Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Blood-pressure-meter-digital-105973574

Ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, αλλά περισσότεροι από ένας στους δύο πάσχοντες είναι αρρύθμιστοι.

Η συμβολή της κατάλληλης διατροφής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι καθοριστικής σημασίας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αρκεί μία σχετικά μέτρια απώλεια βάρους 5 κιλών για να οδηγήσει σε μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,4mmHg και 3,6mmHg αντίστοιχα.

Σημαντική είναι η αύξηση της πρόσληψης καλίου από φρούτα κυρίως και λαχανικά, σε ποσότητα που να φτάνει τα 3,5-4,6 γρ καλίου ημερησίως και η μείωση της πρόσληψης νατρίου από αλάτι και τρόφιμα που περιέχουν αλάτι.

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Ο ρόλος του γιαουρτιού

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ παρακολούθησαν επί 15 χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 2.000 εθελοντών, διαπιστώνοντας πως ένα κεσεδάκι λάιτ γιαούρτι τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μέρες, μείωνε τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 31%.

Η μείωση αυτή παρέμεινε η ίδια, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την πίεση, όπως η γενικότερη διατροφή, το κάπνισμα και η φυσική δραστηριότητα.

Οι ειδικοί άρχισαν να παρακολουθούν την πορεία της υγείας των 2.197 εθελοντών τους. Κανένας δεν είχε υπέρταση, ενώ το 44% ανέφεραν πως έτρωγαν γιαούρτι τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, 913 από τους εθελοντές έπασχαν από υπέρταση – με εκείνους που έτρωγαν το περισσότερο γιαούρτι (κατά μέσον όρο περισσότερο από το 2% των ημερήσιων θερμίδων τους προερχόταν από γιαούρτι) να έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να την παρουσιάσουν.

Στην ομάδα αυτή η συστολική αρτηριακή πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) αυξήθηκε λιγότερο με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η κατανάλωση γιαουρτιού δεν φάνηκε να αναχαιτίζει την αύξηση στην διαστολική πίεση.

Το γιαούρτι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μόνο των λίγων λιπαρών γιαούρτι δρα προστατευτικά στην πίεση, καθώς το πλήρες περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika