Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι χημικές ουσίες που εξαντλούν τη βιταμίνη D του οργανισμού σας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

456

Κοινοί ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι η δισφαινόλη Α (BPA) και οι φθαλικές ενώσεις. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε πληθώρα προϊόντων, όπως συσκευασίες φαγητού, πλαστικά είδη και καλλυντικά. Η επίδρασή τους στα επίπεδα έλλειψη βιταμίνης D κρίνεται σημαντική, κυρίως λόγω της αξίας της βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία, την ανάπτυξη του σκελετού αλλά και την καρδιαγγειακή υγεία. Ο οργανισμός μας τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο και επίσης τη λαμβάνουμε μέσω τροφών όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα μανιτάρια και ορισμένα ενισχυμένα προϊόντα (π.χ. γάλα, δημητριακά).

Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με τη νοητική κατάπτωση στους ηλικιωμένους, τις χρόνιες ημικρανίες στους νέους και την κακή έκβαση της υγείας για τα άτομα με διαβήτη και καρκίνο.

bigstock Food Sources Of Vitamin D On A 115739462

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν 4.667 ενήλικες και κάλυπταν διάστημα πέντε ετών.

Οι συμμετέχοντες έδιναν τακτικά δείγματα αίματος και ούρων, τα οποία αναλύθηκαν ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα βιταμίνης D και τα επίπεδα έκθεσης στους ενδοκρινικούς διαταράκτες.

Η σημαντική έκθεση στις φθαλικές ενώσειςσυσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό να είναι χαμηλά, κυρίως στις γυναίκες. Επίσης, εντοπίστηκε συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στηδισφαινόλη Α και στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μόνο στις γυναίκες αλλά όχι στους άντρες.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Λώρεν Τζονς, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επισημαίνει ότι η έκθεση στους ενδοκρινικούς διαταράκτες είναι τόσο διαδεδομένη παγκοσμίως που «το ενδεχόμενο τα χημικά αυτά να μειώνουν ακόμη και σε μικρό βαθμό τα επίπεδα βιταμίνης D έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία».

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα: Είναι κατάλληλη για εσένα;

Efi Nika

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea