Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Γιατί είναι πιθανότερο το μελάνωμα στα μπλε μάτια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι άνθρωποι με γαλάζια, πράσινα ή γκρι μάτια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν οφθαλμικό μελάνωμα εξαιτίας των γονιδίων που καθορίζουν το χρώμα τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από το Οχάιο και τη Νέα Υόρκη, οι οποίοι ανέλυσαν ιστικά δείγματα από 272 πάσχοντες από οφθαλμικό μελάνωμα και 1.782 υγιείς συνομηλίκους τους.

Επειδή υπάρχει γνωστή κλινική συσχέτιση μεταξύ του οφθαλμικού και του δερματικού μελανώματος, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν εάν τα δύο νοσήματα έχουν και κοινούς γενετικούς παράγοντες.

Έτσι, αναζήτησαν στα δείγματα των εθελοντών τους 29 κληρονομούμενες γενετικές μεταλλαγές οι οποίες είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον καρκίνο στο δέρμα.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Scientific Reports», ανακάλυψαν ότι πέντε από αυτές τις μεταλλαγές σχετίζονται ισχυρά με τον κίνδυνο μελανώματος στο μάτι – και οι τρεις ισχυρότερες από αυτές, βρίσκονται στην περιοχή του DNA που καθορίζει το χρώμα των ματιών.

«Παραδοσιακά νομίζαμε ότι η γενετική ευπάθεια στον καρκίνο του ματιού περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού με οικογενειακό ιστορικό της νόσου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Τόμας Κίρτσοφ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Τώρα, τα ιδιαίτερα ισχυρά στοιχεία μας αποκαλύπτουν την παρουσία νέων γενετικών παραγόντων κινδύνου γι’ αυτή τη νόσο. Για πρώτη φορά, εξ άλλου, αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μία κοινή γενετική ευπάθεια στο δερματικό και στο οφθαλμικό μελάνωμα, η οποία σχετίζεται με τον γενετικό καθορισμό του χρώματος των ματιών».

Ο καρκίνος των ματιών είναι σχετικά σπάνιος, καθώς προσβάλλει έναν στους 50.000 ανθρώπους στον γενικό πληθυσμό (περίπου 200-250 άτομα ετησίως στη χώρα μας), ενώ το οφθαλμικό μελάνωμα, που είναι ακόμα πιο σπάνιο, είναι ο πιο συχνός καρκίνος στο εσωτερικό του ματιού.

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους σε μεγαλύτερους πληθυσμούς εθελοντών, εκτιμώντας ότι αν επιβεβαιωθούν μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία της νόσου.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika