Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Γυναίκες & έμφραγμα: 5 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το έμφραγμα ή καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν κάποιος θρόμβος αίματος φράζει τη ροή του αίματος μέσα σε μία αρτηρία της καρδιάς.

Η απώλεια ροής αίματος στο μυ της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή νέκρωση σε ένα μέρος της καρδιάς. Μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία γι’ αυτό χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, καταγράφεται αύξηση των θανάτων από καρδιακά αίτια στα άτομα κάτω των 45 ετών. Ειδικά στις Ελληνίδες ηλικίας 45-54 ετών παρατηρείται συνεχής και σημαντική αύξηση των καρδιακών θανάτων λόγω παχυσαρκίας και καπνίσματος.

Γυναίκες & έμφραγμα: 5 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι γυναίκες που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιου καρδιακού νοσήματος, πρέπει να κάνουν τα εξής:

– Μετά την εμμηνόπαυση να υποβληθούν σε στρες τεστ, ειδικά αν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή είναι παχύσαρκες ή αν θέλουν να ξεκινήσουν συστηματικά έντονη σωματική άσκηση ή στην περίπτωση που αισθανθούν πίεση στο στήθος ή δύσπνοια κατά την ανάβαση σε σκάλα ή σε ανηφορικό περπάτημα.

– Να μειώσουν το συναισθηματικό στρες, με γυμαστική, διαλογισμό ή γιογκα. Το συναισθηματικό στρες είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου κυρίως για τις γυναίκες.

– Να γνωρίζουν τα συμπτώματα του εμφράγματος, που περιλαμβάνουν ναυτία, δύσπνοια, έντονη κόπωση και πόνο στην κάτω γνάθο.

– Να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ. Αν και μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει την HDL («καλή») χοληστερόλη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συντελέσει σε διόγκωση του καρδιακού μυ, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

– Κατά τη διάρκεια των πολύωρων ταξιδιών να πίνουν άφθονες ποσότητες νερού και μπορούν να κινούν τα κάτω άκρα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea