Newsitamea.gr
AMEA news

ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΜΗ… Η πόλη παραμένει αφιλόξενη και γεμάτη εμπόδια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΜΗ… Η πόλη παραμένει αφιλόξενη και γεμάτη εμπόδια

Δεν έχει σημασία εάν βρισκόμαστε στο φθινόπωρο, και η κίνηση έχει κατά πολύ μειωθεί, αφού εικόνες προσβλητικές και εξοργιστικές εξακολουθεί να αντικρίζει κανείς σε κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια της πόλης.

Όταν, δε, μιλάμε για τις ράμπες πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία που είναι μόνιμα κατειλημμένες με οχήματα και δίκυκλα τότε άστα να πάνε, αφού τις καθιστούν πλήρως άχρηστες, αδιαφορώντας αν δυσκολεύει ή εμποδίζει εντελώς τη διέλευση αναπηρικών αμαξιδίων. Οσο για τις λιγοστές δημόσιες θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, πέφτουν και αυτές θύματα της ανείπωτης αναισθησίας πολλών συμπολιτών μας που σταθμεύουν σε αυτές δίχως να υπολογίζουν το παραμικρό.

Ακριβώς η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ, ξενοδοχείων, παιδότοπων αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες. Το κακό όμως δεν σταματά εδώ. Η ασυδοσία επεκτείνεται και σε χώρους όπου θα έπρεπε, τουλάχιστον, να επικρατεί στοιχειώδης ευαισθησία, όπως στο Νοσοκομείο. Για να μην μιλήσει κανείς για την παραλιακή οδό και την Αλεξάνδρου Ρώμα, όπου τα οχήματα δεν περιορίζονται στην κατάληψη ράμπας αλλά και στα ίδια τα πεζοδρόμια, ενώ τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα καθιστούν αδύνατη τη διέλευση ακόμη και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό κινητικό πρόβλημα.

Η αγανάκτηση και η οργή έχουν μετατραπεί σε στωικότητα, από αυτές που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζονται με παγερή αδιαφορία και που καταλαβαίνουν ότι οι εκκλήσεις τους συνήθως απευθύνονται σε συμπαγείς τοίχους. Τα ΑμεΑ διαπιστώνουν μια φθίνουσα πορεία στην κοινωνική πολιτική που ξεκινά από την κυβέρνηση και φθάνει μέχρι τη βάση, στον ίδιο τον πολίτη.

Οσες φορές όμως και αν έχουν απευθυνθεί σε τοπικές αρχές ζητώντας τη λήψη μέτρων, η απάντηση που λαμβάνουν είναι «προσπαθούμε» και τελικά οι προσπάθειες αυτές είναι τραγικά ελλιπείς ή απλώς αποτελούν δικαιολογίες.

Ωστόσο το πρόστιμο των 200 ευρώ που προβλέπεται για στάθμευση σε ράμπα αναπήρων, φαίνεται πως ελάχιστοι το έχουν πληρώσει μέχρι τώρα. Ετσι, όπως είναι αναμενόμενο, η ατιμωρησία φέρνει την ασυδοσία. Όταν λοιπόν οι ίδιες οι αρχές σφυρίζουν αδιάφορα σε μια τέτοια κατάσταση, ο πολίτης, ιδιαίτερα ο ασυνείδητος και αδιάφορος, θα πράξει πολύ χειρότερα. Συνηθισμένοι είμαστε, άλλωστε, να κατηγορούμε τους άλλους, όπως το κράτος ή τις αρχές», γενικά και αόριστα, για καταστάσεις που τελικά μπορούμε να αλλάξουμε από μόνοι μας, αν το θέλουμε πραγματικά.

imerazante.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika