Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών λόγω στρες – Συμπτώματα και με ποιές τροφές θα τις καταπολεμήσετε!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το στρες είναι μια φυσιολογική βιολογική αντίδραση του οργανισμού σε διάφορες καθημερινές καταστάσεις.

Όλοι αντιμετωπίζουμε στρες κατά καιρούς λόγω της πίεσης που νιώθουμε από τις εργασιακές ή τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις, λόγω ενός προβλήματος υγείας ή της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου.

Όταν διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα, το στρες δεν είναι επιβλαβές για την υγεία και μάλιστα μπορεί να μας βοηθήσει, αφού εντείνει τα επίπεδα εγρήγορσης και μας κάνει πιο αποδοτικούς και παραγωγικούς. Πρόκειται για αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «δημιουργικό» στρες. Όταν όμως είναι μακροχρόνιο, το στρες επιβαρύνει κάθε πτυχή της υγείας μας, προκαλώντας συμπτώματα όπως οι ταχυπαλμίες, η αϋπνία και οι πονοκέφαλοι.

Μια άγνωστη στο ευρύ κοινό επίδραση του στρες στον οργανισμό είναι ο αυξημένος ρυθμός κατανάλωσης των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε από τις τροφές. Ο λόγος είναι ότι σε περιόδους στρες ολόκληρος ο οργανισμός –ο εγκέφαλος, το ορμονικό και το ανοσοποιητικό σύστημα κ.λπ.– δουλεύει με πιο γρήγορους ρυθμούς. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αυξάνεται ο κίνδυνος διατροφικών ελλείψεων, οι οποίες με τη σειρά τους αντανακλώνται στο σώμα.

Σημαντικό είναι λοιπόν να επαγρυπνούμε ώστε να αναγνωρίσουμε έγκαιρα αυτά τα σημάδια του στρες στο σώμα και να τα αντιμετωπίσουμε με τη βοήθεια των κατάλληλων τροφών.

1. Σκασμένες άκρες χειλιών – Έλλειψη βιταμίνης Β6

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα και συμβάλλουν στην απελευθέρωση της ενέργειας από τις τροφές. Η βιταμίνη Β6 συγκεκριμένα εμπλέκεται στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη και ντοπαμίνη, οι οποίοι ρυθμίζουν τη διάθεσή μας, καθώς και της ορμόνης μελατονίνη, η οποία ελέγχει τον ύπνο, γι’ αυτό και σε περιόδους στρες η διάθεσή μας τείνει να πέφτει και ο ύπνος να γίνεται πιο δύσκολος.

Πηγές Β6: καρότα, κοτόπουλο, αυγά, ψάρι, κόκκινο κρέας, σπανάκι, ηλιόσποροι, καρύδια, αβοκάντο, μπανάνα, φασόλια, μπρόκολο, καστανό ρύζι, λάχανο, καλαμπόκι.

2. Τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός) – Έλλειψη βιταμίνης Β5

Η βιταμίνη Β5 συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών, λιπιδίων και αντισωμάτων απαραίτητων για την αντιμετώπιση του στρες. Επίσης, είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη, ο οποίος προωθεί το αίσθημα της χαλάρωσης. Η έλλειψη της βιταμίνης συνδέεται στενά με το τρίξιμο των δοντιών, κατάσταση γνωστή ως βρουξισμός.

Πηγές Β5: μοσχάρι, αυγά, φρέσκα λαχανικά, όσπρια, συκώτι, μανιτάρια, ξηροί καρποί, ψάρια.

Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών λόγω στρες – Συμπτώματα & με ποιες τροφές θα τις καταπολεμήσετε

3. Λευκά σημάδια στα νύχια – Έλλειψη ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο με πολλές χρήσεις στον οργανισμό, όπως η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, η παραγωγή ενζύμων, η παραγωγή ενέργειας κ.ά. Τα αποθέματα ψευδαργύρου του οργανισμού εξαντλούνται πολύ εύκολα λόγω του μακροχρόνιου στρες και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή λευκών σημαδιών στα νύχια.

Πηγές ψευδαργύρου: ψάρι, κρέας, ηλιόσποροι, πασατέμπος, ξηροί καρποί, οστρακοειδή, τσένταρ.

4. Δυσκοιλιότητα/διάρροια – Έλλειψη μαγνησίου

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες αποθηκευμένο στα οστά και σε μικρότερο βαθμό στους μαλακούς ιστούς και στα υγρά του σώματος. Εξαντλείται εύκολα λόγω του στρες αλλά και λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό επηρεάζουν σημαντικά τη γαστρεντερική λειτουργία, προκαλώντας επεισόδια δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Πηγές μαγνησίου: φαγόπυρο, ξηροί καρποί, λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, καρότα, μπιζέλια, γλυκοπατάτα, ηλιέλαιο, σουσάμι, φακές, αβοκάντο, κουνουπίδι, κρέας, ψάρι.

Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών λόγω στρες – Συμπτώματα & με ποιες τροφές θα τις καταπολεμήσετε

5. Ούλα που ματώνουν – Έλλειψη βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 μεταβολικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών που καταπολεμούν το στρες, πρωτεϊνών που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βρίσκεται σε κάθε ιστό του σώματος. Η αιμορραγία των ούλων λόγω έλλειψης βιταμίνης C οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιστοί αδυνατούν να επουλωθούν όταν τραυματίζονται.

Πηγές βιταμίνης C: μούρα, εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά, σπαράγγια, αβοκάντο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλων, πεπόνι κανταλούπε, μάνγκο, κρεμμύδι, παπάγια, μπιζέλια, ανανάς, σπανάκι, ραπανάκι, φράουλες, ντομάτα.

6. Συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις – Έλλειψη βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α είναι ευρύτερα γνωστή για τον ρόλο της στην όραση, ωστόσο είναι απαραίτητη και για την υγεία της επιδερμίδας και των μεμβρανών που καλύπτουν το αναπνευστικό σύστημα, ώστε να είναι ενισχυμένες οι άμυνες του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις.

Πηγές βιταμίνης Α: συκώτι, φρούτα και λαχανικά με πράσινο, κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, βερίκοκα, σπαράγγια, μπρόκολο, πεπόνι κανταλούπε, καρότα, παπάγια, ροδάκινα, κολοκύθα, σπανάκι.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  Healthista, Healthline

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα: Είναι κατάλληλη για εσένα;

Efi Nika

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea