Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η διαταραχή του ύπνου που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τρεις επιστημονικές μελέτες μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις ενός μήνα αναδεικνύουν τον σημαντικότατο ρόλο του ύπνου στην υγεία του εγκεφάλου.

Η πρώτη από αυτές, στην επιθεώρηση Neurology, έδειξε ότι ο κακός ύπνος συσχετίζεται με την ύπαρξη βιολογικών δεικτών Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ενώ η δεύτερη, στην επιθεώρηση Brain, επισήμανε ότι κυρίως η ποιότητα (και λιγότερο η διάρκεια) του ύπνου επηρεάζει τον ρυθμό συσσώρευσης βλαβερών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Τώρα, μια τρίτη μελέτη έρχεται να ενισχύσει και να συμπληρώσει τα ευρήματα αυτά, καθώς αποκαλύπτει ότι μια ιδιαίτερα συχνή διαταραχή του ύπνου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Η διαταραχή του ύπνου που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Η υπνική άπνοια, διαπίστωσαν οι ερευνητές, συνδέεται με σχεδόν κατά ένα τρίτο μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, καθώς διευκολύνει τη συσσώρευση «πλάκας» στον εγκέφαλο, η οποία εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του και προωθεί τη διαδικασία της νευροεκφύλισης.

Η υπνική άπνοια, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το έντονο ροχαλητό και τις επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής τη νύχτα, πολλές φορές συνεπάγεται αλλεπάλληλες διακοπές του ύπνου και δεν επιτρέπει την επαρκή και συνεχή οξυγόνωση του εγκεφάλου. Η θεωρία που προτείνουν οι ερευνητές ως συνδετικό κρίκο μεταξύ άπνοιας και άνοιας σχετίζεται με την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, καθώς έχει ως συνέπεια την καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και τη διατάραξη της ισορροπίας ενός ωφέλιμου ενζύμου που αποτρέπει τη συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Γιου Λενγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, έπειτα από ανάλυση 14 παλαιότερων μελετών, κατέληξαν πως τα άτομα με υπνική άπνοια είναι 26% πιο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια.

«Η υπνική άνοια αποτελεί πιθανό τροποιποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την άνοια. Είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται, ενώ δυστυχώς η άνοια είναι μη αναστρέψιμη, επομένως θεραπεύοντας την άπνοια είναι δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας» τονίζει η Λενγκ «Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις συνήθειες του ύπνου των ασθενών τους».

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika