Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ένας από τους τελευταίους 3 ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν με τα Σιδερένια Πνευμόνια μιλά για την πολιομυελίτιδα και τον εμβολιασμό! (Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένας από τους τελευταίους 3 ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν με τα Σιδερένια Πνευμόνια μιλά για την πολιομυελίτιδα και τον εμβολιασμό!

Η πολιομυελίτιδα είναι μια ιογενής μολυσματική ασθένεια που μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία, μόνο τρόποι ανακούφισης από τα συμπτώματα της. Σαν ασθένεια προϋπάρχει χιλιάδες χρόνια και δρούσε σαν ενδημικό παθογόνο όμως μετά τις μεγάλες επιδημίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ προσέλκυσε άμεσα και έντονα το ενδιαφέρον της επιστήμης. Όλοι έπεσαν στην μάχη ώστε να βρεθεί μια θεραπεία και στο ενδιάμεσο να ενισχύσουν το κομμάτι της προφύλαξης.

Μετά από δοκιμές σε 3 βασικά εμβόλια(το ένα στοματικό), οι περισσότερες χώρες κατέληξαν στο εμβόλιο Stalk ως το πιο αποτελεσματικό και που δεν μπορεί να αναστραφεί. Με τη διαδικασία της πρόληψης ελπίζουν να μπορέσουν να μηδενίσουν την περίπτωση επανεμφάνισης ή ακόμα χειροτέρα την έκρηξη μιας νέας επιδημίας.

Τα τελευταία χρόνια όμως με την άρνηση αρκετών γονέων και ομάδων στον εμβολιασμό, μια έκρηξη επιδημίας δεν φαντάζει και τόσο μακρινό σενάριο. Κανείς δεν μπορεί να πει αν είναι σωστό ή λάθος να μην εμβολιάζονται όσοι το επιλέγουν, όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τον κίνδυνο που ελλοχεύει.

Πριν λίγες μέρες ο Πωλ Αλεξάντερ(Paul Alexander), 71 ετών σήμερα έδωσε μια συνέντευξη μιλώντας όχι μόνο για την ασθένεια του αλλά για κάτι ακόμα πιο σπάνιο στις μέρες μας: είναι ο ένας εκ των 3 (τόσοι είναι γνωστοί στην επιστημονική κοινότητα) που χρησιμοποιούν ακόμα τα Σιδερένια Πνευμόνια! Iron Lungs στα αγγλικά, ως σιδερένια πνευμόνια μπορεί να μεταφραστεί η συσκευή που κυριολεκτικά συντηρεί και κρατά στη ζωή τους ασθενείς που την χρησιμοποιούν.

This is a scene in the emergency polio ward at Haynes Memorial Hospital in Boston, Ma., on Aug. 16, 1955. The city’s polio epidemic hit a high of 480 cases. The critical patients are lined up close together in iron lung respirators so that a team of doctors and nurses can give fast emergency treatment as needed. (AP Photo)

Μια όχι και τόσο απλή διαδικασία για να την εξηγήσουμε αναλυτικά, στην ουσία η συσκευή σε αναγκάζει να αναπνεύσεις. Είναι ένας μη επεμβατικός αναπνευστήρας αρνητικής πίεσης που υποστηρίζει τεχνητά την αναπνοή κατά τη διάρκεια μιας οξείας λοίμωξης με πολιομυελίτιδα. Αν δείτε το βίντεο θα καταλάβετε ότι είναι μια τεράστια μεταλλική συσκευή που σίγουρα δεν θα την κουβαλούσες μαζί σου, αν και ο Πωλ το έκανε!

Όταν ξύπνησε ο Πωλ για πρώτη φορά μέσα στο Iron Lungs ήταν μόλις 6 ετών. Δεν μπορούσε να μιλήσει γιατί είχε τραχειοτομή.

Δεν ήξερα τι είχε συμβεί, είχα όλων των ειδών τις σκέψεις όπως ότι είχα πεθάνει. Ρωτούσα τον εαυτό μου: έτσι είναι ο θάνατος; Είναι αυτό ένα φέρετρο; Η΄μήπως έχω πάει σε ένα όχι και τόσο επιθυμητό μέρος; Προσπάθησα να κουνηθώ όμως δεν μπορούσα. Ούτε καν ένα δάχτυλο. Προσπάθησα να αγγίξω κάτι για να καταλάβω τι είναι όμως ποτέ δεν μπόρεσα. Ήταν πολύ παράξενο.

Πλέον το έχει συνηθίσει, καθώς χρησιμοποιεί τον τεράστιο μηχανικό αναπνευστήρα εδώ και 65 χρόνια. Σπούδασε στη Νομική, ταξίδεψε τον κόσμο μέσα και μαζί με αυτόν. Και τώρα γράφει τα απομνημονεύματα του.

Ο τρόπος που το έβλεπα αρχικά ήταν ότι μπορούσα να προσαρμόσω τον εαυτό μου στα σιδερένια πνευμόνια ή να τα κάνω να προσαρμοστούν στις δικές μου επιθυμίες και τον τρόπο ζωής. Έτσι αποφάσισα, γιατί όχι το τελευταίο; Ταξίδεψα μαζί του, το έβαλα σε φορτηγό και το πήρα μαζί μου. Πήγα στο κολλέγιο με αυτό, έζησα σε κοιτώνα, αυτό τους φόβιζε όλους.

 

Όπως κάθε μηχανή, έτσι και τα σιδερένια πνευμόνια χρειάζονται συντήρηση. Πολλά όμως κομμάτια της δεν κατασκευάζονται πλέον και δεν υπάρχουν ειδικοί μηχανικοί για να τους προσλάβεις. Το 2015 με τη βοήθεια ενός φίλου του, ζήτησε βοήθεια χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και συγκεκριμένα το YouTube αναζητώντας ένα μηχανικό που θα τον βοηθούσε να φτιάξει τη μηχανή.

Πολλοί άνθρωποι που είχαν πολιομυελίτιδα δε ζουν πλέον. Τι έκαναν με τις μηχανές τους; Τις βρήκα σε αχυρώνες, σε γκαράζ, σε καταστήματα σκουπιδιών. Όχι κάτι το ιδιαίτερο όμως αρκετά ώστε να αρπάξω μερικά ανταλλακτικά.

Στάθηκε τυχερός και το βίντεο το είδε ο Brady Richards, που λειτουργεί ένα εργαστήριο όπου εξετάζει εξοπλισμό και προϊόντα αν τηρούν τα περιβαλλοντολογικά πρότυπα και έτυχε να έχει ένα μηχάνημα στο δικό του γκαράζ. Ο Richards μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τα κομμάτια ώστε να φρεσκάρει τη μηχανή του Πωλ. Ο οποίος την προτιμά από τις νέες τεχνολογίες και λέει χαρακτηριστικά: είναι μια απλή μηχανή, δώσε μου ηλεκτρισμό και είμαι εντάξει!

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πωλ ήταν εκτός μηχανής μιλώντας αργά ανάμεσα σε μεγάλες αναπνοές. Είναι μια πολυτέλεια που δεν την είχε όταν ήταν νέος.

Ήταν χρόνια και χρόνια και χρόνια πριν αναπτύξω άλλο τρόπο αναπνοής. Είναι ένα έργο που απαιτεί πολύ ενέργεια. Όμως ήταν μια πρόκληση για μένα, το έκανα και μου πήρε ένα χρόνο για να φτάσω στα 3 λεπτά. Τώρα μπορεί να περάσει συνήθως ολόκληρη τη μέρα πριν μπει ξανά στον αναπνευστήρα για να κοιμηθεί. Αυτό που κάνω είναι να χρησιμοποιώ τον λάρυγγα μου για να ρουφώ. Ροφώ αναπνοές και τις καταπίνω μέσα στα πνευμόνια μου.

Ο Πωλ είναι στα τελειώματα των απομνημονευμάτων του, ο τίτλος θα είναι 3 Minutes for a Dog, το οποίο ελπίζει να κυκλοφορήσει την ερχόμενη άνοιξη. Εμπνεύστηκε να το γράψει κατά ένα μέρος από την πρόσφατη έρευνα για την αναζωπύρωση της πολιομυελίτιδας, μιας ασθένειας που δεν υπάρχει θεραπεία, μόνο ένα εμβόλιο. Οι νέες περιπτώσεις κατά ένα μέρος ευθύνονται από την έλλειψη πρόσβασης σε ιατρικά αποθέματα σε περιοχές κατεστραμμένες από πόλεμο και ένα άλλο μέρος από το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Δεν είπα: εντάξει όλοι εσείς εκεί έξω που έχετε παιδιά, αυτό πρέπει να κάνετε. Δεν έκανα αυτό, αρνήθηκα να το κάνω. Είναι δική τους απόφαση. Τους έδωσα όμως γεγονότα για την πολιομυελίτιδα. Ήταν μια δύσκολη ζωή, σκληρή. Με έχουν παρατήσει βοηθοί(φροντιστές). Ήμουν πολύ άρρωστος σε κάποιες περιπτώσεις. Είχα την κυβέρνηση να μου αρνείται τη φροντίδα. Υπάρχει κάποιο ρίσκο στο να κάνεις την ένεση; Δεν ξέρω. Γνωρίζω όμως το ρίσκο του να μην την κάνεις. Δεν ήταν διασκεδαστικό, ήταν όμως μια πρόκληση. Ειλικρινά είμαι πάντα έτοιμος για μια πρόκληση!    

Η πολιομυελίτιδα, συχνά ονομάζεται και παιδική παράλυση, είναι οξεία ιογενής μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων. Ο όρος προέρχεται από τα ελληνικά πολιός, που σημαίνει “γκρίζος”, και μυελός, αναφερόμενος στο “νωτιαίο μυελό”, και την κατάληξη -ίτις, η οποία υποδηλώνει φλεγμονή.

Αναφορικά οι άλλοι 2 άνθρωποι που ζουν υποστηρικτικά με τα Σιδερένια Πνευμόνια είναι η Mona Randolph και η Martha Lillard. (Η Μόνα στην πρώτη φωτογραφία και η Μάρθα στην δευτερη)

Δείτε το σχετικό βίντεο με τον Paul Alexander

Σύνταξη – μετάφραση: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www.gizmodo.com.au , www.cbc.ca 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika