Newsitamea.gr
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Οι γιατροί με είχαν προειδοποιήσει ότι εξαιτίας του καρκίνου του μαστού θα έμενα στείρα – Αργότερα όμως ανακάλυψαν πως ήμουν έγκυος σε δίδυμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

lejla-ibrisbegovic

Η 32χρονη Lejla Ibrisbegovic πίστευε πως δεν θα μπορούσε να κάνει παιδιά έπειτα από την υποβολή της σε χημειοθεραπείες. Στη συνέχεια, όμως, ακολούθησε η μεγάλη έκπληξη….

Αφού κρατήθηκε γερά στο τείχος αναρρίχησης, η Lejla άρχισε να ανεβαίνει προς την κορυφή του πανύψηλου τεχνητού βράχου. Αφού έβαλε όλη της τη δύναμη, κοίταξε κάτω για να δει το συναθλητή της να την κοιτάζει με περηφάνια.

«Τέλεια προσπάθεια»! φώναξε ο Chris.  Η Lejla συμφώνησε μαζί του και μετά άρχισε να κατεβαίνει. Το μπούλντεριγκ (αναρρίχηση σε βράχια μικρού ύψους ή σε τεχνητά τείχη) ήταν το νέο της χόμπυ που τη χαλάρωνε. Και αυτό επειδή η αναρρίχηση δεν ήταν το μοναδικό νέο πράγμα στη ζωή της. Η Lejla είχε καρκίνο. Και πρόσφατα, είχε πάρει διαζύγιο.

Το Νοέμβριο του 2012, η Lejla ψηλάφισε ένα εξόγκωμα στο δεξί της στήθος.

«Μόλις είχα επιστρέψει από ένα ταξίδι με τον πρώην σύζυγό μου για να δούμε τι θα γίνει με το γάμο μας, όμως τώρα έπρεπε να αφήσω στην άκρη τα οικογενειακά μας προβλήματα και να κλείσω ραντεβού στη γυναικολογική κλινική του Μπρίστολ».

Στη βιοψία φάνηκε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, όμως δεν αρκούσε αυτή η εξέταση. Πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και όποτε η Lejla δεν ήταν στη δουλειά της, βρισκόταν στην κλινική για να υποβληθεί σε περισσότερες εξετάσεις.

Η διάγνωση βγήκε τον Ιανουάριο του 2013. Καρκίνος του μαστού σε 1ο στάδιο.

«Προτείνουμε να υποβληθείτε σε άμεση, πλήρη και ριζική μαστεκτομή», της είπε ο ιατρικός της σύμβουλος. Δεν υπήρχε περίπτωση να σωθεί το στήθος, το δέρμα ή οι ρώγες της μέσω ανάπλασης, καθώς η μαγνητική τομογραφία είχε δείξει πως υπήρχαν και άλλα καρκινικά κύτταρα.

«Έπειτα από την εγχείρηση θα χρειαστεί να υποβληθείτε και σε μία σειρά από χημειοθεραπείες. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσετε και προβλήματα γονιμότητας και γι’ αυτό σας συνιστούμε να καταψύξετε τα ωάριά σας», εξήγησε ο γιατρός.

Το τελευταίο που σκέφτονταν τότε η Lejla και ο σύζυγός της ήταν τα παιδιά. Παρόλα αυτά, όμως, πήγε σε ένα κέντρο γονιμότητας για να πληροφορηθεί σχετικά με τις προοπτικές που υπήρχαν.

«Εξαιτίας της διάγνωσής μου και των χημειοθεραπειών στις οποίες έπρεπε να υποβληθώ, δικαιούμουνα δωρεάν κατάψυξη ωαρίων και γι’ αυτό αποφάσισα να το κάνω. Κατέψυξα έξι ωάρια. Τοποθετήθηκαν στον πάγο για πέντε χρόνια», ανέφερε.

Αντιμετωπίζοντας του φόβους της

Το Φεβρουάριο του 2013, η Lejla υποβλήθηκε σε μαστεκτομή και έπειτα σε άλλη εγχείρηση που ονομάζεται ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός, καθώς είχαν ανιχνευτεί μικροκαρκινικά κύτταρα.

«Όλα έγιναν τόσο γρήγορα», θυμάται η Lejla.

Έπειτα από έναν μήνα, άρχισε μία σειρά από χημειοθεραπείες, η οποία αποτελούνταν από έξι κύκλους.

«Η νοσοκόμα που με παρακολουθούσε στις χημειοθεραπείες μού εξήγησε πως υπάρχουν πολλές πιθανές παρενέργειες, όπως η απώλεια των μαλλιών, η ναυτία, η δυσκοιλιότητα, η διαταραχή της εμμήνου ρύσεως ή και η διακοπή της, η πιθανή στείρωση … Μου τα είπε πολλές φορές. Ήθελα απλώς να τελειώσει όλο αυτό το συντομότερο», αναφέρει.

«Αρχικά τα μαλλιά μου δεν έπεφταν και βιάστηκα να χαρώ πως δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Έπειτα από δύο κύκλους, άρχισαν να πέφτουν ολόκληρες τούφες. Δανείστηκα μία ξυριστική μηχανή από έναν φίλο και τα ξύρισα γουλί. Δεν υπήρχε λόγος να τα βλέπω να πέφτουν σε τούφες».

Η αποφασιστικότητα και η επιμονή της Lejla δεν είχαν προηγούμενο.

«Κάποιες μέρες, έπειτα από τη χημειοθεραπεία, πήγαινα στη δουλειά. Επίσης γράφτηκα στο γυμναστήριο και μάλιστα άρχισα να κάνω και Ζούμπα».

Όμως, η σχέση της με το σύζυγό της είχε τελειώσει. Η Lejla τού ζήτησε διαζύγιο παρόλο που ακόμη δεν είχε τελειώσει με τις χημειοθεραπείες.

«Ο καρκίνος με βοήθησε να αναθεωρήσω τη ζωή μου. Δεν ήταν κακός, απλώς δεν ήταν ο κατάλληλος για μένα.

« Ήμουν και πάλι ελεύθερη και φαλακρή σαν αετός, ήμουν όμως αποφασισμένη να πολεμήσω τον καρκίνο με χαμόγελο. Φοβόμουν, όμως ο καρκίνος μού έδωσε νέα δύναμη για να αντιμετωπίσω τους φόβους μου με το κεφάλι ψηλά. Έτσι, ξεκίνησα και την αναρρίχηση, παρόλο που πάντοτε φοβόμουν τα ύψη».

Τότε ήταν που γνώρισε και τον 30χρονο Chris.

«Στην αρχή ήμασταν απλώς φίλοι και κάναμε μαζί αναρρίχηση», εξήγησε η Lejla. «Ήμουν λίγο μεγαλύτερη από αυτόν, φαλακρή και ποτέ δεν πίστευα ότι θα ενδιαφερόταν για μένα. Απλώς είχα χαρεί που είχα κάνει έναν νέο φίλο».

Όμως, όσο περισσότερο τον γνώριζε τόσο τον συμπαθούσε.

« Ήταν ήσυχος και ευγενικός. Ήθελε να τα γνωρίζει όλα για τον καρκίνο και δεν φοβόταν να με ρωτάει. Κάθε φορά ανυπομονούσα να πάω για αναρρίχηση για να τον συναντήσω».

Η φιλία τους μετατράπηκε σε σχέση, ενώ η Lejla δεν είχε τελειώσει ακόμη τις χημειοθεραπείες.

«Δεν παίρναμε προφυλάξεις καθώς μου είχαν πει τόσες πολλές φορές ότι ήμουν στείρα», αναφέρει η Lejla.

lejla-ibrisbegovic-and-chris

Στις 26 Αυγούστου 2013, η Lejla ήταν χαρούμενη καθώς θα υποβαλλόταν στον τελευταία κύκλο χημειοθεραπείας. Ο Chris  της έφερε ένα τεράστιο μπουκέτο με λουλούδια και πήγαν έξω για βραδινό. Η Lejla είχε το κεφάλι της τυλιγμένο με μία μεταξένια μπαντάνα.

Δεν είχε περάσει ούτε χρόνος από τότε που διαγνώστηκε καρκίνος και η Lejla ήταν χαρούμενη με ένα νέο άντρα δίπλα της. Όμως, η θεραπεία δεν είχε τελειώσει ακόμη. Τον Οκτώβριο είχε ένα ακόμη ραντεβού με το γιατρό της.

«Ο Chris  μού είπε πως θα έρθει μαζί μου. Ήταν τόσο γλυκός όμως γνώριζα καλά πως ο καρκίνος είχε βαρύνει αρκετά την ατμόσφαιρα μεταξύ μας. Δεν ήθελα να τον κάνω να νιώσει άσχημα. Όμως εκείνος επέμενε. Ήλπιζα πως θα με περίμενε στην αίθουσα αναμονής όμως ο γιατρός υπέθεσε πως ήταν ο σύζυγός μου και μας κάλεσε και τους δύο στο γραφείο του».

Εκεί, εξήγησε πως η Lejla θα άρχιζε μία νέα θεραπεία, την ταμοξιφαίνη.

«Καθώς ο καρκίνος πολλαπλασιάζεται με τα οιστρογόνα, η θεραπεία αυτή θα σε βοηθήσει να τα κρατήσουμε σε χαμηλό επίπεδο», εξήγησε.

Έπειτα, μπροστά στον Chris,  ο γιατρός συνέχισε: «Η θεραπεία έχει πιθανότατα επηρεάσει τη γονιμότητά σου. Το ίδιο θα κάνει και η ταμοξιφαίνη. Εάν θέλετε παιδιά, θα πρέπει να τα κάνετε πριν αρχίσεις την ταμοξιφαίνη ή να περιμένετε λίγα χρόνια».

Η Lejla ήθελε να ανοίξει η γη να την καταπιεί. Ο Chris  είχε ήδη αντέξει τόσα πολλά. Και τώρα συζητούσαν για μωρά!

Ο γιατρός μετά συνέχισε λέγοντας πως η Lejla θα μπορούσε να αποψύξει τα ωάριά της. Ακόμη, δεν είχε την ευκαιρία να πει στον Chris  ότι είχε καταψύξει κάποια. Όμως, πλέον, όλα λέγονταν ανοικτά.

«Είπα από μέσα μου: «Ευχαριστώ γιατρέ! Τώρα θα τον χάσω για πάντα!»», θυμάται η Lejla.

Παρόλα αυτά, συμφώνησε να ξεκινήσει την ορμονοθεραπεία άμεσα και μετά έφυγε από το νοσοκομείο μαζί με τον Chris, μην ξέροντας τι να πει. Πήγαν στο σπίτι αμίλητοι, άλλαξαν ρούχα και πήγαν για αναρρίχηση. Αργότερα η Lejla αποφάσισε να δώσει στον Chris  την ευκαιρία να απαλλαγεί από αυτή τη σχέση.

«Του είπα πως δεν είναι δίκαιο γι’ αυτόν να είναι μαζί με μία κοπέλα που έχει καρκίνο και πως θα ήταν καλύτερο να μείνουμε φίλοι. Όμως, εκείνος δεν άκουγε τίποτα. Μου είπε πως θα με ακολουθούσε σε κάθε μου βήμα».

Το Δεκέμβριο, η Lejla άρχισε να μην αισθάνεται καλά.

«Τα πρωινά ένιωθα κάπως περίεργα, αναψοκοκκινισμένη και φουσκωμένη. Πάντα ήμουν εθισμένη στον καφέ, όμως δεν είχα καταφέρει να πιω για βδομάδες. Πίστεψα πως είχα παρενέργειες από την ταμοξιφαίνη όμως είχα ένα τεστ εγκυμοσύνης στο ντουλάπι με τα φάρμακα και αποφάσισα να τσεκάρω.

«Σύμφωνα με τις οδηγίες, έπρεπε να περιμένω πέντε λεπτά για να εμφανιστούν οι γραμμές, όμως δεν υπήρχε λόγος. Αμέσως, εμφανίστηκαν δύο έντονες γραμμές. Ήμουν έγκυος»!

Η Lejla ανησύχησε για το πώς θα το έπαιρνε ο Chris.  Εκείνη την ημέρα, το ζευγάρι θα πήγαινε για πατινάζ. Καθώς έδεναν τα πατίνια τους, η Lejla ένιωσε πως δεν μπορούσε να συγκρατηθεί άλλο. Ενώ κρατιόντουσαν χέρι με χέρι, φορώντας μάλλινα καπέλα και κασκόλ, η Lejla το ξεφούρνισε.

«Chris,  είμαι έγκυος», είπε. Το πρόσωπό του φωτίστηκε και την αγκάλιασε σφιχτά.

«Και γιατί κάνεις πατινάζ;», γέλασε. «Δεν θέλω να πέσεις, πρόσεχε»!

Η Lejla συνειδητοποίησε πως είχε ήδη μείνει έγκυος τον Οκτώβριο, πράγμα που σήμαινε πως ήταν ήδη έγκυος όταν ο Chris  τη συνόδευσε στο περίεργο ραντεβού με το γιατρό.

lejla-ibrisbegovics-husband-chris-with-twins

Εξαιρετικά σπάνιο!

Και αναμένονταν και άλλες εκπλήξεις για το ζευγάρι! Στην πρώτη εξέταση, το υπερηχογράφημα έδειξε τρεις παλμούς. Η Lejla περίμενε τρίδυμα.

«Ο Chris  έγινε άσπρος σαν το πανί ενώ προσπαθούσα να του εξηγήσω πόσα μωρά περιμέναμε. Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι! Κανένας μας δεν είχε οικογενειακό ιστορικό στις πολύδυμες κυήσεις και γι’ αυτό αναρωτιόμασταν πώς έγινε αυτό».

Η Lejla ξαναπήγε στο γιατρό για να ρωτήσει για το εάν έπρεπε να κόψει την ταμοξιφαίνη τώρα που ήταν έγκυος. Επίσης, τον ρώτησε για το πώς κατάφερε να μείνει έγκυος ενώ της είχαν πει ότι θα ήταν στείρα.

Ο γιατρός εξήγησε πως η ταμοξιφαίνη χορηγούνταν από τη δεκαετία του 1960 για να ενισχυθεί η γονιμότητα των γυναικών, πριν ανακαλυφθεί πως βοηθούσε και τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Όμως, αυτό που συνέβη ήταν εξαιρετικά σπάνιο καθώς οι χημειοθεραπείες αδρανοποιούν τις ωοθήκες.

Η Lejla έκανε τακτικούς ελέγχους καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της για να διασφαλιστεί ότι το γεγονός ότι έκοψε την ταμοξιφαίνη και η ταυτόχρονη εγκυμοσύνη δεν συνετέλεσαν στην εκτόξευση των ορμονών και την επανεμφάνιση του καρκίνου.

«Δυστυχώς, στους τρεις μήνες, αντιμετωπίσαμε κάτι περίεργο. Βγήκα από το ντους, κατέβηκα από τις σκάλες και όλα μαύρισαν γύρω μου. Όταν συνήλθα, άρχισε να πονάει η κοιλιά μου. Νόμιζα ότι είχα αποβάλει. Έκλαιγα συνέχεια καθώς ο Chris  με πήγαινε στο νοσοκομείο».

Έπειτα από την εξέταση, το ζευγάρι πληροφορήθηκε ότι δυστυχώς ένα από τα τρίδυμα είχε πεθάνει.

Όμως, τα δίδυμα της Lejla, ο  George  και η Anja  γεννήθηκαν με ασφάλεια στις 13 Ιουλίου 2014. Από τότε, η ζωή τους άλλαξε δραματικά.

«Με τον Chris  παντρευτήκαμε τον Ιανουάριο του 2015. Τα παιδιά ήταν παρανυφάκια. Έπειτα από δύο μήνες, μετακομίσαμε στο Μόναχο καθώς ο Chris  βρήκε δουλειά ως μηχανικός εκεί. Έχουμε δημιουργήσει τη ζωή μας εδώ. Τα δίδυμα πάνε στον παιδικό σταθμό και μας αρέσει να πηγαίνουμε για πικνίκ και για κολύμπι.

Κάνω μαθήματα γερμανικών μία φορά την εβδομάδα. Είμαι και πρώην καρκινοπαθής και μητέρα οπότε είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση η εκμάθηση μίας νέας γλώσσας!

lejla-ibrisbegovic-twins

Κάνω μαστογραφία καθώς και μαγνητική τομογραφία μία φορά το χρόνο για προληπτικό έλεγχο όμως, μέχρι στιγμής, όλα είναι καλά και ελπίζω πως θα υποβληθώ και σε εγχείρηση ανάπλασης στήθους του χρόνου.

Ακόμη μου φαίνεται τόσο περίεργο το πώς άλλαξε η ζωή μου. Έχασα έναν σύζυγο, ένα μαστό και όλα μου τα μαλλιά. Όμως, κέρδισα τόσα περισσότερα».

Επιμέλεια κειμένου: Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνων www.mirror.co.uk/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θλίψη για τον Φίλιππο: Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 χρόνια του, άφησε πίσω του 2 κοριτσάκια

Efi Nika

Μπαμπάς βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε την κόρη του που την παρέσυραν τα κύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou