Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος αυξάνει το κόστος νοσηλείας των ασθενών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος αυξάνει το κόστος νοσηλείας των ασθενών

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος συνδέεται με μια κατάσταση υπερπηκτικότητας, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι τα μονοπάτια της ογκογένεσης, της μετάστασης και της θρόμβωσης διασταυρώνονται. Υπολογίζεται ότι στο 20% των περιστατικών Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου (ΦΘΕ) συνυπάρχει νεοπλασία, ενώ υπάρχει ομοφωνία ότι οι ασθενείς με ιδιοπαθή θρόμβωση παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Στο επίπεδο της οικονομίας της υγείας, έγιναν πολλές μελέτες αναφορικά με το κόστος νοσηλείας ασθενών που εμφανίζουν θρόμβωση ή κάνουν υποτροπή της θρόμβωσης. Μια μελέτη που είχε γίνει κατά το έτος 2013 υπολογίζει ότι η εμφάνιση θρόμβωσης αυξάνει το κόστος θεραπείας κατά 39%, ενώ σε παλαιότερη μελέτη αναφέρεται ότι οι υποτροπές της θρόμβωσης και το λεγόμενο Μετα-Θρομβωτικό Σύνδρομο αυξάνουν συνολικά το κόστος διαχείρισης αυτών των ασθενών κατά 21% και 30% αντίστοιχα.

Νέα γαλλική μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε και η οποία έγινε σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του προστάτη διαπίστωσε ότι το κόστος νοσηλείας λόγω υποτροπής της θρόμβωσης στους ασθενείς αυτούς είναι εξαιρετικά μεγάλο καθώς σχεδόν διπλασιάζεται από όταν οι ασθενείς αυτοί δεν εμφανίζουν θρόμβωση ή δεν υποτροπιάσουν σε αυτήν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΕ) θεωρείται μια χρόνια ασθένεια σε ασθενείς με καρκίνο, επειδή ο κίνδυνος υποτροπής της διαρκεί για πολλά χρόνια μετά την αρχική εκδήλωση. Αθροιστικά, το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων ΦΘΕ είναι 3-φορές υψηλότερο σε ασθενείς με καρκίνο σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν καρκίνο. Αν εμφανίσει δηλαδή κάποιος ένα επεισόδιο θρόμβωσης η πιθανότητα να εμφανίσει και δεύτερο ή ακόμη και τρίτο επεισόδιο είναι πολύ μεγάλη.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τους γιατρούς, η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΕ) έχει επιπλοκές που επιβαρύνουν δραματικά την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών με πιο συνηθισμένη αυτή του Μετα-Θρομβωτικού Συνδρόμου (ΜΘΣ). Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι μέσα σε 5 χρόνια μετά από ένα επεισόδιο φλεβικής θρόμβωσης, περίπου το 30% των ασθενών αναπτύσσουν ΜΘΣ.

Τα συμπτώματα του ΜΘΣ περιλαμβάνουν άλγος στα κάτω άκρα, οίδημα, ίνωση, καθώς και σοβαρές εκδηλώσεις όπως άτονα έλκη, περιορισμό της κινητικότητας, καθώς και την ανάγκη για μακροπρόθεσμη νοσηλευτική φροντίδα.

Η εμφάνιση ΦΘΕ αυξάνει την πιθανότητα θανάτου στους ογκολογικούς ασθενείς κατά 2-6 φορές. Δυστυχώς, η ΦΘΕ είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους ογκολογικούς ασθενείς μετά τον ίδιο τον καρκίνο.

Σήμερα, θεωρείται ότι η θρόμβωση μπορεί να είναι η πρώτη κλινική εκδήλωση κακοήθειας στο 10% των ασθενών. Δηλαδή, στον 1 στους 10 ασθενείς που καταφεύγουν στο γιατρό και τους διαγιγνώσκεται ιδιοπαθής θρόμβωση μπορεί να συνυπάρχει και καρκίνος. Οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν από 2 – 28 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβωση, σε σύγκριση με τους μη καρκινοπαθείς.

Ενώ οι παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου σε αυτούς τους ασθενείς είναι η παραμονή στο νοσοκομείο με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση και φυσικά ο ενεργός καρκίνος.

Στο επίπεδο της μετάστασης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μεταστατικοί ασθενείς διατρέχουν 2-7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβωση μέσα σε 2 χρόνια από τη διάγνωση σε σχέση με αυτούς με εντοπισμένο καρκίνο, ενώ ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος τους πρώτους μήνες μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: 50 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της κορυφαίας στον κόσμο τεχνητής καρδιάς

Βογιατζής Ηλίας

Τα οφέλη της αιμοδοσίας, μάθε τα πάντα, σώσε τρεις ζωές και τη δική σου!

Βογιατζής Ηλίας

Το «Χρυσό Αίμα», το πιο πολύτιμο αίμα στον κόσμο, που το έχουν μόνο 43 άνθρωποι!

Βογιατζής Ηλίας