόσου στον ανδρικό πληθυσμό, πράγμα που οδηγεί σε καταστάσεις ευνουχοαντοχής της νόσου και έτσι σε νέες θεραπευτικές  προκλήσεις. Ωστόσο, όπως είπε, τα νέα φάρμακα είναι η λύση και για αυτό το στάδιο της νόσου.

Αύξηση των περιστατικών καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Μια άλλη ουρολογική πρόκληση, σύμφωνα με τον καθηγητή, αποτελεί  η αύξηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Κύρια αιτία είναι το κάπνισμα, γι’ αυτό και όπως τόνισε η αύξηση των γυναικών που καπνίζουν οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση του καρκινώματος της ουροδόχου κύστη και στο γυναικείο φύλο στα τελευταία 30 χρόνια.

Το κύριο σύμπτωμα της νόσου είναι η ύπαρξη αίματος στα ούρα γι’ αυτό όταν κανείς το αντιληφθεί πρέπει να σπεύσει στον γιατρό, καθώς με την έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί η πλήρης ίαση.

Η οικονομική κρίση έχει συμβάλει στην αύξηση περιστατικών στυτικής δυσλειτουργίας

Τέλος, όπως ανέφερε ο καθηγητής, στο συνέδριο θα αναλυθεί ένα ακόμα ουρολογικό πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα μας τα τελευταία έτη και είναι η αύξηση της στυτικής δυσλειτουργίας. Σύμφωνα με τον γιατρό, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κατάθλιψη, η ανεργία και η έλλειψη αυτοεκτίμησης, που πηγάζουν από την οικονομική κρίση, είναι οι κύριες αιτίες που δημιουργούν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: 50 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της κορυφαίας στον κόσμο τεχνητής καρδιάς

Βογιατζής Ηλίας

Τα οφέλη της αιμοδοσίας, μάθε τα πάντα, σώσε τρεις ζωές και τη δική σου!

Βογιατζής Ηλίας

Το «Χρυσό Αίμα», το πιο πολύτιμο αίμα στον κόσμο, που το έχουν μόνο 43 άνθρωποι!

Βογιατζής Ηλίας