Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

«Έσπασαν τα νερά»: Τι συμβαίνει ακριβώς και τι να κάνετε!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα σπασμένα νερά είναι σημάδι τοκετού.

Ως εκ τούτου, είναι μια κρίσιμη εξέλιξη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Πρέπει να προσέχετε την υπερβολική ροή του υγρού, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να πανικοβληθείτε εάν ουρείτε περισσότερο από το κανονικό. Ακούγεται περίπλοκο; Σας ακούγεται μπερδεμένο;

Πάμε να δούμε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για το «σπάσιμο των νερών» και τι πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Σπάνε τα νερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μέσα στη μήτρα, το έμβρυο περιβάλλεται από τον αμνιακό σάκο και το αμνιακό υγρό. Ο σάκος το προστατεύει και τροφοδοτεί το μωρό σας όλους αυτούς τους 9 μήνες. Όταν ο αμνιακός σάκος τρυπάει, το υγρό που έχει μέσα, εκκρίνεται μέσω του τραχήλου και του κόλπου. Η ρήξη της μεμβράνης συνοδεύεται από την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών και χημικών ουσιών που αρχίζουν τις συστολές, οι οποίες γίνονται αισθητές μετά τη ρήξη των υγρών αυτών.

Στην 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το αμνιακό υγρό φτάνει περίπου στα 800 ml περίπου. Ωστόσο, μειώνεται στα 600ml προς την 40η εβδομάδα.

Το αμνιακό υγρό βοηθάει ένα μωρό να κινείται ελεύθερα μέσα στη μήτρα, διατηρεί σε σταθερή θερμοκρασία το έμβρυο, βοηθά να αναπτυχθούν σωστά οι πνεύμονές του και όταν έρθει η ώρα, κάνει το σώμα σας να σπρώξει το μωρό στον έξω κόσμο.

Για ποιους λόγους μπορεί να σπάσουν τα νερά κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης

Ορίστε μερικοί από τους λόγους αυτούς:

  • Καθώς φτάνετε στην τελευταία εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ο αμνιακός σάκος σπάει και αρχίζει ο τοκετός. Αυτό προκαλεί ένα τράβηγμα του κόλπου και μια αργή διαρροή υγρού μέσω του κόλπου.
  • Σε περίπτωση που σπάσουν τα νερά πριν από την 37η εβδομάδα, τότε μπαίνετε στη διαδικασία πρόωρου τοκετού.

Ωστόσο, αν τα νερά σπάσουν πριν από την 34η εβδομάδα, τότε ο γιατρός θα καταβάλει προσπάθειες για να αναβάλει τον τοκετό και θα ζητήσει ανάπαυση το κρεβάτι. Θα σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για να αποφύγετε λοιμώξεις και κορτικοστεροειδή για να αναπτυχθούν οι πνεύμονες του μωρού σας γρήγορα.

Ο τοκετός σε αυτή την περίπτωση θα συμβεί όταν οι πνεύμονες του μωρού μεγαλώσουν αρκετά.

Μόλις τα νερά σπάσουν, το μωρό σας δεν προστατεύεται πλέον από το αμνιακό υγρό. Το σώμα σας όμως, συνεχίζει παρόλα αυτά να παράγει το υγρό για να διευκολύνει την παράδοση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εντοπίσετε το περιστατικό και να βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει ιατρική βοήθεια εγκαίρως.

espasan ta nera egkimosini 2

Πώς θα καταλάβω ότι έχουν σπάσει τα νερά και δεν είναι κάτι άλλο;

Εάν παρατηρήσετε ξαφνικό ρεύμα υγρού να βρέχει το παντελόνι σας, τότε θα μπορούσε να είναι το αμνιακό υγρό. Μπορείτε ωστόσο όμως αν έχετε αμφιβολίες, να το επιβεβαιώσετε με τα παρακάτω βήματα:

  • Συλλέξτε λίγο από το υγρό σε ένα βαμβάκι, πανί ή μια πάνα. Εάν έχει δυσοσμία και είναι κίτρινο χρώμα τότε πρόκειται για ούρα, αν όμως είναι άχρωμο και άοσμο τότε ενδέχεται να είναι αμνιακό υγρό.
  • Κρατήστε τους μυς της πυέλου σφιχτά για να ελέγξετε τη ροή. Αν η ροή σταματήσει τότε πρόκειται για ούρα, εάν εξακολουθεί όμως να διαρρέει, σημαίνει έχουν σπάσει τα νερά.
  • Συνήθως το αμνιακό υγρό συνοδεύεται από λίγο αίμα.
  • Μπορεί να έχετε πυρετό ή να ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός σας.

espasan ta nera egkimosini 3

Τι πρέπει να κάνετε αν σπάσουν τα νερά

Καλέστε το γιατρό σας, ενημερώστε τον για την κατάσταση και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

Από τη στιγμή που θα σπάσουν τα νερά το μωρό σας εκτίθεται σε λοιμώξεις που ταξιδεύουν από τον κόλπο προς τα πάνω. Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι πρέπει να περιμένετε έως και 12 ώρες, τότε θα σας πει τι πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας και το μωρό σας από λοιμώξεις. Κρατήστε την περιοχή του κόλπου καθαρή και ακολουθήστε τις άλλες προφυλάξεις που θα σας πει ο γιατρός σας.

  • Εάν είστε στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, τοποθετήστε ένα αδιάβροχο κάλυμμα στο κρεβάτι ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου.
  • Εάν η διαρροή είναι λιγοστή, φορέστε μια σερβιέτα και διατηρείστε την περιοχή και τα ρούχα σας καθαρά. Η σερβιέτα θα σας βοηθήσει να συλλέξτε δείγμα από το υγρό ώστε να το δείξετε στον γιατρό σας αν χρειαστεί.

Το σημαντικό είναι να μην πανικοβάλεστε. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας και μην αφήνετε λεπτό να περάσει, ψάχνοντας για συμβουλές στο διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  Mothersblog.gr  ,  momjunction.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@