Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Δόντια ευαίσθητα στο ζεστό και στο κρύο: Τι σημαίνει και πώς αντιμετωπίζουμε τον πόνο;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δόντια ευαίσθητα στο ζεστό και στο κρύο: Τι σημαίνει και πώς αντιμετωπίζουμε τον πόνο.

Είναι πρωί και όλα πάνε τέλεια μέχρι τη στιγμή που πάτε να απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ, όταν ένας ξαφνικός πόνος προερχόμενος από κάποιο δόντι σας έρχεται να χαλάσει την ειδυλλιακή αυτή στιγμή.

Ένα δόντι ευαίσθητο σε ζεστό φαγητό ή ποτό μπορεί να προμηνύει κάτι παραπάνω. Μια αλλαγή στον τρόπο που τα δόντια σας αντιδρούν στο ζεστό και το κρύο συχνά σημαίνει ότι υπάρχει ένα πολύ πιο προηγμένο πρόβλημα. Και η ταυτοποίηση της αιτίας αυτού του ξαφνικού πόνου μπορεί να διαρκέσει πολύ μέχρι τη θεραπεία του προβλήματος.

Αιτίες ευαισθησίας

Ο πόνος ή η ευαισθησία που αισθάνεστε μπορεί να αποδοθεί στον αριθμό των θεμάτων της στοματικής υγείας. Εξετάστε αυτά τα πιθανά αίτια, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν (και ο οδοντίατρός σας) να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα:

Η διάβρωση του σμάλτου

Τα δόντια προστατεύονται από σμάλτο, η οποία είναι η πρώτη υπεράσπισή τους ενάντια στα ζεστά, κρύα, κολλώδη και λειαντικά αντικείμενα. Όταν το σμάλτο αυτό φθείρεται, μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών. Το σμάλτο μπορεί να γίνει πιο αδύναμο με την ηλικία, με όξινη ή ζαχαρούχο δίαιτα και με ιστορικό παλινδρόμησης οξέος.

ponodontos apo krio h zesto 1

Κοιλότητες

Οι ρωγμές στα δόντια σας μπορούν να εκθέσουν τα νεύρα, έτσι και οι κοιλότητες – τόσο μεγάλες όσο και μικρές – μπορούν να είναι και ο ένοχος. Στην πραγματικότητα, η ευαισθησία στα ζεστά και κρύα τρόφιμα είναι συχνά ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι σχηματίζεται μια κοιλότητα και είναι καιρός να κλείσετε ραντεβού για να δείτε τον οδοντίατρό σας. Ομοίως, τα γεμίσματα που επισκευάζουν τις κοιλότητες μπορεί να χαλαρώσουν ή να σπάσουν, προκαλώντας υπερευαισθησία.

Όταν υποχωρούν τα ούλα

Κάτω από το σμάλτο σας, τα δόντια σας επικαλύπτονται με ένα άλλο υλικό που ονομάζεται οδοντίνη, το οποίο είναι πιο ευαίσθητο και περιέχει μικροσκοπικούς σωλήνες που κάνουν το δόντι πιο ευαίσθητο στην ευαισθησία. Όταν τα ούλα υποχωρούν, αυτή η οδοντίνη εκτίθεται, οδηγώντας σε αίσθηση πόνου.

Ανεξάρτητα από την αιτία, ένα δόντι ευαίσθητο στο ζεστό ή το κρύο είναι πάντα ένα σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος της στοματικής υγείας, που σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμπεριφορικές αλλαγές.

Εξετάστε τις παρακάτω επιλογές θεραπείας με τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας:

ponodontos apo krio h zesto 2

Τι μπορείς να κάνεις

Προϊόντα όπως οδοντόκρεμες που περιέχουν νιτρικό κάλιο, ένα συστατικό που βοηθά στην αποπόλωση των νευρικών απολήξεων στα δόντια. Αυτό μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά τους παράγοντες ενεργοποίησης της ευαισθησίας σας και να βοηθήσει στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών για την εξάλειψη του πόνου από αυτά τα είδη τροφίμων.

Πότε θα χρειαστείς τον οδοντίατρό σου

Εάν η ευαισθησία είναι το αποτέλεσμα μιας κοιλότητας ή εκτεθειμένων νεύρων, θα χρειαστείτε οδοντιατρική θεραπεία για να απαλλαγείτε από αυτό. Επομένως, ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρειαστεί να γεμίσει μια κοιλότητα, να αντικαταστήσει μια υπάρχουσα γέμιση ή να εφαρμόσει σφράγισμα πάνω στα εκτεθειμένα νεύρα για να υποχωρήσει ο ερεθισμός. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει υλικά συγκόλλησης για να καθορίσει τα ραγισμένα δόντια από ένα φυσικό περιστατικό – το οποίο μπορεί να έχει προκαλέσει βλάβη στα δόντια που δεν γνωρίζετε.

Ενδοδοντική

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ευαισθησία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μόλυνσης βαθιά μέσα στο δόντι. Αν αυτή είναι η αιτία της ευαισθησίας σας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει απονεύρωση. Αλλά μην ανησυχείτε. η σύγχρονη διαδικασία απλά καθαρίζει τη μόλυνση από το δόντι και το δόντι στη συνέχεια γεμίζει με ένα υλικό που ονομάζεται γουταπέρκα πριν το καλύψει. Μια οδοντική λοίμωξη μπορεί να είναι πολύ σοβαρή, οπότε επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας εάν η ευαισθησία σας παραμείνει περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα αφού έρθει σε επαφή με μια ακραία θερμοκρασία.

Φυσικά, η φροντίδα των δοντιών σας μέσω μιας συνήθους ρουτίνας στοματικής υγιεινής μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της ευαισθησίας λόγω της αποσύνθεσης και της ασθένειας των ούλων. Ακόμη και με την καλύτερη φροντίδα, ωστόσο, η ευαισθησία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός ραγισμένου δοντιού ή τακτικής φθοράς.

Καθορίζοντας τα συμπτώματά σας και βλέποντας τον οδοντίατρό σας, μπορείτε να βρείτε μια λύση που να έχει ως αποτέλεσμα υγιή δόντια – και άνεση όταν πίνετε τον πρωινό σας καφέ.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  Mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea