Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η επιστήμη αποφάσισε: Το διαζύγιο των Brangelina μας έχει επηρεάσει

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η επιστήμη αποφάσισε: Το διαζύγιο των Brangelina μας έχει επηρεάσει

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε σε όλο τον κόσμο η είδηση του διαζυγίου του δημοφιλούς ζευγαριού Brad Pitt και Angelina Jolie και ήταν θέμα συζήτησης παντού σε όλο τον κόσμο.

Η επιστήμη αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και απαντάει στο ερώτημα «γιατί επηρεαζόμαστε από τέτοιου είδους ‘ειδήσεις»; Το φαινόμενο όπως σημειώνεται στο Science of Us αναφέρεται ως «intimacy at a distance», σε ελεύθερη μετάφραση “οικειότητα από απόσταση”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα άτομα που αισθάνονται ότι γνωρίζουν τις περσόνες της μεγάλης οθόνης, κατά μία έννοια νιώθουν μία μονόπλευρη οικειότητα μαζί τους, καθώς παρακολουθούν τις ζωές τους μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αυτή η διαπίστωση έγινε για πρώτη φορά από τους ερευνητές Donald Horton και Richard Wohl το 1956. Οι ερευνητές αναφέρουν αυτές τις σχέσεις ως «parasocial relationships», σύμφωνα με τις οποίες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πυροδοτούν αυτό το μονόπλευρο ενδιαφέρον, από τον θεατή προς την περσόνα. Αυτή η διαπίστωση έγινε έπειτα από την διερεύνηση της επιρροής μεταξύ ηθοποιών του θεάτρου και θεατών.

Οι ερευνητές προτείνουν πως μέσω της έκθεσης των διάσημων στη μεγάλη οθόνη, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, δημιουργείται μία συνεχής αλληλεπίδραση. Οι αστέρες που συμμετέχουν στις ανωτέρω δημόσιες ‘πλατφόρμες’ εμφανίζονται ως πραγματικοί χαρακτήρες, πράγμα που δημιουργεί στους θεατές μία ταύτιση μεταξύ χαρακτήρων ανά άτομο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ακόμη και όταν οι σχέσεις είναι «ψεύτικες» δηλαδή στα πλαίσια μιας ταινίας ή σειράς, οι θεατές πολλές φορές τείνουν να ταυτίζονται με χαρακτήρες, για αυτό και πολλές φορές αισθάνονται στενοχώρια ή χαρά αντίστοιχα. Από την εμπειρία και μόνο, όσοι από εμάς παρακολουθούμε φανατικά σειρές, πολλές φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τέτοια συναισθήματα. Βλέπε Game of Thrones, Breaking Bad, Lost κ.α

«Οι ιστορίες του κόσμου μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε τη δική μας ταυτότητα, τις δικές μας αντιλήψεις περί σχέσεων, τις αξίες μας και ό, τι νομίζουμε ότι έχει νόημα στη ζωή μας», εξηγεί η ψυχολόγος Dr. Karen Dill-Shackleford στο Science of Us.

Αυτό που κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το ζεύγος Brangelina είναι το γεγονός ότι ο κόσμος τους παρακολούθησε ως «ψεύτικο» ζευγάρι στην ταινία Mr & Mrs Smith, ενώ στη συνέχεια έγινε ζευγάρι και στην πραγματική ζωή.

Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του 2006, το 75% των νεαρών κυρίως ηλικιών δήλωσαν πως είχαν «σχυρούς δεσμούς» με δύο ή περισσότερες επώνυμους της τηλεόρασης, καθώς έβλεπαν στα πρόσωπα των διάσημων κάποιο είδωλο, αντλούσαν έμπνευση ή ένιωθαν ότι μοιράζονται κοινές αξίες.

Πηγή:pathfinder.gr / govastileto.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

10 πράγματα που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν πάνε για ύπνο

Newsitamea@

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika