Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Ένας εναλλακτικός τρόπος μάθησης, για καλύτερες σχολικές επιδόσεις!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένας εναλλακτικός τρόπος μάθησης, για καλύτερες σχολικές επιδόσεις

Έναν εναλλακτικό τρόπο μάθησης προτείνουν Αμερικανοί ερευνητές για καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

Πάντα λέμε στα παιδιά μας να καθίσουν καλά στο γραφείο τους και να διαβάσουν σωστά. Θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Κι αυτο γιατί έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν στέκονται όρθια.

Αντί του παραδοσιακού θρανίου, ένα εργονομικό γραφείο που κρατά όρθιο τον μαθητή, μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη συγκέντρωση, άρα και στη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου International Journal of Health Promotion, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας, με επικεφαλής τον ειδικό σε ζητήματα εργονομία αναπληρωτή καθηγητή Μαρκ Μπέντεν, πειραματίστηκαν με περίπου 300 μαθητές διαφόρων τάξεων του δημοτικού επί ένα σχολικό έτος. Οι μαθητές είχαν χωρισθεί σε δύο ομάδες «καθιστών» και «ορθίων».

Το ειδικά σχεδιασμένο θρανίο για τους ορθίους διέθετε ένα απομακρυσμένο κάθισμα, για την περίπτωση που ο μαθητής θέλει να ξεκουραστεί, αλλά είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να τους ενθαρρύνει να παραμένει όρθιοι για αρκετή ώρα. Οι μαθητές επέλεγαν αν θα κάθονταν ή θα έμεναν όρθιοι, ανάλογα με τη διάθεσή τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, οι μαθητές που παρακολουθούσαν το μάθημα όρθιοι είχαν κατά μέσο όρο 12% βελτιωμένη προσοχή, σε σχέση με τις παραδοσιακές τάξεις. Αυτό, κατά τους ερευνητές, ισοδυναμεί με περίπου επτά λεπτά πρόσθετο χρόνο μάθησης, ανά σχολική ώρα.Η βελτίωση της προσοχής και επίδοσης των ορθίων μαθητών μετρήθηκε με διάφορες παραμέτρους, όπως το πόσο γρήγορα και πετυχημένα απαντούσαν σε μια ερώτηση του δασκάλου, πόσο σήκωναν το χέρι τους, πόσο έδειχναν γενικότερη διάθεση συμμετοχής και πόσο λιγότερο παρενοχλούσαν το μάθημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρα από τα εκπαιδευτικά οφέλη, τα γραφεία για ορθίους καταπολεμούν την παχυσαρκία και μετριάζουν το στρες που δέχεται η σπονδυλική στήλη στην περιοχή της μέσης λόγω της συνεχούς καθιστικής στάσης στα συμβατικά θρανεία. Επιπλέον, τα παιδιά, που συνήθως είναι δραστήρια, μπορούν να σπάσουν την μονοτονία της καθιστικής στάσης στεκόμενα όρθια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχαν δείξει ότι, χάρη στα γραφεία για ορθίους, οι μαθητές καταναλώνουν 15% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τους συμμαθητές τους που κάθονται στα παραδοσιακά θρανία, ποσοστό που αυξάνεται στο 25%, αν ένας μαθητής είναι παχύσαρκος.

Πάντως τα γραφεία για όρθιους είναι μια τάση που ήδη κερδίζει έδαφος στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό τομέα, όπου, σύμφωνα με άλλες μελέτες, φαίνεται να αυξάνει και την παραγωγικότητα!

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεαρός γιατρός έγινε βοηθός του χειρουργού που τον έσωσε όταν ήταν 10 ετών

Efi Nika

Τι θα ανακαλύπταμε αν υπήρχε τρόπος να μπούμε στο μυαλό ενός παιδιού

Efi Nika

Έχω 6 μικρά παιδιά και το σπίτι μου είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο

Efi Nika