Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Φάρμακο παρατείνει την επιβίωση στον μεταστατικό καρκίνο προστάτη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη ίσως μπορούν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία λαμβάνοντας ένα πρόσθετο αντιορμονικό φάρμακο μαζί με την κλασική θεραπεία τους, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Το φάρμακο λέγεται αμπιρατερόνη (abiraterone) και φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά σχεδόν 40%, όταν χορηγήθηκε σε συνδυασμό με την κλασική ορμονοθεραπεία.

Η αμπιρατερόνη φάνηκε επίσης να υπερδιπλασιάζει το χρονικό διάστημα έως ότου εξελιχθεί ο καρκίνος του προστάτη.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2017) στο Σικάγο, η κλασική θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο προστάτη που έχει εξαπλωθεί στα οστά ή σε άλλα τμήματα του σώματος είναι η ορμονοθεραπεία.

Η ορμονοθεραπεία χορηγείται για να εξαλείψει τις ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα) και ιδίως την τεστοστερόνη από τον οργανισμό των ανδρών, όταν ο καρκινικός όγκος τους είναι ευαίσθητος και ουσιαστικά «τρέφεται» από αυτήν.

Για τον σκοπό αυτό χορηγούνται με ένεση στους ασθενείς τα επονομαζόμενα αντιανδρογόνα, ενώ η θεραπεία τους αποκαλείται ανδρογονικός αποκλεισμός.

Ωστόσο μετά από κάποια χρόνια, οι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσουν αντοχή στην ορμονοθεραπεία και έτσι το επόμενο βήμα είναι η χημειοθεραπεία.

Για τους ασθενείς αυτούς, η αμπιρατερόνη μπορεί να είναι μία «λογική εναλλακτική λύση» στη χημειοθεραπεία, δήλωσε ο Dr. Sumanta Kumar Pal, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας στο Ογκολογικό Νοσοκομείο City of Hope, στην Καλιφόρνια.

«Τα οφέλη και οι επιβιώσεις που είδαμε με την αμπιρατερόνη είναι εφάμιλλα ή υπερβαίνουν εκείνα που αποκομίζουμε με τη χημειοθεραπεία, αλλά με λιγότερες τοξικές ανεπιθύμητες ενέργειες», είπε στο ASCO 2017.

Μαζί του συμφώνησε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ASCO Dr. Richard Schilsky, ο οποίος επισήμανε ότι «τα αποτελέσματα των νέων μελετών είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν την κλινική πρακτική» έναντι του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.

Η πρώτη μελέτη έδειξε ότι στους 30 μήνες παρακολούθησης, οι άνδρες που είχαν κάνει κλασική ορμονοθεραπεία μαζί με αμπιρατερόνη είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με όσους είχαν πάρει ένα εικονικό φάρμακο (ανενεργός ουσία) και 53% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιδείνωση του καρκίνου τους.

Επιπλέον, το φάρμακο υπερδιπλασίασε το μέσο χρονικό διάστημα που χρειάσθηκε έως να εξελιχθεί ο καρκίνος τους (από τους 14,8 μήνες σε 33 μήνες).

Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι στα 3 έτη παρακολούθησης το 83% των ασθενών με μεταστατική νόσο που είχαν πάρει αμπιρατερόνη βρίσκονταν ακόμα εν ζωή, έναντι του 76% των ανδρών που είχαν κάνει σκέτο ανδρογονικό αποκλεισμό.

Επιπλέον, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μέση επιβίωση μακροπρόθεσμα θα είναι περίπου 6,5 χρόνια με την αμπιρατερόνη έναντι 3,5 ετών χωρίς αυτήν.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea