Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Είναι το Wi-Fi επικίνδυνο για την υγεία μας; Οι πιθανοί κίνδυνοι και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Υπάρχει διαφωνία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το εάν το Wi-Fi  βλάπτει την υγεία μας. Όλες οι ασύρματες συσκευές εκπέμπουν ακτινοβολία μικροκυμάτων (ΜWR) – όπως το κινητό τηλέφωνο, το ασύρματο τηλέφωνο, το ασύρματο ξυπνητήρι ακόμη και ο ανιχνευτής του κλάματος του μωρού.

Παρόλο που επισήμως λέγεται πως οι ασύρματες συσκευές είναι αβλαβείς αν διατηρούμε μία συγκεκριμένη απόσταση ασφαλείας, η ποσότητα της ακτινοβολίας μικροκυμάτων στα σπίτια μας και στους δημόσιους χώρους είναι τόσο μεγάλη σήμερα που κάποιοι την αποκαλούν «νέο περιβαλλοντικό παράγοντα μόλυνσης».

Είτε θεωρείτε την MWR άμεση απειλή για την υγεία σας είτε όχι, δεν χωράει αμφισβήτηση το ότι βρίσκεται γύρω μας περισσότερο από ποτέ άλλοτε και ότι τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλειά της είναι ανεπαρκή αυτή τη χρονική στιγμή. Επιπλέον, γίνονται όλο και πιο συχνά αναφορές σχετικά με την MWR καθώς ο κόσμος, και ειδικότερα όσοι έχουν κεραίες δίπλα στα σπίτια τους, ανησυχούν για την υγεία τους. Παρακάτω αναφέρουμε τρεις επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους που αποδεικνύουν πως το Wi-Fi είναι πιθανός κίνδυνος για την υγεία μας όπως και τρεις λύσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την έκθεσή σας στην ακτινοβολία.

3 επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι για τους οποίους το Wi-Fi είναι πιθανός κίνδυνος

  1. Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή. Τα παιδιά απορροφούν την MWR περισσότερο από τους ενήλικες καθώς ο ιστός του εγκεφάλου τους έχει μεγαλύτερες δυνατότητες απορρόφησης. Τα κρανία τους είναι πιο λεπτά και μικρότερα.
  2. Τα έμβρυα είναι ευάλωτα. Η έκθεση στη MWR ενδέχεται να οδηγήσει στον εκφυλισμό του προστατευτικού υμένα που περιλαμβάνει τους νευρώνες του εγκεφάλου στα έμβρυα.
  3. Επιτίθεται στο σώμα μας. Ο Δρ. George Carlo, επικεφαλής του προγράμματος «Safe Wireless Initiative», πιστεύει ότι τα ανθρώπινα κύτταρα αναγνωρίζουν την MWR που εκπέμπεται από τις κεραίες ως μία μορφή επίθεσης και ανταποκρίνεται ανάλογα, φτάνοντας στο σημείο να μη μπορεί να λάβει θρεπτικές ουσίες ή να αποβάλει τις άχρηστες με το σωστό τρόπο. Αναφέρει πως παρατηρείται σκλήρυνση των κυττάρων σε όσους ζουν κοντά σε κεραίες και πιστεύει πως ίσως αυτό να συνδέεται με τα συνεχή τους παράπονα σχετικά με θέματα υγείας όπως τους πονοκεφάλους, τις δερματικές διαταραχές, τη ναυτία, την αϋπνία ακόμη και με διαταραχές όπως την ασθένεια των κινητικών νευρώνων ή τη λευχαιμία.

3 τρόποι για τη μείωση της έκθεσης

  1. Επαναφέρετε τα καλώδια. Ναι, σίγουρα, είναι βολική η ασύρματη τεχνολογία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές τεχνολογικές συσκευές στο σπίτι που δεν χρειάζεται να είναι ασύρματες. Και κάθε φορά που τις βάζετε στο ρεύμα σταματούν να εκπέμπουν την ακτινοβολία μικροκυμάτων (MWR). Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε καλώδιο ιντερνέτ για τον υπολογιστή σας όπως και για τον ανιχνευτή του κλάματος του μωρού ή το σταθερό σας τηλέφωνο. Δεν θα σας δυσκολέψει πολύ αυτό και θα μειωθεί σημαντικά και η ποσότητα MWR στο σπίτι σας. Οι κλήσεις από το σταθερό τηλέφωνο, το Skype όπως και οι άλλες ιντερνετικές κλήσεις (όταν ο υπολογιστής συνδέεται με καλώδιο στο ιντερνέτ), δεν εκπέμπει MWR. Γι’ αυτό, εφαρμόστε αυτούς τους τρόπους περισσότερο αντί να χρησιμοποιείτε το κινητό σας ή το ασύρματο τηλέφωνο.
  1. Κρατήστε απόσταση. Πρέπει να κρατάτε τα λάπτοπ και τα τάμπλετ 20 εκατοστά μακριά από το σώμα σας ενώ τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 15 εκατοστά μακριά από το αυτί. Μην βάζετε τους ανιχνευτές κλάματος μέσα στην κούνια του μωρού αλλά σε ένα τραπέζι εκεί δίπλα. Και τέλος, δοκιμάστε να τοποθετήσετε το ασύρματο ρούτερ κάπου όπου δεν θα έρχεστε σε άμεση επαφή μαζί του όπως για παράδειγμα στο χολ.
  1. Θέστε σε προτεραιότητα τις συσκευές σας. Η ακτινοβολία στην οποία εκτίθεστε όταν μιλάτε για 20 λεπτά στο κινητό σας ισοδυναμεί με 1 χρόνο χρήσης του Wi-Fi. Ο «Νόμος του Αντιστρόφου Τετραγώνου» είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία η έκθεση στην ακτινοβολία μικροκυμάτων μειώνεται καθώς απομακρύνεται κανείς. Επίσης, ενώ το ασύρματο ρούτερ ίσως βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο, το κινητό σας βρίσκεται κοντά στον εγκέφαλο όταν μιλάτε. Κάτι άλλο σχετικά με τη δραστικότητα της MWR;Ένα κινητό τηλέφωνο ισοδυναμεί με περίπου 20 λάπτοπ και δύο ασύρματα ρούτερ. Θυμηθείτε επίσης ότι ακόμη και εάν δεν χρησιμοποιείτε ενεργά το κινητό σας, αυτό συνεχίζει να εκπέμπει εάν δεν το κλείσετε. Επομένως, είναι καλύτερο να μην το έχετε πάνω σας. Καλύτερα βάλτε το στην τσάντα σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εγκύους και για τις γυναίκες που από συνήθεια βάζουν το κινητό στο σουτιέν τους. Υπάρχουν έρευνες που συνδέουν την ακτινοβολία μικροκυμάτων από τα κινητά με τον καρκίνο του μαστού.

Παρόλο που είμαστε ενημερωμένοι για την ακτινοβολία μικροκυμάτων εδώ και πολλά χρόνια, ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν εκτεθειμένοι σε αυτήν τόσο πολύ στην καθημερινή μας ζωή. Επίσης, θα πρέπει και να αποδειχθεί πως στα σίγουρα δεν συνδέεται η ακτινοβολία με πολλά προβλήματα υγείας όπως  με την αϋπνία, τη στειρότητα και τη μειωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μωρά και τα παιδιά. Γιατί να μην μετριάσουμε τους κινδύνους μειώνοντας την ποσότητα της ακτινοβολίας μικροκυμάτων στο σπίτι μας;

Επιμέλεια κειμένου  Σωτηριάδου Χριστίνα

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika