Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Φθινόπωρο: 8 τροφές για να μην σε βάλει κάτω η γρίπη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9636094617066029833-1

Τις μεταβατικές περιόδους, όπως το φθινόπωρο και την άνοιξη, ο καιρός δεν παίζει μόνο με τα νεύρα, αλλά και με την υγεία μας, καθώς αυτές οι εποχές είναι “ιδανικές” για να αρπάξουμε γρίπη. Αλλά ψυχραιμία. Υπάρχουν κάποιοι καλοί μας σύμμαχοι.

Η σεφ και συγγραφέας βιβλίων, Sophie Michell, προτείνει ορισμένες τροφές οι οποίες μπορούν να μας προφυλάξουν αυτήν την περίοδο και να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας όσο το δυνατόν καλύτερα. Ποιες είναι αυτές;

Ωμό σκόρδο

Η Michell λέει πως αν και με την κατανάλωση ωμού σκόρδου, παίρνουμε το ρίσκο να… μας αποφεύγει ο υπόλοιπος πληθυσμός, αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας, καθώς έχει ιδιότητες κατά των λοιμώξεων από ιούς, οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό μας. Άλλωστε, δεν είναι απαραίτητο να το φάμε ασυνόδευτο. Μπορούμε να το φάμε μαζί με χόρτα ή σε σάλτσες, ενώ υπάρχουν και άλλοι τρόποι να καταπολεμηθεί η άσχημη μυρωδιά του.

Βατόμουρα

Φθινόπωρο: 8 τροφές για να μην σε βάλει κάτω η γρίπη

Τα βατόμουρα συγκαταλέγονται στα λεγόμενα superfoods, καθώς έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολλά άλλα οφέλη υγείας. Μεταξύ άλλων, τα βατόμουρα περιορίζουν τη φλεγμονή και τη βλάβη από την οξείδωση που σχετίζεται με προβλήματα μνήμης, ενισχύουν την κινητική λειτουργικότητα, ενεργοποιούν αποτοξινωτικά ένζυμα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, κατά των ιών. Είναι ιδανικά για smoothies ή ακόμη και ως συνοδευτικά των πρωινών δημητριακών.

Σπιτική κοτόσουπα

Η κοτόσουπα είναι το γνωστή ως το φαγητό της γρίπης, καθώς είναι η πιο συνηθισμένη πρόταση διατροφής της μαμάς και της γιαγιάς, όταν αρρωσταίνουμε. Και όχι άδικα, καθώς οι σύγχρονοι ειδικοί επιβεβαιώνουν άλλη μία φορά τη λαϊκή παράδοση και σοφία. Η σεφ λέει, ειδικότερα, πως η κοτόσουπα εκτός από εκείνο το αγαπημένο αίσθημα ζεστασιάς και θαλπωρής που προσφέρει, θωρακίζει παράλληλα τον οργανισμό μας και έχει αντι-ιικές ιδιότητες.

Γλυκοπατάτα

Φθινόπωρο: 8 τροφές για να μην σε βάλει κάτω η γρίπη

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α, μεταξύ άλλων, βοηθά στην ενίσχυση του πεπτικού μας συστήματος, αλλά πάνω από όλα, σηκώνει ασπίδα κατά των βλαβερών για την υγεία βακτηρίων τα οποία προκαλούν το κρύωμα και την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη Michell. Επιπλέον, αν και στην Ελλάδα δεν αποτελεί συνηθισμένο θέαμα στο τραπέζι μας, αξίζει να τη δοκιμάσει κανείς, για την ιδιαίτερη γεύση της.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα εκτός από ένα ιδανικό σνακ μίας ισορροπημένης διατροφής, έχουν και πάρα πολλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων η άμυνα κατά της γρίπης. Πάρτε ανάσα: Αποτελούν πηγή βιταμινών που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, κρατούν την καρδιά υγιή, διαθέτουν μαγγάνιο το οποίο βοηθά το σώμα μας να έχει δυνατά οστά και να ρυθμίζει το σάκχαρο, αλλά και μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μυών και νεύρων και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μπορούν να καταπολεμήσουν λοιμώξεις και μολύνσεις.

  • Με δύο λόγια, είναι το ιδανικό σνακ κατά δεκάδων παθήσεων

Γιαούρτι

Φθινόπωρο: 8 τροφές για να μην σε βάλει κάτω η γρίπη

Σύμφωνα με τη σεφ Michell, το γιαούρτι είναι η τροφή η οποία θα μας βοηθήσει τόσο να είμαστε σε φόρμα όλο τον χειμώνα, όσο και υγιείς, καθώς τα καλά βακτήρια που περιέχει, είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας ώστε να πολεμήσει τα κακά. Αρκεί το γιαούρτι να είναι φρέσκο, καλής ποιότητας, με ενεργές καλλιέργειες ή -για να παινέψουμε και το σπίτι μας-… ελληνικό.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι όπως και τα βατόμουρα συγκαταλέγεται στα superfoods. Είναι αντιοξειδωτικό και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να το φάμε σκέτο, τότε μπορούμε να το τρώμε στη σούπα ή μαζί με το ρύζι. Άλλωστε, τα οφέλη του δεν περιορίζονται μόνο στη θωράκιση του οργανισμού κατά των εποχικών ασθενειών που κυκλοφορούν εκεί έξω. Μεταξύ άλλων, είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος και συνδέεται με καταπολέμηση του καρκίνου.

Μέλι

Η Sophie προτείνει το μέλι Manuka με καταγωγή από τη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, ειδικά εμείς εδώ στην Ελλάδα, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες τις οποίες μπορούμε να δοκιμάσουμε. Σε κάθε περίπτωση, το μέλι είναι μία τροφή που κάνει καλό στον οργανισμό μας, ούσα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ικανή να προσφέρει ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αντιοξειδωτική προστασία και έχει αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητες. Άσε που μία κουταλιά κάνει θαύματα για τον λαιμό που υποφέρει.

+1 από εμάς: Νερό

Μπορεί να είναι προφανές, αλλά δεν είναι δεδομένο. Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας, σε κάθε εποχή, αλλά κυρίως τώρα, φθινόπωρο και χειμώνα, καλό είναι να το υπενθυμίζουμε. Το γεγονός ότι ο ήλιος δεν μας καίει το κεφάλι, δεν σημαίνει ότι το σώμα μας δεν διψά για το ευεργετικό νερό, το οποίο είναι απαραίτητο αν θέλουμε ο οργανισμός μας να ολοκληρώνει σωστά και καλά οποιαδήποτε λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας κατά ασθενειών.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika