Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Είναι ασφαλής η εγκυμοσύνη μετά την εμμηνόπαυση;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι ασφαλής η εγκυμοσύνη μετά την εμμηνόπαυση;

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ εξέτασαν αν οι γυναίκες άνω των 50 ετών, μετά την εμμηνόπαυση, μπορούν να τεκνοποιήσουν με τεχνητή γονιμοποίηση από δωρεά ωαρίων, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για το πώς ο οργανισμός της γυναίκας, μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες μιας εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Οι ειδικοί εξέτασαν 77 γυναίκες από 50 – 63 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε τεχνητή γονιμοποίηση για περίοδο 10 ετών.

Οι γυναίκες αυτές δεν είχαν χρόνιο ιατρικό πρόβλημα όταν έγινε η γονιμοποίηση και υποβλήθηκαν συνολικά σε 121 διαδικασίες τεχνητής γονιμοποίησης με μεταφορά εμβρύων.

Από τις διαδικασίες αυτές προέκυψαν 55 κλινικές κυήσεις και 45 τοκετοί.

Στις 45 γεννήσεις, οι 12 ήταν δίδυμα, οι 31 με ένα παιδί και 2 με τρίδυμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο μέσος όρος της διάρκειας κύησης ήταν περίπου 38 εβδομάδες, γεγονός που αποδεικνύει τελικά ότι στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η κύηση δεν συνοδεύεται από πρόωρο τοκετό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα στοιχεία αυτά συνάδουν με αυτά που παρατηρούνται σε νεότερες γυναίκες, που υποβάλλονται στις ίδιες μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης. Από τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι το 78% των γυναικών γέννησε με καισαρική. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από το ποσοστό των νέων γυναικών που φτάνουν στην καισαρική, όπως είπαν οι επιστήμονες.

Επιπλέον, το 35% των γυναικών έκαναν προεκλαμψία και το 20% ήταν ήπιας μορφής ενώ το 15% σοβαρής μορφής προεκλαμψία. Παρατηρήθηκε επίσης σε σημαντικά αυξημένο ποσοστό, γύρω στο 20%,διαβήτης κύησης αλλά στο 17,5% των γυναικών η κατάσταση άλλαξε μόνο με τροποποίηση της διατροφής, ενώ στο 2,5% χρειάστηκε η χορήγηση ινσουλίνης.

Οι ερευνητές αποφάνθηκαν τελικά ότι η ηλικία από μόνη της δεν είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για μια γυναίκα για να τεκνοποιήσει μετά από τεχνητή γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων. Παρά το γεγονός ότι οι εγκυμοσύνες αυτές παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους, εντούτοις με μια καλή παρακολούθηση και αντιμετώπιση, τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν. Γι’ αυτό και αυξάνονται οι εγκυμοσύνες των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, με τεχνητή γονιμοποίηση.

Αν και αρκετοί επιστήμονες αντιτίθενται σε αυτό, με το σκεπτικό ότι οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας είναι πολύ πιθανό να μη δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν, υπάρχουν και οι υποστηρικτές οι οποίοι λένε ότι δεν μπορεί να μην επιτρέπεται η τεκνοποίηση μετά την εμμηνόπαυση, μόνο λόγω ηλικίας αν δεν υπάρχουν άλλα ιατρικά προβλήματα.

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea