Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Φράουλες: 6 λόγοι για να γεμίζεις το μπολάκι σου!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αν είσαι λάτρης αυτών των μικρών κόκκινων καρπών, οι ειδικοί μας ενημερώνουν πως οι φράουλες όχι μόνο νοστιμεύουν τη ζωή μας, αλλά προστατεύουν και την υγεία μας.

“Οι φράουλες μπορούν νομίμως να ισχυριστούν ότι είναι η καρδιά της προστασίας-αντιφλεγμονώδεις και έχουν ιδιότητες κατά του καρκίνου-όλα σε ένα. Κατατάσσονται ως ένα από τα υγιέστερα τρόφιμα στον κόσμο”, σημειώνει ο διατροφολόγος Nigel Denby στο hippocraticpost εξηγώντας τους 6 λόγους που αξίζει να γεμίζουμε το μπολάκι μας με δαύτες.

Μάχονται τον καρκίνο

Οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στις φράουλες και τους δίνουν αυτό το διακριτικό κόκκινο χρώμα, βοηθούν στην εκκαθάριση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο αίμα. Η περιεκτικότητα σε ελλαγικό οξύ στις φράουλες έχει αποδειχθεί ότι σταματάει την ανάπτυξη των όγκων στους πνεύμονες, στον οισοφάγο του μαστού, του τραχήλου και της γλώσσας.

Φράουλες: 6 λόγοι για να γεμίζεις το μπολάκι με δαύτες

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Agriculture and Food Chemistry τα αντιοξειδωτικά στις φράουλες μπορούν να αναστείλλουν σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του ήπατος.

Προστατεύουν την όρασή μας

Φράουλες: 6 λόγοι για να γεμίζεις το μπολάκι με δαύτες

Οι φράουλες είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Opthalmology έδειξε ότι η κατανάλωση τρίων ή περισσότερων μερίδων με φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εκφύλισης της ώχρας κηλίδας κατά 36%. Η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.

Μας κρατάνε νέους

Φράουλες: 6 λόγοι για να γεμίζεις το μπολάκι με δαύτες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι αρουραίοι οι οποίοι τρέφονται με πλούσιες μερίδες από φράουλες έχουν καλή την λειτουργία του εγκεφάλου τους. Επιπλέον φάνηκε να έχουν βελτιωμένες ικανότητες μάθησης και κινητικές δεξιότητες. Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι ο καρπός της φράουλας περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μας ανεβάζουν τη διάθεση και βοηθάνε τις εγκύους

Φράουλες: 6 λόγοι για να γεμίζεις το μπολάκι με δαύτες

Μόλις οχτώ φράουλες την ημέρα περιέχουν ένα πέμπτο φολικού οξέος, απαραίτητο για κάθε γυναίκα.

Το φολικό οξύ είναι ένα βασικό συστατικό του νωτιαίου υγρού και βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ορμόνη της σεροτονίνης, η οποία μας ανεβάζει τη διάθεση.

Φροντίζουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος

Οι φράουλες περιέχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της υψηλής πίεσης του αίματος και των εντερικών διαταραχών.

Φράουλες: 6 λόγοι για να γεμίζεις το μπολάκι με δαύτες

Ένα καλαθάκι με φράουλες περιέχει μόλις 47 θερμίδες και 3.5 g διαιτητικών ινών, περίπου το ένα δέκατο της συνολικής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Τα ώριμα φρούτα, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα διαλυτών φυτικών ινών, είναι καλύτερα για το έντερό μας.

Είναι αντιφλεγμονώδεις

Φράουλες: 6 λόγοι για να γεμίζεις το μπολάκι με δαύτες

Η κατανάλωση αυτών των καρπών μπορεί να βοηθήσει τις ανεπιθύμητες φλεγμονές της οστεοαρθρίτιδας ή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και το άσθμα.

Ωστόσο…Προσοχή: αλλεργία

Η φράουλα είναι μία από τις τροφές που συχνά συνδέεται με αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι είτε πιο ήπιες είτε απειλητικές για τη ζωή. Οι κοινές αντιδράσεις από αλλεργίες στα φρούτα περιλαμβάνουν έκζεμα, δερματικό εξάνθημα, πονοκεφάλους, υπερκινητικότητα ή αϋπνία.

Φράουλες: 6 λόγοι για να γεμίζεις το μπολάκι με δαύτες

Οι φράουλες βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα των τροφίμων στα οποία υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, εξηγεί ο Nigel Denby, για αυτό προτείνει πως αν επιθυμούμε να αποφύγουμε την πρόσληψη χημικών ουσιών θα πρέπει να επιλέξουμε βιολογικά φρούτα.

Στη συνέχεια σημειώνει πως όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά ή την χοληδόχο κύστη, ίσως να ήταν καλή η αποφυγή κατανάλωσης αυτών των καρπών καθώς κάνουν την χώνεψη δυσκολότερη, ενώ όσοι παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου, η κατανάλωση αυτών των καρπών θα ήταν προτιμότερο να γίνεται 2-3 ώρες νωρίτερα πριν το συμπλήρωμα.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης