Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Ο ρόλος του Δείκτη Μάζας Σώματος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η εμμηνόπαυση, δηλαδή η μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη αναπαραγωγική φάση, είναι μία δύσκολη περίοδος στη ζωή των περισσοτέρων γυναικών.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, είναι οι εξάψεις. Το 75% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών βιώνουν αυτές τις ενοχλήσεις, ενώ σε ποσοστό 80% διαρκούν πάνω από ένα χρόνο. Ποσοστό 25-50% των γυναικών παραπονούνται για την παρουσία των συμπτωμάτων για πάνω από πέντε χρόνια.

Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που παίρνουν βάρος κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης εκδηλώνουν συχνότερα εξάψεις.

Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει ότι οι εξάψεις σχετίζονται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Ο ρόλος του Δείκτη Μάζας Σώματος

Η μελέτη συμπεριέλαβε 749 γυναίκες στη Βραζιλία, 45-60 ετών και έδειξε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τις εξάψεις, με αποτέλεσμα να διακόπτουν συγκεκριμένες δραστηριότητές τους και επίσης να μειώνεται η εργασιακή τους απόδοση.

Όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι υψηλός, ο λιπώδης ιστός λειτουργεί ως ισχυρό θερμομονωτικό.

Η απομόνωση κάνει δυσκολότερη τη διάδοση της θερμότητας, με αποτέλεσμα οι παχύσαρκες γυναίκες να υποφέρουν περισσότερο από τις εξάψεις.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ακόμη τη σχέση μεταξύ αυξημένου ΔΜΣ και άλλων συμπτωμάτων, όπως οι πόνοι στις αρθρώσεις και τους μυς και τα έντονα ουρολογικά προβλήματα.

«Η έρευνα επιβεβαιώνει άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που είναι βαρύτερες τείνουν να έχουν περισσότερες εξάψεις, ειδικά κοντά στην εμμηνόπαυση. Σε ορισμένες, αλλά όχι σε όλες, η απώλεια βάρους και η γυμναστική έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τις εξάψεις στις γυναίκες που είναι παχύσαρκες, άρα υπάρχει ένας ακόμα καλός λόγος για τις γυναίκες να τηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής», σχολιάζει η Τζο Ανν Πινκερτον, από την Εταιρεία Εμμηνόπαυση Βορείου Αμερικής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika