Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Δυσμηνόρροια στην εφηβεία: Πώς αντιμετωπίζεται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Woman-having-abdominal-pain-u-74597338

Περίπου τα τρία τέταρτα των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, ιδίως των εφήβων και των νεότερων γυναικών, ταλαιπωρούνται από τους πόνους της περιόδου.

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την περίοδό της κάθε μήνα. Κάποιες δεν την καταλαβαίνουν, οι περισσότερες όμως νιώθουν έντονο πόνο, ενώ πολλές αναγκάζονται λόγω της δυσμηνόρροιας να παραμένουν στο κρεβάτι και να παίρνουν παυσίπονα.

Η δυσμηνόρροια διακρίνεται στη πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής είναι πιο συχνή στην εφηβεία (43%-93%) και εμφανίζεται συνηθέστερα 1-3 χρόνια μετά την εμμηναρχή.

Οι πόνοι της περιόδου προκαλούνται από την παραγωγή προσταγλανδινών, ουσίες που προκαλούν συσπάσεις στην μήτρα. Σε κάποιες γυναίκες οι ουσίες αυτές παράγονται περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται και προκαλούν έντονους μυϊκούς σπασμούς και κράμπες που η γυναίκα τους βιώνει σαν πόνο.

Τα βασικά συμπτώματα της δυσμηνόρροιας είναι έντονος πόνος, κράμπες στην κοιλιά, ναυτίες, πονοκέφαλος, εμετοί, διάρροιες στην έναρξη της περιόδου.

Οι έφηβες και οι νεαρές γυναίκες πρέπει να εκπαιδεύονται από νωρίς στη σωστή διαχείριση των πόνων της περιόδου ώστε να μην ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητά τους.

Παράγοντες που αυξάνουν την ένταση του πόνου

-Η ηλικία: Στην εφηβεία οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

-Πρώιμη εμμηναρχή: Οι κοπέλες που εμφάνισαν περίοδο σε πολύ μικρή ηλικία(μεταξύ 8-15 ετών)

-Το οικογενειακό ιστορικό

-Η αυξημένη ροή αίματος

-Η μεγάλη διάρκεια της περιόδου

-Η μη απόκτηση παιδιών

-Το κάπνισμα

Δυσμηνόρροια στην εφηβεία: Πώς αντιμετωπίζεται

Αντιμετώπιση

Για να ανακουφιστείτε από τις επώδυνες κράμπες, μπορείτε να πάρετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία επαναφέρουν τις προσταγλανδίνες στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται εγκαίρως, αμέσως μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν την ιβουπροφαίνη, ως θεραπεία πρώτης επιλογής, καθώς με την σωστή χρήση μπορεί να μειώσει τους πόνους της περιόδου μέχρι και 95%. Η δράση ξεκινά μέσα σε λίγα λεπτά από τη λήψη  και διαρκεί μέχρι 8 ώρες.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:

-Τοποθετήστε ζεστά επιθέματα στο κάτω μέρος της κοιλιάς, τα οποία θα σας κρατήσουν ζεστά και θα σας ανακουφίσουν από τον πόνο.

-Κάντε μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς με αιθέρια έλαια.

-Να κοιμάστε αρκετά.

-Καταναλώνετε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα.

-Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε Β1 και μαγνήσιο.

-Αποφύγετε τον καφέ, ο οποίος αυξάνει τους σπασμούς των μυών και επιδεινώνει την κατάστασή σας.

-Καταναλώνετε όσπρια. Μετριάζουν τον πόνο τις δύσκολες μέρες.

-Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα πολλά λιπαρά. Αν τις μέρες της περιόδου έχετε έντονη επιθυμία για κάτι γλυκό, προτιμήστε γλυκά με μέλι, όπως το παστέλι.

-Κάνετε ήπια άσκηση, καθώς βοηθάει στη χαλάρωση των μυών και συμβάλλει στην παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που ευθύνονται για την αίσθηση της ευφορίας και ανακουφίζουν από τον πόνο.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea