Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διατροφή-φάρμακο ενάντια στη λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης και μάλιστα σε βαθμό αντίστοιχο με τη φαρμακευτική αγωγή που συστήνεται για την πάθηση, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Στη λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση το περιεχόμενο του στομαχιού παλινδρομεί και επιστρέφει διά μέσου του οισοφάγου στον λάρυγγα, στον φάρυγγα, στο στόμα και στη μύτη. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση, η οποία είναι διαφορετική από την ευρύτερα γνωστή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Συχνά στη λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση δεν υπάρχουν τα συνήθη συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως το κάψιμο στον θώρακα, οι ξινίλες και οι καούρες μετά το φαγητό.

Τα συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης μπορεί να περιλαμβάνουν βράχνιασμα, «κλείσιμο» της φωνής, δυσκολία κατάποσης, επίμονο βήχα, «κόμπο» στον λαιμό, κατάποση βλεννών από το πίσω μέρος της μύτης κ.ά. Επίσης, μπορεί να συνυπάρχουν χρόνια φαρυγγίτιδα, χρόνια ρινίτιδα, ρινοκολπίτιδα, πόνος στο αυτί κ.ά.

Όπως έδειξε η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση JAMA Otolaryngology, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φυτοφαγική μεσογειακού τύπου διατροφή παρέχει ανάλογα προστατευτικά οφέλη με τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα, τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων, στην περίπτωση των ασθενών με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση.

Η διατροφή-φάρμακο ενάντια στη λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ωτορινορυγγολόγο Κρεγκ Ζαλβάν του ιατρικού κέντρου Northwell Health, του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Fenstein και του Ιατρικού Κολλεγίου της Νέας Υόρκης σύγκριναν δύο ομάδες ασθενών, από τις οποίες η μία πήρε τα συνήθη φάρμακα και η άλλη έκανε φυτοφαγική μεσογειακή διατροφή. Διαπιστώθηκε ότι υπήρξε ανάλογη –αν όχι μεγαλύτερη– μείωση των συμπτωμάτων της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης μεταξύ όσων έτρωγαν με μεσογειακό στιλ και παράλληλα έπιναν αλκαλικό νερό.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να ληφθούν υπόψη και στην περίπτωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ο Ζαλβάν δήλωσε ότι η φαρμακευτική θεραπεία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων «αν και αποτελεσματική σε μερικούς ασθενείς, δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική μέθοδο για τη θεραπεία της παλινδρόμησης, καθώς μάλιστα πρόσφατες έρευνες ανέφεραν αυξημένα ποσοστά εγκεφαλικών, εμφραγμάτων, άνοιας και νεφρικής βλάβης μεταξύ όσων κάνουν παρατεταμένη χρήση αυτών των φαρμάκων».

Όπως είπε, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, με σχεδόν μηδενισμό της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και των κρεάτων (μοσχαριού, κοτόπουλου, χοιρινού, αυγών, ψαριών), σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλες συστάσεις (αποφυγή καφέ, τσαγιού, σοκολάτας, σόδας, καυτερών φαγητών, αλκοόλ κ.α.), μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε πολλούς ασθενείς με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika