Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Φρένο στην αρθρίτιδα αντίχειρα βάζουν ενέσεις με αυτόλογους παράγοντες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Φρένο στη  βασική αρθρίτιδα  του αντίχειρα βάζουν τοπικές ενέσεις   με αυτόλογους παράγοντες από το αίμα του ασθενούς όταν γίνονται στα αρχικά στάδια!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν κορυφαίοι ορθοπεδικοί απ όλο τον κόσμο, μετά  την παρουσίαση πολλών επιστημονικών μελετών,  στο κοινό συνέδριο της  Αμερικανικής και της  Ρουμανικης Εταιρείας  Χεριού  στο ΚΛΟΥΖ της Ρουμανίας( 25-29 Απριλίου ).

«Όλες οι μελέτες  που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο προτείνουν ως  θεραπεία επιλογής της αρθρίτιδας  του αντίχειρα,  τη  χρήση  τοπικών ενέσεων  με αυτόλογους παράγοντες από το αίμα του ασθενούς» αναφέρει ο κ Ιωάννης  Ιγνατιάδης Χειρουργός  Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και τέως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού-Άνω  Άκρου, που συμμετείχε στο συνέδριο και μίλησε για θέματα όπως: οι ακρωτηριασμοί στα παιδιά, οι τοπικοί μισωτοί κρημνοί στα τραύματα χεριού, Τραύμα από πυροβολισμούς και εκρήξεις, οι επιπλοκές πλαστικών επεμβάσεων του διαβητικού ποδιού.

Η αρθρίτιδα βασικής άρθρωσης του αντίχειρα, σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς  προσβάλλει τα χέρια ατόμων 35 με 52 χρόνων και  ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Πρόκειται για εντόπιση μορφής οστεοαρθρίτιδας που προσβάλλει σε κάποιο βαθμό μέχρι και το 7% των γυναικών της καυκάσιας φυλής.

            ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ

Το  σύμπτωμα της βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα  είναι ο επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο. Σε  προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας ο αντίχειρας ακινητοποιείται και ο ασθενής αδυνατεί να εκτελέσει βασικές κινήσεις όπως τ ο πιάσιμο αντικειμένων.

Στα τελικά στάδια  ο αντίχειρας υπεξαρθρώνεται στη βάση του και κονταίνει στο μήκος του ενώ σχεδόν αχρηστεύεται, οπότε η επέμβαση είναι πλέον αναπόφευκτη.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ   ΑΡΧΙΚΩΝ   ΣΤΑΔΙΩΝ

Η πρωτοποριακή θεραπεία  τοπικών ενέσεων  με αυτόλογους παράγοντες από το αίμα του ασθενούς είναι πλέον βασική  θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση των αρχικών σταδίων της βασικής αρθρίτιδας.

Η   θεραπεία εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας  και έχει θεαματικά αποτελέσματα, αφού απομακρύνεται η εκδοχή του χειρουργείου για αρκετά χρόνια, αρκεί η νόσος να μην εχει εγκατασταθεί.

«Τα αποτελέσματα της  μπορούν να χαρακτηριστούν επαναστατικά καθώς οι ασθενείς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων  αναβάλλουν το χειρουργείο και σταματούν να πονούν»τονίζει κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.

«Η  εφαρμογή της θεραπείας, είναι απλή , γρήγορη και έχει άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και από εξειδικευμένο ιατρό, γεγονός που μειώνει συνολικά το κόστος της επέμβασης, αφού δεν γίνεται  εισαγωγή σε νοσοκομείο» προσθέτει ο κ Ιγνατιάδης.

ΑΠΛΗ-ΓΡΗΓΟΡΗ  ΜΕ  ΑΜΕΣΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά τη διάγνωση της πάθησης, η θεραπεία είναι απλή καθώς ξεκινά  με λήψη αίματος από τον ασθενή. Στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία  και λαμβάνεται   από το αίμα  πλάσμα πλούσιο σε ένα είδος «αντισωμάτων», τους λεγόμανους αυξητικούς  παράγοντες,  οι οποίοι εδράζουν στο περίβλημα των αιμοπεταλίων και έχουν αυξητικές-επουλωτικές ιδιότητες.

Ακολούθως ο θεράπων γιατρός κάνει έκχυση του πλούσιου σε παράγοντες πλάσματος   στο σημείο του μεγίστου πόνου ή γύρω από αυτό σε πέντε κοντινά σημεία .

Για κάθε θεραπεία μπορεί να χρειασθούν 1-3 συνεδρίες ,ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά. Μετά την έγχυση του διαλύματος το χέρι αναρτάται σε ένα περιλαίμιο για δυο ημέρες,  ενώ για δυο εβδομάδες δεν επιτρέπεται η καταπόνηση ,όπως συμβαίνει και στην θεραπεία με κορτιζόνη.

Οι θεραπείες  μέχρι πριν από πέντε χρόνια, περιελάμβαναν:

ØΛήψη αντιφλεγμονωδών από το στόμα,με προσωρινά αποτελέσματα

ØΑκινητοποίηση  του χεριού ( νάρθηκες),

ØΦυσικοθεραπείες (laser,υπέρηχα κλπ),

ØΠαγοθεραπεία  και

ØΕνέσεις κορτιζόνης στο σημείο μεγίστης ευαισθησίας με αμφίβολα αποτελέσματα.

 

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ  ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Στις προχωρημένες περιπτώσεις το χέρι χειρουργείται με αφαίρεση του πολυγώνου οστού (Πολυγωνεκτομή), ενώ στό κενό που προκύπτει από την αφαίρεση του εν λόγω οστού τοποθετείται λωρίδα τένοντα ληφθείσα ως μόσχευμα από το ίδιο χέρι. Η λωρίδα τένοντα αντικαθιστά το οστούν και παίζει ρόλο αμορτισέρ, παρεμβαλόμενου ιστού (spacer) για να απορροφά τους κραδασμούς ωστε να λειτουργεί στοιχειωδώς η άρθρωση.

Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησια μασχάλης , διαρκεί 1 ωρα και η νοσηλεία διαρκεί 1 ημέρα.

Μετα την έξοδο ο ασθενης φέρει ναρθηκα για 25 ημέρες, ενώ ακολουθεί φυσικοθεραπεία ενός μηνός.

Μετα από 1.5 έως 3 μήνες το χέρι ανακτά δύναμη και προοδευτικά γίνεται και παλι ανώδυνο και λειτουργικό.

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika