Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ενημερωθείτε για το Τι μπορεί να Προκαλέσει η Υπερβολική Ποσότητα Ουρικού Οξέος στον Οργανισμό σας!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ενημερωθείτε για το Τι μπορεί να Προκαλέσει η Υπερβολική Ποσότητα Ουρικού Οξέος στον Οργανισμό σας.

Το ουρικό οξύ παράγεται στον οργανισμό μας, ο οποίος το δημιουργεί από τις τροφές που καταναλώνουμε, μέσω της φυσικής διαδικασίας διάσπασης των κυττάρων.

Το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητάς του φιλτράρεται από τους νεφρούς και αποβάλλεται με τα ούρα. Κάποιες φορές, όμως, οι νεφροί δεν μπορούν να το αφαιρέσουν από το αίμα με φυσιολογικό τρόπο και, ως εκ τούτου, αυξάνεται το επίπεδό του στο αίμα. Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές όπως ποδάγρα, πέτρες στους νεφρούς ή ακόμη και σε νεφρική ανεπάρκεια.

Ευτυχώς, μέσω μίας απλής εξέτασης αίματος, μπορεί να διαπιστωθεί εάν το επίπεδο του ουρικού οξέος βρίσκεται σε φυσιολογικό επίπεδο. Ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξέταση αίματος για το ουρικό οξύ, έτσι ώστε να διαπιστωθεί:

-εάν έχετε ποδάγρα

-εάν οι πέτρες στους νεφρούς έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του υψηλού επιπέδου ουρικού οξέος

-εάν πάσχετε από καρκίνο και υποβάλλεστε σε ακτινοβολίες ή χημειοθεραπείες  ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένη ποσότητα ουρικού οξέος στο αίμα σας.

Αίτια του υψηλού επιπέδου ουρικού οξέος

Το επίπεδο του ουρικού οξέος αυξάνεται συνήθως όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά έτσι ώστε να αποβληθεί το ουρικό οξύ με φυσιολογικό τρόπο. Όμως, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να καταπονήσουν τους νεφρούς σας, όπως:

-τα διουρητικά φάρμακα

-η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ

-γενετικοί παράγοντες

-τα ναρκωτικά

-η νιασίνη ή  βιταμίνη Β3

-η παχυσαρκία

-η ψωρίαση

-τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνη, όπως το συκώτι, το κρέας κυνηγιού, ο γαύρος, οι σαρδέλες, οι σάλτσες, τα ξηρά φασόλια, τα μπιζέλια και τα μανιτάρια

-η νεφρική ανεπάρκεια: οι νεφροί δεν  μπορούν να φιλτράρουν τις απόβλητες ουσίες

-το σύνδρομο λύσης όγκου: μία γρήγορη απελευθέρωση ουσιών από τα κατεστραμμένα κύτταρα στο αίμα, λόγω καρκίνου ή χημειοθεραπείας για την καταπολέμηση κάποιων ειδών καρκίνου

-χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία

Συμπτώματα

Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος δεν είναι ασθένεια και για κάποιους είναι μία κατάσταση για την οποία δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Κάποιες φορές, δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα όμως,  εάν παρατηρήσετε ποδάγρα ή ορισμένο τύπο πέτρας στους νεφρούς, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να κάνετε εξέταση για ουρικό οξύ.

Το επίπεδο του ουρικού οξέος μπορεί να αυξηθεί και λόγω κάποιων φαρμάκων. Επομένως, ζητήστε από το γιατρό σας να κάνει μία εξέταση για ουρικό οξύ αν ανησυχείτε πως τα φάρμακα ίσως επηρεάσουν το επίπεδό τους. Για κανέναν λόγο δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας. Εάν πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν το επίπεδο του ουρικού οξέος, πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν τα σταματήσετε.

Διάγνωση

Μέσω μίας απλής εξέτασης αίματος μπορεί να διαπιστωθεί εάν το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα σας είναι αυξημένο. Εάν είναι, ο γιατρός σας θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα της εξέτασης σε σχέση με κάποια από τα προαναφερθέντα αίτια και τη συνολική σας υγεία. Όμως, είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι:

-Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος ή/και ο πόνος στις αρθρώσεις δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε ποδάγρα.

-Το ουρικό οξύ μπορεί να μετρηθεί και στα ούρα.

-Εάν το επίπεδό του είναι υψηλό, όπως θα φανεί στις αιματολογικές- βιοχημικές σας εξετάσεις, ο γιατρός σας ίσως κάνει και μία εξέταση ούρων για να διπλοτσεκάρει τα αποτελέσματα.

-Το επίπεδο του ουρικού οξέος αυξάνεται κατά την κύηση.

Θεραπεία

Η θεραπεία που απαιτείται για κάποιους ανθρώπους με υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος ίσως είναι περιορισμένη. Άλλοι, παρόλα αυτά, όπως αυτοί που πάσχουν από ποδάγρα, ίσως χρειαστεί να αλλάξουν τη διατροφή τους ή να ακολουθήσουν ορισμένες μακροχρόνιες θεραπείες.

Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα καθορίσει εάν χρειάζεται να γίνει κάποια μεταβολή στη χορήγηση των φαρμάκων, στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής έτσι ώστε το επίπεδο του ουρικού οξέος να διατηρηθεί σε φυσιολογικό επίπεδο στον οργανισμό σας.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας – remedydaily.com , WEBMD, MAYO CLINIC, AND HEALTH TALK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika