Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Επιστήμονες προβλέπουν έκρηξη των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο αναμένεται να αυξηθεί δραματικά έως το 2030, φθάνοντας τα 5,5 εκατομμύρια τον χρόνο, κυρίως λόγω της αύξησης των θανάτων από καρκίνο του μαστού.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 60% της θνησιμότητας μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με ανάλυση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS) που παρουσιάσθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρκίνου, στο Παρίσι.

Οι πρόσθετοι θάνατοι θα καταγραφούν κυρίως στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος τους θα μπορούσαν να αποτραπούν.

«Οι περισσότεροι θάνατοι παρατηρούνται σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τις οικογένειές τους αλλά και την εθνική οικονομία», δήλωσε η δρ Σάλλυ Κάουαλ, αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Υγείας στην ACS.

Μία άλλη ανάλυση, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σχεδόν θα διπλασιαστεί έως το 2030, φθάνοντας τα 3,2 εκατομμύρια από 1,7 εκατομμύρια το 2015.

Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 25%, ξεπερνώντας τις 700.000 ετησίως.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2012 διαγνώστηκαν παγκοσμίως σε γυναίκες 6,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου, καθώς και 3,5 εκατομμύρια θάνατοι.

Το 56% των νέων κρουσμάτων και το 64% των θανάτων καταγράφηκαν στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σε 9,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα και σε 5,5 εκατομμύρια νέους θανάτους ετησίως έως το 2030, σύμφωνα με την ανάλυση της ACS.

Τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων έχει η ανατολική Ασία, κυρίως η Κίνα, με συνολικώς 1,7 εκατομμύρια ετήσια κρούσματα και 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως.

Ωστόσο τη μεγαλύτερη αναλογία κρουσμάτων καρκίνου ανά πληθυσμό εξακολουθούν να έχουν οι υψηλού εισοδήματος χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στις καλύτερες μεθόδους διάγνωσης στις χώρες αυτές.

Αντιθέτως, οι θάνατοι είναι δυσανάλογα πολλοί στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η πρόσβαση στις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου είναι περιορισμένες. Έτσι, την υψηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο έχουν οι γυναίκες στην Ζιμπάμπουε, το Μαλάουι, την Κένυα, την Μογγολία και την Παπούα Νέα Γουϊνέα.

Ο καρκίνος αποτελεί ήδη την δεύτερη κυριότερη παγκόσμια αιτία θανάτου των γυναικών (η πρώτη είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα) και ευθύνεται για έναν στους επτά θανάτους που καταγράφεται κάθε χρόνο στις γυναίκες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τέσσερις κυριότερες μορφές καρκίνου στις γυναίκες είναι αυτοί του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας.

Όλοι μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό (π.χ. με αποφυγή του καπνίσματος για τον καρκίνο του πνεύμονα, με το εμβόλιο HPV για τον τράχηλο της μήτρας, με αποφυγή της παχυσαρκίας και συστηματική γυμναστική για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού κ.λπ.).

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος Προστάτη: Γιατί αμφισβητείται το PSA για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου

Efi Nika

Καρκίνος: Υπάρχουν σημάδια που θα μπορούσαν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα, λέει νέο ερευνητικό ινστιτούτο

Γιώργος Newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea