Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Έλλειψη βιταμίνης D: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η έλλειψη της πολύτιμης «βιταμίνης του ήλιου» έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ, διαβήτη, οστεοπόρωση και καρδιοπάθεια.

Από την άλλη, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης ορισμένων ασθενών, όπως οι άντρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Η έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό μπορεί να διαπιστωθεί με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης. Η αιματολογική εξέταση για τη μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης συστήνεται κυρίως στις παρακάτω υποομάδες του πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι είναι πιο επιρρεπείς στην έλλειψη ή την ανεπάρκεια βιταμίνης D.

1. Ενήλικες άνω των 55 ετών

Ως γνωστόν, ο οργανισμός μας συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Όσο περνούν τα χρόνια όμως το δέρμα χάνει την «αποτελεσματικότητά» του. Σύμφωνα με μελέτη του 2007, πάνω από το 50% των Αμερικανών μεγάλης ηλικίας παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

2. Υπάλληλοι γραφείου

Αν μένετε για τουλάχιστον 8 ώρες της ημέρας κλεισμένοι σε ένα γραφείο μάλλον η έκθεσή σας στον ήλιο είναι εξαιρετικά περιορισμένη και κατ’ επέκταση είναι πιθανότερο τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας να είναι χαμηλά.

3. Άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα

Τα άτομα με σκούρο δέρμα έχουν περισσότερη μελανίνη στην εξωτερική στιβάδα του δέρματός τους, κάτι που δυσκολεύει τη σύνθεση της βιταμίνης D κατά την έκθεση στον ήλιο.

Έλλειψη βιταμίνης D: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

4. Πάσχοντες από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

Η βιταμίνη D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών, πράγμα που σημαίνει ότι η απορρόφησή της εξαρτάται από την ικανότητα του γαστρεντερικού να διασπά τα λιπαρά. Τα άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, τυπικά παρουσιάζουν δυσκολίες στον μεταβολισμό των λιπαρών. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Gastroenterology and Hepatology, ποσοστό έως και 70% των πασχόντων από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D.

5. Χορτοφάγοι

Οι περισσότερες από τις (ελάχιστες) τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι ζωικής προέλευσης. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο σολομός, το αυγό και το ενισχυμένο γάλα.

6. Άτομα με περιττά κιλά

Όσοι έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος ή υψηλό ποσοστό λίπους στο σώμα τους παρουσιάζουν συχνά διαταραχή στην κυκλοφορία και/ή την απορρόφηση της βιταμίνης D, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσουν έλλειψη ή ανεπάρκεια.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , prevention.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα: Είναι κατάλληλη για εσένα;

Efi Nika

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea