Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Οι γιατροί δεν αντιλαμβάνονται πάντοτε το έμφραγμα στις γυναίκες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι γιατροί κάνουν λάθος διάγνωση στο έμφραγμα πολύ συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Η ανάλυση περισσότερων από 600.000 ασθενών έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να φύγουν από το νοσοκομείο με λανθασμένες διαγνώσεις όπως δυσπεψία ή νευρόπονος.

Αυτό έχει ως συνέπεια θανατηφόρες καθυστερήσεις στη θεραπεία, αφού όταν το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται αμέσως τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται κατά έως και 70%.

Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ληντς, παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιάς (ESC) που διεξάγεται στη Ρώμη.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρις Γκέιλ, αναπληρωτής καθηγητήςΕπιστημών Καρδιαγγειακής Υγείας στο πανεπιστήμιο, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται στο ότι πολλοί γιατροί αλλά και ασθενείς εξακολουθούν να νομίζουν ότι το έμφραγμα αφορά μόνο τους άνδρες.

«Όταν σκεφτόμαστε το έμφραγμα, αμέσως μας έρχεται στο νου ένας μεσήλικας, υπέρβαρος άνδρας, που έχει “ζάχαρο” και καπνίζει» είπε παραστατικά. «Αυτό δεν ισχύει. Έμφραγμα μπορεί να πάθουν άτομα κάθε ηλικίας και, φυσικά, γυναίκες.

»Όταν λοιπόν έχεις μπροστά σου έναν άρρωστο με συμπτώματα εμφράγματος, το πρώτο που πρέπει να εξετάζεις είναι αν έχει πάθει έμφραγμα και μετά να ασχολείσαι με όλα τα άλλα».

Καθοριστική η πρώτη ώρα

Ωστόσο και οι ίδιες οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν τα συμπτώματα του εμφράγματος, πρόσθεσε.

«Το έμφραγμα δεν εκδηλώνεται υποχρεωτικώς ξαφνικά, με δυνατό πόνο στο στήθος που κάνει το άτομο να πέφτει στο πάτωμα, όπως πολλοί νομίζουν», είπε.

«Μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά, με τον ασθενή να παραπονιέται για ναυτία και ενοχλήματα στο στήθος, στη γνάθο, στο μπράτσο ή και στην ωμοπλάτη».

Όπως κι αν εκδηλωθεί, έχει μεγάλη σημασία να χορηγείται αμέσως η θεραπεία, διότι το 50% των βλαβών που υφίσταται ο καρδιακός μυς σημαίνει μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξη του εμφράγματος.

Δυστυχώς, όμως, μόνο το ένα στα τέσσερα θύματά του λαμβάνουν θεραπεία τόσο νωρίς.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην αξιολόγηση των ιατρικών φακέλων των Βρετανών που εισήχθησαν με έμφραγμα στα νοσοκομεία της Αγγλίας και της Ουαλίας μεταξύ 2004 και 2013.

Ο δρ Γκέιλ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι 198.534 από τους ασθενείς (το ένα τρίτο του συνόλου) είχαν αρχικά λάβει λανθασμένη διάγνωση.

Οι γυναίκες είχαν κατά 59% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν λανθασμένη διάγνωση όταν το έμφραγμά τους ήταν σοβαρό, δηλαδή οφειλόταν σε πλήρη απόφραξη μιας κύριας αρτηρίας της καρδιάς.

Είχαν επίσης κατά 41% περισσότερες πιθανότητες λανθασμένης διάγνωσης όταν το έμφραγμά τους οφειλόταν σε μερική απόφραξη.

Ίσως γι’ αυτό, μια άλλη μελέτη που επίσης παρουσίασε ο δρ Γκέιλ στο συνέδριο έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν από 13% έως και 53% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από το έμφραγμα, αναλόγως με τη βαρύτητά του.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea