Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η απίστευτη ΟΔΥΣΣΕΙΑ των Ατόμων με Κινητική Αναπηρία στις πορθμιακές γραμμές Καβάλας – Πρίνου Θάσου…

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η απίστευτη ΟΔΥΣΣΕΙΑ των Ατόμων με Κινητική Αναπηρία στις πορθμιακές γραμμές Καβάλας – Πρίνου Θάσου, Κεραμωτή Καβάλας- Λιμένα Θάσου Καλοκαίρι 2017

Ως Δ.Σ του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Καβάλας ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να καταγγείλουμε τακτικές και συμπεριφορές που απαξιώνουν την αξιοπρέπεια των Ατόμων με Αναπηρία όπου αυτές εντοπίζονται. Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας για την απίστευτη ταλαιπωρία και την απαξιωτική συμπεριφορά, που υπέστη άτομο με κινητική αναπηρία , από τους υπευθύνους και εργαζομένους των ναυτιλιακών εταιριών του πορθμείου, όταν θέλησε να μετακινηθεί από την Κεραμωτή Καβάλας στον Λιμένα της Θάσου και αντίστροφα.

Σας μεταφέρουμε αυτούσιο το κείμενο διαμαρτυρίας συγγενικού προσώπου του μέλους μας που το συνόδευε. ” Πορθμεία Κεραμωτής – Θάσου, το Dachau των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες. Η μετακίνηση ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με πρόσφατα κατάγματα), είναι μια απόφαση δύσκολη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους οικείους τους. Είναι όμως δεδομένο πως διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμά τους στην μετακίνηση και την απόλαυση στιγμών με τους οικείους και φίλους, αλλά και κατά μόνας.

Τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου μετακινήθηκα με συγγενείς από την Κεραμωτή στο Λιμένα αυθημερόν. Η μητέρα μου προχωρημένης ηλικίας και με προβλήματα υγείας αποφάσισε με ισχυρή παρότρυνση των συγγενών να κάνει την εκδρομή. Με το που μπήκαμε στο καράβι (τις τυπικές παντόφλες) ρώτησα αν έχει ανελκυστήρα.

Η απάντηση ήταν βεβαίως ΟΧΙ και θα ήταν δύσκολο να ανοίξουν το κάθισμα….. Το περιμέναμε και αφελώς δεν απαιτήσαμε να εξασφαλιστεί η πρόσβασή της στο σαλόνι (αν τη θεωρούν βαλίτσα που πρέπει να μείνει στο αυτοκίνητο, να μην τη χρεώνουν). Περάσαμε τη διαδρομή όρθιοι στην κουπαστή στο επίπεδο των αυτοκινήτων και λίγο ο ήλιος, λίγο η θάλασσα και οι γλάροι τελειώσαμε χωρίς πίκρα στο στόμα. Το Dachau περίμενε στην επιστροφή.

Στο δρομολόγιο των 9.45 με το σκοτάδι βαρύ μπήκαμε σε παντόφλα άλλης εταιρίας (η κακομεταχείριση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες δεν είναι προνόμιο μιας μόνο), ρώτησα και πάλι το ίδιο. Υπάρχει τρόπος πρόσβασης στο σαλόνι; Η απάντηση ναι, αλλά τώρα τι μου λέτε; Να βρούμε άλλο τρόπο! Απάντηση βαρεμάρας και παραίτησης. Ο διαχειριστής της κίνησης παρακάτω με τσιγάρο στο χέρι ρωτάει, θα μείνει στο αυτοκίνητο;

Λέμε ναι, αφού δεν μπορείτε να της εξασφαλίσετε πρόσβαση στο σαλόνι. Με βαρύ ύφος μας προσανατολίζει δίπλα σε μεγάλο φορτηγό ψυγείο! Η εξάτμηση του στο σημείο του παραθύρου του καθηλωμένου επιβάτη, που πρέπει να κρατάει το παράθυρο κλειστό! Σε δύο λεπτά ξεκίνησε η δυσφορία! Διαμαρτύρομαι στον καπνιστή διακινητή και μου απαντά, δε φτάνει που δε σε κόλλησα και μπορείς να ανοίξεις την πόρτα, μιλάς κιόλας και μετά τα γνωστά βρισίδια της αγανάκτησης. Με το που ξεκινά το καράβι, το φορτηγό σβήνει τη μηχανή, βγαίνουμε από το αυτοκίνητο και περνάμε τη διαδρομή και πάλι όρθιοι, ανάμεσα σε αυτοκίνητα σε ένα κατασκότεινο καράβι (δεν έχει κουπαστή που μπορείς να δεις έξω).

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όταν το αναφέρω, μου λένε πολλές αντίστοιχες ιστορίες. Οι εγκαταστάσεις για ΑΜΕΑ είναι διακοσμητικές και μόνο, το προσωπικό δε μπαίνει στον κόπο στη λογική κάτσε στο αυτοκίνητο και σκάσε. Η αρχή που αδειοδοτεί τα πλοία, οι σύλλογοι ΑΜΕΑ, αλλά και η εισαγγελική αρχή έχουν το λόγο.

Για τις εταιρίες μένει η ντροπή.” Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Νομού Καβάλας στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα προς όλους αυτούς που νομίζουν οτι τα Άτομα με Αναπηρία είναι ανυπεράσπιστοι πολίτες 3ης κατηγορίας και μπορούν να τους συμπεριφέρονται ως εμπορεύματα ή αποσκευές. Η χώρα μας πλέον ως χώρα- μέλος της Ε.Ε έχει κυρώσει την σύμβαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ του ΟΗΕ με τον νόμο 4074/2012 οπου όλα τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται της ίσης μεταχείρισης και αξιοπρεπής πρόσβασης με ασφάλεια ΠΑΝΤΟΥ ακόμη και στις τακτικές θαλάσσιες μεταφορές των πλοίων.

Η μη συμμόρφωση στον νόμο προβλέπει βαρύτατες κυρώσεις σε όλους αυτούς που βάζουν σε δεύτερη μοίρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια , αδιαφορώντας κάποιες ναυτιλιακές εταιρίες για την σύμβαση του μεταφορικού έργου που έχουν υπογράψει με το Υπουργείο Ναυτιλίας , προκειμένου να υλοποιούν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ευγένεια και τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών και δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και των επιβατών γενικότερα.

Δείτε φωτογραφίες από προγενέστερο περιστατικό που συνέβη προσφάτως στην ίδια πορθμιακή γραμμή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Άγιου Εφραίμ, να τη λες συνέχεια όπου και να’σαι – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika