Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Έχετε διαβήτη; Τι γλυκό μπορείτε να φάτε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους περισσότερους διαβητικούς, καθώς συνήθως συνυπάρχουν με τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία τους.

Στην πραγματικότητα, η καρδιοπάθεια αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των ατόμων με διαβήτη.

Επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν σε μικρό αριθμό διαβητικών ασθενών, οι οποίοι έτρωγαν σοκολάτα με 70% κακάο.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται από τους ειδικούς σε ένα συστατικό της μαύρης σοκολάτας που μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ρυθμίζουν τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Η σοκολάτα με υψηλά επίπεδα κακάο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Έχετε διαβήτη; Τι γλυκό μπορείτε να φάτε

Στη μελέτη του Βρετανικού Πανεπιστημίου Hull συμμετείχαν 12 πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, οι οποίοι επί 16 εβδομάδες έτρωγαν συστηματικά μπάρες σοκολάτας, άλλες εμπλουτισμένες με πολυφαινόλες και άλλες όχι.

Όσοι εθελοντές έτρωγαν την εμπλουτισμένη σοκολάτα παρουσίασαν βελτίωση στο λιπιδαιμικό προφίλ τους, καθώς μειώθηκε λίγο η ολική χοληστερόλη, ενώ αυξήθηκε σημαντικά η «καλή» (η HDL) χοληστερόλη τους.

Οι βελτιώσεις αυτές παρατηρήθηκαν δίχως να επηρεαστεί το σωματικό βάρος, ορισμένοι δείκτες φλεγμονής, η αντοχή στην ινσουλίνη ή το γλυκαιμικός έλεγχος των ασθενών, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι βελτιώσεις στη χοληστερόλη χάρη στη σοκολάτα θα μπορούσαν να σημαίνουν μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι οι ασθενείς καλό θα είναι να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, πριν πάρουν την οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πασίγνωστο αιθέριο έλαιο που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος – Απολαύστε το άρωμά του και ηρεμήστε στη στιγμή

Efi Nika

Τρώτε γρήγορα το φαγητό σας; Οι κίνδυνοι για την υγεία και πως να το σταματήσετε

Efi Nika

Το παγωτό δε βλάπτει, αλλά ωφελεί την υγεία σου, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Efi Nika