ΥΓΕΙΑ NEWS

ΕΟΦ: Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι θεραπείες

Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι θεραπείες, ούτε άμοιρα παρενεργειών, απηύθυνε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι είναι διατροφικά προϊόντα που σκοπό έχουν να συμπληρώνουν την συνήθη διατροφή υγιών ανθρώπων και μόνο.

Οποιαδήποτε αναφορά για τυχόν πρόληψη ή θεραπεία ασθενειών σε ανθρώπους «είναι παράνομη και καταχρηστική», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι εφ’ όσον δεν είναι φάρμακα δεν εγκρίνονται από τον ΕΟΦ ούτε από άλλους ευρωπαϊκούς φορείς.

Το μόνο που γίνεται είναι να γνωστοποιείται η κυκλοφορία τους στον ΕΟΦ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την διαδικασία έγκρισης που εφαρμόζεται στα φάρμακα και η οποία, αν μη τι άλλο, προϋποθέτει ότι έχουν γίνει σοβαρές κλινικές μελέτες που  τεκμηριώνουν το αναφερόμενο ως θεραπευτικό όφελος.

Loading...

Επιπλέον, το γεγονός ότι είναι απλώς συμπληρώματα διατροφής χωρίς θεραπευτικές ιδιότητες «δεν διασφαλίζει και την απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών», τονίζει.

loading...

Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται σε μία εποχή ανεξέλεγκτης προώθησης κάθε είδους συμπληρωμάτων που υποτίθεται ότι θεραπεύουν πάσα νόσο και καημό, με τους καταναλωτές να βομβαρδίζονται ασταμάτητα από διαφημίσεις «θαυματουργών» ροφημάτων και προϊόντων.

Η πλήρης ανακοίνωση του ΕΟΦ έχει ως εξής:

«Ο ΕΟΦ επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στα ακόλουθα:

»Τα συμπληρώματα διατροφής είναι διατροφικά προϊόντα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας υγιών καταναλωτών.

»Επισημαίνεται πως τα προϊόντα αυτά δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου, ιδιότητες που προσιδιάζουν μόνο στα φάρμακα.

»Συνεπώς οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοιου είδους ιδιότητες είναι παράνομη και καταχρηστική, καθώς πρόκειται κατ’ ουσίαν για προϊόντα που παρουσιάζονται ως φάρμακα, χωρίς άδεια κυκλοφορίας.

»Οι ισχυρισμοί που επιτρέπεται να αναγράφονται στα συμπληρώματα διατροφής είναι οι εγκεκριμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα τρόφιμα σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 432/2012. Το γεγονός ωστόσο ότι τα προϊόντα αυτά στερούνται θεραπευτικών ιδιοτήτων δεν διασφαλίζει και την απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών.

»Τέλος επισημαίνεται ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν εγκρίνονται από τον ΕΟΦ, ούτε και από άλλους ευρωπαϊκούς φορείς. Η γνωστοποίηση της κυκλοφορίας τους είναι μεν υποχρεωτική και γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία στον ΕΟΦ, ωστόσο με κανένα τρόπο δεν ταυτίζεται με την εγκριτική διαδικασία η οποία είναι απαραίτητη για την κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων, γεγονός που οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επισημαίνουν και στην επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής».


 

Πηγή : tanea.gr

loading...