Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Γλαύκωμα: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο έως και κατά 50%!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γλαύκωμα: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο έως και κατά 50%.

Σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν γλαύκωμα διατρέχουν όσοι παραμένουν σε καλή φυσική κατάσταση χάρη στην τακτική γυμναστική, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Medicine and Science in Sports and Exercise.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γλαυκώματος κατά 40% ή και 50%.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, το γλαύκωμα είναι μια πάθηση των ματιών που χαρακτηρίζεται από τις βλάβες στο οπτικό νεύρο. Οι βλάβες είναι συνήθως αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρού στο πρόσθιο τμήμα του ματιού. Το υγρό με τη σειρά του αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση, προκαλώντας τις χαρακτηριστικές βλάβες στο οπτικό νεύρο.

«Το γλαύκωμα είναι μία από τις συνηθέστερες παθήσεις των ματιών και αποτελεί κοινή αιτία της τύφλωσης, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για το πώς μπορεί να προληφθεί» αναφέρει ο Duck-chul Lee, ερευνητής από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Οι διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος στοχεύουν στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει όμως ότι η γυμναστική συνδέεται με χαμηλότερη πίεση στα μάτια κι έτσι μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για την όραση.

Τη θεωρία αυτή επιβεβαιώνει η νέα μελέτη, καθώς από το σύνολο των σχεδόν 10.000 συμμετεχόντων όσοι γυμνάζονταν συστηματικά είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γλαύκωμα συγκριτικά με όσους έκαναν καθιστική ζωή. Μάλιστα, τα οφέλη της γυμναστικής για την υγεία των ματιών ήταν αξιοσημείωτα ακόμη και για όσους δεν τηρούσαν τις επίσημες συστάσεις για 150 λεπτά ήπιας έντασης σωματική άσκηση σε εβδομαδιαία βάση, συνδυαστικά με ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν πόσες φορές γυμνάζονται σε εβδομαδιαία βάση και επίσης υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης της καρδιαγγειακής τους φυσικής κατάστασης με τη χρήση διαδρόμου γυμναστικής.

Κατά την εξαετία που διήρκησε η μελέτη καταγράφηκαν 128 νέα περιστατικά γλαυκώματος. Όσοι από τους συμμετέχοντες τηρούσαν τις επίσημες συστάσεις σωματικής άσκησης υπολογίστηκε ότι διέτρεχαν 50% μικρότερο κίνδυνο γλαυκώματος, ενώ όσοι είχαν την καλύτερη καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση βάσει των αποτελεσμάτων που πέτυχαν στο τεστ στον διάδρομο γυμναστικής είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλαύκωμα.

«Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε την τακτική σωματική άσκηση ως στρατηγική πρόληψης του γλαυκώματος αλλά και πολλών άλλων παθήσεων όπως το έμφραγμα, ο διαβήτης και ο καρκίνος» τονίζει ο Lee, προσθέτοντας πως «η μείωση της τάξης του 40-50% είναι εντυπωσιακή και πιθανότατα αναδεικνύει πως η σωματική άσκηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόληψης του γλαυκώματος».

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 τρόποι που καταστρέφετε σοβαρά τα νεφρά σας

Γιώργος Newsitamea

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea