Newsitamea.gr
AMEA news

Δήμος κατέσχεσε λογαριασμό αναπήρου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

H μητέρα ενός ανάπηρου υπό δικαστική συμπαράσταση, δικαιούχου προνοιακού επιδόματος από πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης Δήμου, απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο Δήμος κατέθετε το επίδομα σε τραπεζικό λογαριασμό που δεν είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, ενώ ένας άλλος Δήμος, στον οποίο ο πατέρας και δικαστικός συμπαραστάτης του αναπήρου είχε οφειλή από λογαριασμό ύδρευσης, έδωσε εντολή να δεσμευθεί από τον τραπεζικό λογαριασμό του αναπήρου το ποσό της οφειλής του πατέρα του.

Η Ανεξάρτητη Αρχή, λοιπόν, μετά την καταγγελία της μητέρας, απευθύνθηκε στο Δήμο που έδωσε την εντολή κατάσχεσης και ζήτησε να επιστραφεί το κατασχεθέν ποσό, εφόσον τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά το επίδομα. Ο Δήμος, αρχικά, υποστήριξε ότι ο λογαριασμός δεν είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, στη συνέχεια, όμως, το δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης της Ταμειακής Υπηρεσίας, αποφάσισε ομόφωνα την επιστροφή του ποσού στον λογαριασμό του προνοιακού επιδόματος, με επαναβεβαίωση της οφειλής στο όνομα του οφειλέτη πατέρα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «το θέμα άπτεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και σύμφωνα με τη ρυθμιστική βούληση του Νομοθέτη, δύναται να διευκολυνθεί και να ανακουφισθεί οικονομικά το θιγόμενο τέκνο».

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. Υπογραμμίζει, όμως, ότι παρόμοια ζητήματα ανακύπτουν σε πολλές περιπτώσεις κοινών λογαριασμών με συνδικαιούχους οι οποίοι δεν σχετίζονται με χρήματα που κατατίθενται στους λογαριασμούς αυτούς και προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, προνοιακά και ασφαλιστικά βοηθήματα, αλλά απλά εξυπηρετούν τους πραγματικούς δικαιούχους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή δυσκολίες μετακίνησης. Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζονται από τον νόμο ως ισότιμοι συνδικαιούχοι των χρημάτων και, εάν είναι οφειλέτες, οι λογαριασμοί αυτοί υπόκεινται σε κατασχέσεις ως προς το μέρος των χρημάτων που τους αναλογεί.

www.madata.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou