Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ένας άντρας και ο παράλυτος χωρίς χέρια φίλος του, φυτεύουν δέντρα. 13 χρόνια αργότερα, το δημιούργημά τους μας κόβει την ανάσα!!!-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένας άντρας και ο παράλυτος χωρίς χέρια φίλος του, φυτεύουν δέντρα. 13 χρόνια αργότερα, το δημιούργημά τους μας κόβει την ανάσα.

Ο 53χρονος Jia Wenqi ζει ως ακρωτηριασμένος, χωρίς χέρια, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ο 54χρονος Jia Haixia, είναι τυφλός, και από τα δύο μάτια, για σχεδόν 20 χρόνια. Μαζί, και οι δύο άντρες, φυτεύουν εκατοντάδες δέντρα σε όλη την αγροτική Κίνα εδώ και μία δεκαετία.

Κάθε μέρα, ο Haixia κρατάει το άδειο μανίκι του μπουφάν του Wenqi καθώς ο τελευταίος τον καθοδηγεί μέσα στο δάσος, σε μία έκταση 90.000 στρεμμάτων, η οποία είναι γεμάτη με δέντρα που έχουν ήδη φυτέψει. Πρέπει να περάσουν ένα ποτάμι και γι’ αυτό ο Wenqi  κουβαλάει τον Haixia  στην πλάτη του για να τον προστατέψει από το να χάσει την ισορροπία του εξαιτίας του δυνατού ρεύματος.

«Είμαι τα χέρια του κι αυτός τα μάτια μου», εξηγεί ο Haixia. «Είμαστε καλοί φίλοι».

Η έκταση αυτή, που είναι όχθη ποταμού κατά το μεγαλύτερο μέρος της, ήταν έρημη. Ο Haixia  και ο Wenqi έχουν αφιερώσει τα τελευταία 13 χρόνια φυτεύοντας όσα περισσότερα δέντρα μπορούν στην περιοχή για να προστατέψουν το περιβάλλον και να παρεμποδίσουν τις πλημμύρες.

Και οι δύο, όταν ήταν παιδιά, πήγαιναν στο ίδιο σχολείο, στο μικρό χωριό του Yeli.

Ο Wenqi έχασε και τα δυο του χέρια όταν ήταν μόλις 3 ετών. Άγγιξε ένα εκτεθειμένο στο έδαφος ηλεκτρικό καλώδιο. Καθώς ήταν πολύ μικρός όταν έχασε τα χέρια του, δεν θυμάται τίποτα πριν το συμβάν.

«Καθώς μεγάλωνα, έπαιζα κανονικά με τα άλλα παιδιά στο χωριό», ανέφερε. «Τους ακολουθούσα σε ό,τι και αν έκαναν. Κολυμπούσα και προσπαθούσα να δουλέψω μαζί τους».  

Τον βοήθησε το γεγονός ότι όλο το χωριό τον φρόντιζε. Φρόντισαν έτσι ώστε να πάει σχολείο και αφότου αποφοίτησε, το 1976, εργάστηκε για την τοπική δασική υπηρεσία. Χάρη σε αυτή τη θέση συνάντησε και πάλι τον παιδικό του φίλο έπειτα από πολλά χρόνια.

Ο Haixia γεννήθηκε τυφλός στο αριστερό μάτι εξαιτίας της ασθένειας του καταρράκτη. Τυφλώθηκε εντελώς όταν ένα θραύσμα πέτρας μπήκε στο μάτι του σε ένα εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο που εργαζόταν, το 2000. Η σύζυγός του ήταν άρρωστη και είχαν ένα 4χρονο παιδί. Επομένως, όταν έχασε την όρασή του, χάθηκε και η μοναδική πηγή εισοδήματος της οικογένειας.

«Στην αρχή ένιωθα καταβεβλημένος», θυμάται ο Haixia. «Και παραδόθηκα εντελώς στη θλίψη μου».

Το 2000 ο Haixia τυφλώθηκε εντελώς. Ο Wenqi είχε εμπειρία με τη δασοκομία και έτσι, και οι δυο τους αποφάσισαν να αρχίσουν να φυτεύουν δέντρα για να μπορούν να θρέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Είχαν την υποστήριξη της τοπικής κυβέρνησης καθώς τους χορηγούνταν ένα μικρό αλλά επαρκές εισόδημα για να κάνουν τη δουλειά.

Και οι δύο λατρεύουν τη δουλειά τους.

«Για μένα δεν είναι κάτι περίπλοκο», εξηγεί ο Haixia. «Είμαι ανάπηρος και δεν θέλω να γίνομαι βάρος στην οικογένειά μου. Γι’ αυτό φυτεύω δέντρα. Μετά από 10 χρόνια, τα δέντρα θα μεγαλώσουν και θα πάρω τα χρήματα».

Η δουλειά δεν είναι εύκολη. Ο Haixia  και ο Wenqi πρέπει να παίρνουν κομμάτια από ήδη υπάρχοντα δέντρα (πολλά από τα οποία φυτεύτηκαν από τους ίδιους) για να φυτέψουν καινούρια. Αυτό σημαίνει ότι ο Haixia πρέπει να ανεβαίνει στον ώμο του Wenqi και να ακολουθεί τις οδηγίες του για να βρει και να κλαδέψει κατάλληλα κομμάτια από παλιότερα δέντρα.

Εξαιτίας αυτού, πολλοί από τους συγχωριανούς τους έγιναν κυνικοί και απορούσαν για το εάν ήταν δυνατό να κάνουν αυτοί οι δύο τη συγκεκριμένη δουλειά.

«Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα αυτά», εξήγησε ο Haixia.

Όμως, οι κυνικοί συγχωριανοί τους έκαναν λάθος. Ο Wenqi και ο Haixia έχουν φυτέψει πάνω από 10.000 δέντρα. Έχουν κερδίσει το σεβασμό των μελών της κοινότητας και πολλοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να τους βοηθούν, επιδιορθώνοντας τα εργαλεία τους και ποτίζοντας τα δέντρα τους.  

Παρόλο που ο καθένας τους έχει διαφορετικές αντοχές, ο Wenqi  και ο Haixia συμφωνούν σχετικά με το πώς μπορούν να φτάσουν στην επιτυχία:

«Όταν συνεργαζόμαστε, οι δυο μας γινόμαστε ένα».

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου, εικόνων και βίντεο shareably.net

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραματική αύξηση στις νευρολογικές παθήσεις, που οδηγεί σε αναπηρίες και άλλες ασθένειες!

Βογιατζής Ηλίας

Της ακρωτηρίασαν και τα 2 πόδια: Άσχημα νέα για την 20χρονη φοιτήτρια στην Πάτρα που κατέρρευσε μέσα στη Σχολή της

newsitamea

Μπαμπάς συγκεντρώνει χρήματα για καρκινοπαθή παιδιά στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου του – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika