Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Επιστροφή στο σχολείο: Οι συμβουλές του ΩΡΛ για τους μαθητές!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα που παρουσιάζονται στις αρχές του φθινοπώρου είναι πολλά και είτε τα κουβαλάμε μαζί μας από τις καλοκαιρινές διακοπές είτε δημιουργούνται λόγω της αλλαγής των συνθηκών με την έλευση της νέας εποχής.

Στα παιδιά είναι συχνότερα και εντονότερα λόγω του ευαίσθητου ανοσοποιητικού τους, αλλά και λόγω των παρατεταμένων διακοπών με τα πολλά μπάνια, τις βουτιές και τις κακές διατροφικές συνήθειες, τονίζει η Δρ Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, ΠΑΙΔΟΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και η καθημερινή αγωνία την γονιών για τους μικρούς μας φίλους είναι δεδομένη. Για να πάει λοιπόν καλά η χρονιά, μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο για πιθανά συμπτώματα που προέκυψαν το καλοκαίρι θα λύσει οποιαδήποτε αμφιβολία. Ακόμα πιο σημαντικό για τα παιδιά με ιστορικό ωτίτιδων και ρινίτιδων είναι να έχουν επισκεφτεί τον ωτορινολαρυγγολόγο για τον καθιερωμένο έλεγχο πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, καθώς ο συγχρωτισμός με άλλα παιδάκια, ιδιαίτερα τις περιόδους που παρατηρείται έξαρση των λοιμώξεων, οδηγεί σε πολύ συχνές λοιμώξεις.

Πέρα από κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να μας προτείνει ο ΩΡΛ, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα απλά καθημερινά πράγματα που θα εξασφαλίσουν στους μικρούς μας φίλους την καλύτερη υγεία των αυτιών και της μύτης τους.

Επιστροφή στο σχολείο: Οι συμβουλές του ΩΡΛ για τους μαθητές

Μερικές από τις βασικές μεθόδους πρόληψης βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητα των παιδιών, όπως το συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι και όχι απλή εφαρμογή αντισηπτικών, καθώς και η σωστή φροντίδα των νυχιών που εύκολα μαζεύουν μικρόβια. Αγαπημένο πεδίο δράσης των ιών και των μικροβίων είναι το ανώτερο αναπνευστικό, οπότε η τάση των παιδιών να «ενοχλούν» την μύτη και τα αυτιά τους πολύ συχνά εξυπηρετεί την εύκολη εισχώρηση των ιών και των μικροβίων στον οργανισμό.

Επίσης, η ενίσχυση της διατροφής με φρούτα, λαχανικά καθώς και δημητριακά θωρακίζουν τον οργανισμό προς αποφυγή τέτοιων φαινομένων. Ας μη λησμονούμε βέβαια και την ευεργετική συνεισφορά του αθλητισμού στη γενικότερη ενίσχυση της υγείας των παιδιών μας. Το ξεκίνημα μια αθλητικής δραστηριότητας μετά τη «γλυκιά τεμπελιά» του καλοκαιριού είναι ό,τι καλύτερο για να τονωθεί η ευεξία του οργανισμού και να δυναμώσει το ανοσοποιητικό τους.

Το φθινόπωρο, συνεχίζει η Δρ Παταρίδου, συμβαίνουν τα περισσότερα κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς είναι παραδοσιακά μια εποχή έξαρσης των αλλεργιών. Οι κακές διατροφικές συνήθειες των διακοπών βέβαια σίγουρα υποβοηθούν στην εμφάνιση των αλλεργιών. Οι πολλές ζωικές και βιομηχανοποιημένες τροφές που –ειδικά τα παιδιά– καταναλώνουν το καλοκαίρι είναι γεμάτες συντηρητικά και τεχνητά συστατικά, που θεωρούνται εκλυτικοί παράγοντες εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας. Οι πιο συχνές λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά το φθινόπωρο είναι το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα, η λαρυγγίτιδα, η ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και η ιγμορίτιδα. Οι λοιμώξεις αυτές οφείλονται κυρίως σε ιούς, αλλά και σε μικρόβια.

Παρ’ όλα τα προληπτικά μέτρα που καλό θα ήταν να ακολουθούμε, πάντα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να παρουσιαστεί κάποιο σύμπτωμα στα αυτιά, στη μύτη ή στον λάρυγγα των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση, το οποιοδήποτε σύμπτωμα θα πρέπει να μας οδηγήσει στον ειδικό γιατρό μας, τον ΩΡΛ, ειδικά όταν είναι έντονο ή όταν επιμένει. Σε περίπτωση που ο γιατρός μας προτείνει μια θεραπεία, καλό θα ήταν αυτή να πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς προς αποφυγή μετάδοσης μικροβίων σε άλλα παιδιά αλλά και για να είναι τα ίδια απαλλαγμένα από προβλήματα και με θωρακισμένο οργανισμό κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και να βήχουν στον αγκώνα τους και όχι μέσα στις παλάμες.

Και βέβαια, το άρρωστο παιδί δεν πρέπει να πάει στο σχολείο, στο πάρτι, στον παιδότοπο, στο κολυμβητήριο, γιατί κινδυνεύει όχι μόνο να επιδεινωθεί η κατάστασή του αλλά να κολλήσει και άλλα παιδάκια.

Το φθινόπωρο είναι επίσης μια καλή περίοδος ριζικής επίλυσης κύριων προβλημάτων που έχουν ένδειξη για χειρουργείο στην παιδική ηλικία, επισημαίνει η η Δρ Παταρίδου, όπως οι άπνοιες και το ροχαλητό που οφείλονται συνήθως στα μεγάλα κρεατάκια, στις υπερτροφικές αμυγδαλές και σπανιότερα σε ατρησία των ρινικών χοανών ή στην επίμονη παρουσία υγρού στα αυτιά ή σε υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες. Όλα αυτά καθιστούν απαραίτητη την παρακολούθηση του παιδιού και από τον ΩΡΛ, ο οποίος, ως ειδικός, θα θέσει την ένδειξη για έγκαιρη και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων ώστε να αποφευχθούν χρόνια προβλήματα υγείας. Συνοψίζοντας, οι μοντέρνες χειρουργικές μέθοδοι είναι σε θέση να διορθώσουν άριστα και δίχως μετεγχειρητική ταλαιπωρία για το παιδί τα προβλήματα αυτά.

Τέλος, ας ευχηθούμε μια υγιή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Και ας μην ξεχνάμε ότι η καλή υγεία εξασφαλίζεται με αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής, τη διατροφή και την άθληση.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika